konicekbily konicekbily komentáře u knih

Žena z kajuty č. 10 Žena z kajuty č. 10 Ruth Ware (p)

Přes polovinu hrozná nuda. Klaustrofobický monolog údajně psychicky trochu narušené hlavní hrdinky - motající se na soukromé jachtě po většinu příběhu, snad má navodit "záhadu zamčeného pokoje". Urychlený závěr se snaží vše napravit.

20.12.2017 3 z 5

Z archívu Sherlocka Holmese Z archívu Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Autor nenapsal jenom "PSA", ale i jiné věci, včetně povídek. Domnívám se, že i krátké literární útvary autora se dají číst.

19.12.2017 4 z 5

Vagon č. 106 Vagon č. 106 Pavel Svoboda

Jsou to spíše jenom novely, krátké detektivní příběhy, skladné, pouze na cestu veřejným dopravním prostředkem - autobus nebo vlak. Dobrý průměr.

19.12.2017 3 z 5

Agent bez minulosti Agent bez minulosti Robert Ludlum

Úvodní příběh celé série. Moc se mi to líbilo - autor to napsal pěkně provázané a příběh logicky zdůvodnil.

18.12.2017 5 z 5

Bourneův záměr Bourneův záměr Eric Van Lustbader

Klasický Jason Bourne a jeho potíže se ztátou paměti. Doporučuji pouze pro znalce celé série.

18.12.2017 4 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Bestseller v angličtině znamená zhruba - špičkově se prodává - budou/byly velké tržby! Nic neříká o tom, jaká je kvalita knihy, ani jakému okruhu čtenářů je určena. Tato kniha mi nesedla, jiným se íbila. Mně ne.

17.12.2017 2 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Příemné odpočinkové čtení, nudu jsem u toho neměl, ale úplná špička to také není. Přeji dobrou zábavu od zkušeného autora!

16.12.2017 4 z 5

Nevycházej po setmění Nevycházej po setmění Helene Tursten

Dobrá klasická detektivka nové řady se mi líbila, navazuje postavami na díl první - Revír. Vycítil jsem z děje, že série bude mít pokračování. Pokud budu živ a zdráv, další díl si přečtu rád.

15.12.2017 4 z 5

Dvojí tvář Dvojí tvář Helene Tursten

Irene a Helene se povedla dobrá detektivka. Pořádně to holky zamotaly, jeden se v tom nevyznal, ale závěr vše logicky vysvětlil. Velice dobrá zápletka i rozuzlení.

15.12.2017 5 z 5

Na dveře klepe smrt Na dveře klepe smrt Peter James

Zajímavé zápletky ze života hlavního vyšetřejícího a potencionální oběti se střetnou ke konci příběhu. Ale nějak nevím, zda těch kombinací nebylo v knize trochu moc. Zkusím další knihy autora a uvidím!

14.12.2017 4 z 5

Vraždy na čínském jezeře Vraždy na čínském jezeře Robert van Gulik

Nádherný popis prostředí tehdejší Číny prostřednictvím mého oblíbeného hrdiny soudce Ti a jeho pomocníků - tentokráte jsou již v kompletním složení. Autor mne opět udělal velkou radost.

11.12.2017 5 z 5

D... jako desperát D... jako desperát Sue Grafton

Knihu této série beru jako deník hlavní hrdinky z typicky ametického prostředí velkoměst, tak jak psala většina amerických spisovatelů té doby. Většinou kapesní formát - takové moderní RODOKAPSY - do příměstských vlaků či do metra. Pouze odpočinkové čtení pro znalce.

11.12.2017 3 z 5

Italské boty Italské boty Henning Mankell

Autor dokázal, že u psaní dokonale ovládal. Vkradl se do mysli stárnoucího muže a děj mu umožńuje se mnohokrát zamylet nad dosavadním životem. Hlavního hrdiny i autora. A někdy i mým.

10.12.2017 5 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Zamotanou vraždu po odtranění všech falešných stop vyřeší nenápadně naše milovaná Janička Marplová. Kniha není tak přitažlivá jako jsou autorčiny TOP příběhy, ale pořád je to špička klasické detektivní tvorby. Výborný relax při čtení!

08.12.2017 4 z 5

Třináct záhad Třináct záhad Agatha Christie

Povídky vycházely časopisecky a poprvé se v nich objevila slečna Marplová. Autorka asi zkoumala, zda nový detektiv z vesnického proštředí zaujme čtenáře. Pro nás je dobře, že o ně byl tehdy zájem!

08.12.2017 4 z 5

Maestro Maestro Geir Tangen

Myslím si, že původní zápletku má velice dobře vymyšlenou, ale to "navlékání matoucích korálků" mu moc nešlo. Přeskování v ději je trochu moc a ne vždy je vše vysvětleno. Je to zajímavé čtení a dokonce jsem se nad pointou "zamyslel", zda motiv-nemotiv je reálně možný.

04.12.2017 4 z 5

Smrtící hrátky Smrtící hrátky J. D. Robb (p)

Druhá kniha od této autorky. Styl psaní je podobný mé první zkušenosti, více se věnuje "týmové práci" vyšetřovatelů než hlavní zápletce. Vzhledem k délce celé série to plně chápu, potřebovala si vytvořit stabilních okruh čtenářek - sledující celou sérii. Já do "sledovatelů" osudů hrdinů série patřit nebudu.

02.12.2017 3 z 5

Ruka ruku myje Ruka ruku myje J. D. Robb (p)

Kriminální román s ženskou vyšetřovatelkou a popisem amerického způsobu života je spíše vhodný pro čtenářky než pro čtenáře. Moje první kniha od Nory Roberts. Možná až moc se věnuje popisu práce policejního týmu na úkor hlavní dějové linie.

02.12.2017 4 z 5

Pravdu znát nemusíš Pravdu znát nemusíš Mary Higgins Clark

Klasická detektivka oblíbené autorky. Systém krátkých kapitol jí umožňuje přepínámí děje mezi činy hlavních hrdinů. Oddechovka, nic jiněho nečekejte.

30.11.2017 4 z 5

Tatínkova holčička Tatínkova holčička Mary Higgins Clark

Standardni autorčin příběh neoplývá ničím navíc - někakým bodem zvratu. Čte se dobře, ale žádná velká překvapení v knize nečekejte. Dobrý relax z amerického prostředí.

29.11.2017 3 z 5