kosilka kosilka komentáře u knih

Povídky z druhé kapsy Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

K této knize není moc co říkat. Je to oddechové čtení, příjemné, plynoucí, má to vtip, lidský přesah, duchovní myšlenky a hluboká zamyšlení. Přestože jde o kriminální případy, v člověku se čtením rozhostí v duši klid. To je ta zlatá, krásná, stará doba. Velmi kvalitní čtení.

19.12.2016 4 z 5

Nikdy nevíš Nikdy nevíš Chevy Stevens (p)

Kniha byla fajn, pěkná, ovšem nijak extra strhující. Četla jsem od autorky už jednu knihu - Stále nezvěstná, která mě chytla více. Zde mi vadila věc, která by se na jednu stranu knize asi neměla vyčítat, protože na tom prostě byla postavená, nicméně to bylo stále jen o tom, že hlavní hrdince zvonil mobil a někdo jí volal, nebo někomu volala ona, popřípadě jí to někdo nebral a také byla neustále vystresovaná. Samozřejmě o tom byl příběh, ale nějak jsem toho už měla dost. Vlastně to bylo stále na jedno brdo, jak se říká, akorát to bylo natažené na celou knihu. Konec mi také přišel přitažený za vlasy, jak to tak u těchto dramatických konců bývá :-)
Mému dojmu nepřispěl ani fakt, že uživatelka Databáze knih NikaMirka, která zde má také komentář, naprosto ,,inteligentně" vyzradila důležitou pointu knihy, takže jí ,,z celého srdce děkuji", že jsem celou dobu věděla, co bude v knize špatně, nebo kdo bude špatný. Tato dáma nemá na těchto stránkách ani jim podobných co dělat, když neví, jak se píší komentáře ke knihám, aniž by se budoucím čtenářům dopředu zkazil a zkreslil zážitek z nich. Proto ostatním doporučuji její komentář nečíst, protože jinak snad ani nemá smysl knihu číst. I já jsem přemýšlela, zda se do ní vůbec pustit.
Celkově ale kniha nebyla špatná, ale hodnotím prostě 3 hvězdičkami - průměrem. Knih tohoto typu jsem četla již více a přinesly mi, dle mého názoru, větší kvalitu.

29.08.2015 3 z 5

Krásná Filipína Krásná Filipína Brigitte Riebe

Knihu celkově hodnotím jako průměrnou. Určitě byla zajímavá a líbila se mi, to ano, ale vadilo mi negativní naladění knihy, v podstatě mám nejvíc v mysli zakořeněné věty a situace hlavní hrdinky, které se stále točily okolo ,,temných dnů" a toho, zda ji někdo nechce otrávit. Neříkám v žádném případě, že to měli v té době jednoduché, ale autorka sama přiznala, že si s Filipíniným osudem i trochu pohrála a nemohu si pomoci, kniha byla opravdu příliš negativně laděná a místy se snažila být příliš srdce rvoucí. Nelíbilo se mi ani přeskakování celých let. Samozřejmě kdyby se autorka věnovala každému roku, dni atd., vážila by kniha půl tuny, ale celkově to (alespoň pro mě) způsobilo naprosté odcizení od knihy, děj ubíhal, hlavní hrdinka se vdávala, pak hned měla děti atd. atd., až najednou byla starší nemocnou paní. Všechno se to kolem mě tak mihlo, že jsem si k postavám nevytvořila absolutně žádný vztah, četla jsem s naprosto neutrálními pocity a když se příběh nachýlil k dojemnému konci (takový, myslím, měl být), bylo mi to úplně jedno. Přesto ale dávám 3 hvězdičky za zajímavé a oddychové čtení.

24.06.2015 3 z 5

Žena v černém - Anděl smrti Žena v černém - Anděl smrti Martyn Waites

Knížku jsem vyhrála a jsem moc ráda, že ke mně přišla :-)
Skvělý, v podstatě klasický horor. Děj odehrávající se převážně ve starém domě (staré domy skýtají mnohé možnosti pro tento žánr) nabízí spoustu děsivých a napínavých situací a událostí. Celé je to umocněné temnou atmosférou druhé světové války, psychologií hlavních postav a démony jejich minulosti (jak dobře víme, každý člověk si většinou nese nějaké své démony z minulosti). Příběh byl hlavně zpočátku pro mě tak děsivý, že jsem četla zásadně jen přes den :-) a na noc raději odkládala :-) Pak jsem si zvykla, ale celkově velmi zdařilé. Autor se, podle mého, zhostil výzvy napsat volné pokračování výborného hororu, se vší grácií. Skvěle popsané detaily z vnitřku domu, obrazy jeho rozpadu a zkázy, úžasné scény malého Edwarda s Kašpárkem, tak jednoduché a přitom tak děsivé, vše jsem s největší lehkostí viděla před očima, četlo se to samo. Příběh je děsivý, napínavý, smutný i romantický, s hrdiny můžete soucítit a prožívat vše s nimi. Oceňuji i nekýčovitý zajímavý ne-šťastný konec, u hororů opravdu nemám ráda, když končí stylem ...A od té doby žili všichni šťastně až do smrti. :-) Prostě velmi zdařilé a příjemné počtení! Dávám plný počet :-)

