Kolben komentáře u knih
Knihu jsem četl několikrát v různém svém věku a vždy se mi moc líbila.
Problém všech knih, které mají pokračování - poslední díl už jsem četl na pokračování strašně dlouho a tak trochu jsem se musel přemáhat abych ji dočetl. Ale i tak bylo zajímavé sledovat osudy hlavního hrdiny.
Zajímavé nahlédnutí do historie a také do vztahu mezi Čechy a Němci, potažmo mezi katolíky a nekatolíky na jihu Čech. Co všechno dovedla vyvolat nesnášenlivost a nenávist mezi zfanatizovaným davem. A tímto incidentem bohužel situace neskončila. Vrahové bohužel nebyly tehdy potrestáni podle zemského práva což mělo své důsledky později.
Vzhled k tomu, že jsem Budějčák a zajímám se o historii města, knihu jsem přečetl. Děj je sice zajímavý a i když o tomto incidentu je v archivních materiálem pouze skromná zmínka, je vlastně pouhou fikcí. Nicméně styl psaní této spisovatelky mne bohužel nenadchl, spíše zklamal. Na rozdíl od jiných autorů historických knih se mi tato kniha četla dost těžce.
Knihu jsem si koupil s tím, že se v ní dozvím něco nového. O tom, že to v Rusku nikdy nebylo nic moc jsme se toho za posledních 30 let dozvěděli až dost. V této knize je to hlavní téma celé knihy. Kniha mně dost výrazně zklamala - tolik žluči bych v publikaci, která měla osvětlit to, jak to bylo se smlouvou mezi Ruskem a západními spojenci ve skutečnosti nečekal. To už nebyla jízlivost, to bylo silně za hranou. Navíc jsou zde nacističtí piloti několikrát nazýváni "hochy od Luftwaffe". Tak jak nás 40 let krmili informacemi proruskými, tato publikace je naprostým opakem - vše ruské je to nejhorší a vše americké a britské to nejlepší. Pro mne naprostý propadák.
(SPOILER) Po přečtení několika povídkových knih Václava Kubce jsem se na tuto knihu moc těšil, ale po pravdě, trochu mne zklamala. V době, kdy byla napsána byly možná představy o budoucí válce takové, nicméně po porovnání se skutečností by asi i sám autor knihu napsal jinak. V době před válkou to vlastně byla kniha sci-fi. Nicméně podruhé už ji číst nebudu.