Společenstvo Prstenu přehled
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
Společenstvem prstenu se čtenářům dostává do rukou první ze tří svazků Pána prstenů, díla, jež se v uplynulých třech desetiletích dočkalo desítek vydání v mnoha zemích světa a poplárního filmového zpracování. Tolkienův dramatický a spletitý příběh o kouzelném prstenu, který hraje klíčovou roli v boji mezi silami dobra a zla v dávnověké Středozemi, volně navazuje na populárního Hobita a zavede mladé i dospělé milovníky fantazie znovu do světa tajemných krajů a pohádkových bytostí. Kniha nabízí strhující příběh i pozoruhodné myšlenkové a jazykové bohatství. Dotisky tohoto vydání, se stejným ISBN i obálkou, proběhly v letech 1998, 2001, 2002 a 2004.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1993 , Mladá frontaOriginální název:
The Fellowship of the Rings, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Společenstvo Prstenu. Přihlašte se a napište ho.
Ak hľadáte literárny zážitok, ktorý vás prenesie do iného sveta a kladie pred vás otázky odvahy, priateľstva a obetovania, „Společenstvo Prstenu“ je kniha, ktorá vás očarí a nadchne. J. R. R. Tolkien nevytvoril len fantastický príbeh, ale aj bohatý a komplexný svet, ktorý sa javí tak presne koncipovaný, ako keby mal vlastnú dušu.
Príbeh začína v pokojnom a krásnom kraji hobitov, kde sa mladý hobit Frodo Pytlík dozvedá o temnom a mocnom Prsteni, ktorý je schopný ovládnuť nie len všetky srdcia ale aj celú Stredozem. S ním vychádza na cestu, ktorá bude plná nebezpečenstiev, nových priateľov a prekvapení. Frodo nie je na tejto ceste sám; jeho spoločníci, ktorí tvoria Společenstvo Prstenu, sú nezabudnuteľní – od múdrych a silných Aragorna a Legolasa, cez odvážneho Gimliho, až po verného Sama, ktorý sa stáva neuveriteľne silným symbolom lojality a odhodlania.
Tolkienov jazyk je majstrovsky umelecký; niektoré pasáže sú poéziou samou o sebe. Autor sa nebojí venovať sa podrobným opisom miest a kultúr, vďaka čomu sa čitateľ cíti, akoby bol súčasťou tejto fantastickej ságy. Každý aspekt Stredozeme – od majestátnych hôr po temné lesy – je vykreslený s láskou a precíznosťou.
Ale „Společenstvo Prstenu“ nie je len o dobrodružstve; je to hlboké zamyslenie nad morálnymi voľbami a dôsledkami. Tolkien sa dotýka tém, ako sú zrada, sila a prirodzenosť zla, a ukazuje, že aj tí najmenší z nás môžu mať vplyv na osud sveta. Toto je posolstvo, ktoré je dnes aktuálnejšie než kedykoľvek predtým.
Ak ste zatiaľ nezakúsili svet J. R. R. Tolkiena, „Společenstvo Prstenu“ je ideálnym miestom, kde začať. Nech vám táto kniha otvorí dvere do Stredozeme a prenesie vás na cestu, ktorú si budete pamätať navždy. Pripravte sa na dobrodružstvo plné čarov, súžení a niečoho, čo aj po poslednej stránke zostane vo vašom srdci.
Ponorte sa do tohto literárneho majstrovského diela a objavte, prečo je Tolkien nazývaný „otcom moderného fantasy“. Stredozem na vás čaká!
Na začátku knihy je předmluva, kde autor popisuje, jaké bylo ty knihy napsat a jak dlouho to trvalo a jaké ho provázely překážky. Jako další byl prolog, kde popisuje čtenářům, kteří nečetli knihu Hobit, kdo to jsou hobiti, kterými se kniha zabývá. Líbilo se mi, že jsem před začátkem čtení mohla zjistit zajímavosti o knize a vysvětlení kdo a jací byli hobiti. Trilogie byla psána od 1936 do 1949 což je skoro před 90 lety, netušila jsem, že fantasy literatura se psala již před takovou dobou. Jinak bych knihu popsala jako fantasy dobrodružný cestopis. Pořád putovali, barvitě popsanou přírodou. Skoro nespali, tak jsem uvažovala, kde brali energii. Hobiti na začátku výpravy byli dost nemotorní a díky tomu se dostávali do nesnází a dle mého na sebe dost upozorňovali i když měli být nenápadní. V knize bylo spoustu jmen ať už postav nebo míst a v tom jsem se někdy ztrácela a přišlo mi to trochu zbytečné. Ke konci knihy už se mi to cestování zdálo nekonečné, těšila jsem se, až už dojdou do cíle a pak mě překvapil konec tím, že do cíle nedošli. Čekala jsem, že v knize bude trochu více akce, když to má být boj dobra se zlem. Asi jsem čekala něco trochu jiného a měla jsem jinou představu.
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)
17.03.2024
Letní bouřky, Neodolatelná a další knižní novinky (30. týden)
23.07.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Rada je nebezpečný dar i od moudrého moudrému a každá cesta může vést ke špatnému konci.“
„Zoufalství to není, protože zoufat si mohou jen ti, kdo vidí neodvratný konec.“
„Rozhodovat můžeme jen o tom, co udělat s časem, který nám byl dán.“
Ocenění knihy (1)
ve Čtenářské výzvě | 1 038x |
v Doporučených | 1 309x |
v Knihotéce | 3 974x |
v Chystám se číst | 1 119x |
elfové magie zfilmováno putování Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Klasika a zážitek nesrovnatelný s filmovou verzí. Není co vytknout