12.04.2015 5 z 5

Saí Baba promlouvá o světu a o Bohu Saí Baba promlouvá o světu a o Bohu Satjá Saí Baba

Opet kniha,ktera je pokladem,ktera je studnici moudrosti,tak hlubokou,bezednou,celym vesmirem,tak obsahlym,nekonecnym,jakym je Buh sam. Snad ani nelze zhodnotit slovy tuto knihu. Jak omezenym slovem lze hodnotit neco neomezeneho,co vyjadruje Bozskost a Boha. I tato kniha se musi zazit a prozit srdcem,neni pro ni slov. Tak moc vyzivuje,rozsvecuje,upokojuje Dusi takovato cetba. V nitru se rozhosti klid,mir,Laska,porozumeni,napojeni. Prenadherny Dar,ktery nam byl dan. Dekuji za nej.

27.09.2020 5 z 5

Buddhismus pro rozchody Buddhismus pro rozchody Meshel Laurie

Velmi uvolněně a příjemně napsaná kniha, která je milým, přátelským, a zároveň realistickým průvodcem těžkým porozchodovým obdobím. Pomocné rady vycházející z buddhistického učení platí nejen pro tuto krizovou situaci, ale jsou platné, pravdivé a účinné ve všech oblastech života.

06.10.2019 4 z 5

Saí Baba promlouvá o vztazích Saí Baba promlouvá o vztazích Satjá Saí Baba

Jedna z nejúžasnějších a obsahově nejcennějších knih, které jsem kdy četla a ze kterých máme to požehnání v dnešní ve všem naruby převrácené době čerpat. Plná skutečných hodnot a čistých pravd. Doporučuji přečíst všem lidem. Celý náš život se točí kolem vztahů a je nanejvýš podstatné, jaké je budeme pěstovat a jaký přístup k nim budeme zaujímat. Buďme odpovědní. Za sebe i za druhé. A k tomu nám budiž požehnáno. Třeba zrovna touto láskou prostoupenou knihou. Děkuji za ni z celého srdce!

07.04.2019 5 z 5

Dřív než půjdu spát Dřív než půjdu spát S. J. Watson

Výborná kniha, velice čtivě napsaná. Autor uměl velmi obratným jazykem vtáhnout do děje i do psychologie hlavní hrdinky. Představit si tímto způsobem prožívat život a vžít se do prožívání a myšlení Christine bylo tak úzkostné a depresivní, že jsem se do toho raději příliš nevkládala, ale lidské osudy někdy bývají kruté. Ovšem lidé, jimž takovéto osudy patří, bývají o to neuvěřitelně silnější a odvážnější, až se musí člověk před nimi jen sklonit a obdivovat jejich nevyčerpatelnou vnitřní sílu. Kniha byla tak napínavá a zajímavá, že se téměř nedalo přestat číst :-)

21.09.2018 5 z 5

Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec Renée Knight

Ze začátku mi dělalo velké potíže se začíst, nemám ráda u knih popisy a absenci přímé řeči (té je v knize opravdu pomálu). Několikrát jsem uvažovala o tom, že knihu odložím, ale nakonec jsem to nechtěla vzdát. Kniha mě skutečně začala bavit a zajímat okolo 100. stránky a pak jsem si ji už pouze užívala a na styl psaní autorky si zvykla. Musím vyzdvihnout zajímavé a přitom vlastně obyčejné téma ze života, příběhu se určitě dá uvěřit. Moc oceňuji způsob, jakým autorka dávkovala informace čtenáři. Není to typ knihy, kdy je celou dobu příběh přímo skvělý a koncem se to naprosto zkazí. Zde byl držen po celou dobu od začátku do konce vyrovnaný výkon a to také rozhodlo o tom, že dávám knize plný počet hvězd. Téma i postavy výborně vykreslené. Emoce, myšlenky, myšlenkové pochody, zamyšlení, úvahy... Velmi povedené dílo. Zanechalo ve mně zvláštní pocity i atmosféru a na knihu, jak očekávám, asi nezapomenu, jako na jiné, kdy se podívám na název a už si ani nedokážu vybavit, o čem to bylo. Jsem opravdu ráda, že jsem knihu dočetla, palec nahoru!

