Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež přehled
Alexej I. Kondratěnko
Po desetiletí zamlčovaná, zpochybňovaná a falšovaná historie vojenské a materiální pomoci západních Spojenců Sovětskému svazu během 2. světové války, jejíž rozsah měl ve skutečnosti zásadní vliv na zachování bojeschopnosti Rudé armády.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež. Přihlašte se a napište ho.
Kniha vice nez potrebna, coz dokumentuji prizpevky neznalych ctenaru nize -:(. Bez pomoci Spojencu by bolsevicky SSSR druhou svetovou valku nikdy nevyhral (o paranoi zastirat Lend-Lease dodavky svedci napriklad to, ze po dodani byly odstranovany vyrobni stitky na strojich i technice). Tato zasadni zbrojni, potravinova i humanitarni pomoc (leky, potraviny) je Rusy Rusum stale zamlcovana a z Ruska se stal v r. 2022 fasisticky stat napadajici sve sousedy....-:(. Jak priznacne pise v pametech Winston Churchill "Nas nevdecny rusky Spojenec..."
Na tuhle knihu jsem hodně těšil, nicméně mě dost zklamala. Autor je vyloženě neobjektivní a vše sovětské maximálně haní a naopak vše britské a americké vyzdvihuje do nebes. A to říkám jako člověk co láskou k SSSR nebo k Rusku rozhodně neoplývá. Je to škoda, protože žádná kniha zabývající se výhradně problematikou "Lend-Lease" u nás nevyšla. Pozitivem knihy je, že ukazuje rozsah americké, britské a kanadské pomoci Sovětskému svazu, která se ani zdaleka netýkala pouze tanků a letadel jak se spousta lidí mylně domnívá.
Knižní novinky (45. týden)
01.11.2020
Kniha Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež v seznamech
USA (Spojené státy americké) Sovětský svaz Velká Británie vojenská a materiální pomoc Spojenci (protihitlerovská koalice)Autorovy další knížky
2020 | Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež |
2022 | Na křídlech ROA |
2022 | Ukrajinská a pobaltská křídla 1918-2021 |
Nevadil mi autorův názor na sovětskou techniku, která byla opravdu o mnoho horší než ta americká. Co mi však vadilo byla roztěkanost knihy. Se samotnou půjčkou souvisela asi polovina publikace. Zbytek byly popisy bojů, které patří jinam.