06.01.2018 5 z 5

Káťa a Škubánek zase spolu Káťa a Škubánek zase spolu Josef Lamka

Výborná kniha a úžasně zábavné a poučné příběhy pro děti, opravdu mě předčítání bavilo, velmi povedené.

31.12.2017 4 z 5

O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi Václav Čtvrtek (p)

Příběhy hajného Robátka jsou milé a poučné, ovšem napsané takovým jazykem, že občas sami nevíte, co čtete a jen obracíte oči v sloup, jak bláznivě to zní :-) Ještě že je dcera tak malá, že se neptá, co to znamená :-))

31.12.2017 3 z 5

Přistižen Přistižen Harlan Coben

Výborná kniha, čtivě napsaná, zajímavá a zamotaná zápletka se dvěma liniemi, které se krásně proplétaly. Stále jste nuceni přemýšlet, jak to bylo dál a stále máte chuť pokračovat ve čtení. Závěr-ten hlavní, pro mě nebyl bohužel překvapením, protože Cobenovy příběhy znám a vím, jaké motivy rád používá, proto jsem od začátku věděla, jak to dopadne. Druhá část závěru pro mě nečekaná byla, ovšem nekonala se žádná překvapením otevřená ústa :-) Celkově se mi ale kniha velice líbila, tím, jak byla napsaná, tím, jakou měla atmosféru, tím, o čem byla a konec byl napsán tak krásně klidně a osudově, že jsem po přečtení ještě nějakou dobu cítila zvláštní smutek. Přemýšlení o vině, trestu, o odpuštění. Moc hezky zpracované téma.

23.01.2017 5 z 5

Sára. Kniha první Sára. Kniha první Esther Hicks

Kniha byla moc dobrá. Ze začátku mě sice úplně nedokázala pohltit, protože už jsem se s těmito teoriemi setkala, v praxi je také znám a používám, takže jsem nečetla nic nového, ale když v příběhu nastal důležitý zlom, najednou mě to vtáhlo do děje a knihu jsem skutečně velmi emotivně prožívala a do konce příběhu už mě dojetí a pocit krásy neopustil. Celkově byla knížka velmi příjemná, měla hezkou atmosféru. Přímo jste cítili onu zimu, sníh, vůni přírody, přátelství, emoce, čas a nádheru života a světa kolem nás. Moc hezké. Pro kohokoli.

08.01.2017 4 z 5

Tři přání Tři přání Liane Moriarty

Kniha mě ze začátku stále rozesmívala, Liane Moriarty má opravdu dar psát vtipně a odlehčeně, což se mi moc líbí, ale postupem času jako bych nechápala, o čem vlastně kniha je. Připadalo mi, jako by se tam nic pořádného nedělo, stále jsem si říkala, kdy už tam dojde na nějaký děj, na nějaký zvrat, ústřední motiv, okolo kterého se bude kniha točit, ale nějak to nepřicházelo, proto jsem částí knihy prošla s troškou ztracenosti, lehké nudy. V jednotlivých kapitolách se také střídala přítomnost a minulost, což mému zmatenému dojmu také nijak nepomohlo. V průběhu čtení pak ale přišly části, které se mi líbily, které dostaly trošku švihu a dojem z knihy mi opět zlepšily. Každopádně celkově mi to přišlo takové trošičku o ničem. Pokud srovnám např. se Sedmilhářkami, přijde mi tato kniha rozhodně slabší. Stále jsem váhala, zda dát knize 3 nebo 4 hvězdičky, protože svůj dojem z knihy hodnotím tak na 3,5, ale kniha je rozhodně napsaná dobrým a obratným jazykem, což některé knihy nejsou, proto dávám 4*.

12.12.2016 4 z 5

Povídej, co vidíš Povídej, co vidíš Joy Fielding

Kniha byla výborná, četla se krásně lehce a nedalo se moc od čtení odbíhat, musela jsem číst stále dál a dál. Zhruba od poloviny až třičtvrtě knihy jsem už nechtěla knihu vůbec odkládat a musela jsem ji dočíst. Stále jsem si lámala hlavu, jak to celé bylo a bohužel konec mě nijak nedostal. Prostě jsem nezažila moment, kdy bych nevěřícně otevřela pusu a zůstala šokovaná. Tato reakce na konec knihy mi vnitřně psychicky chyběla a proto ubírám hvězdičku v hodnocení. Také mě zklamalo, že nebyl vysvětlen motiv pachatele a některé záležitosti nebyly ukončeny. Přesto všechno ale celkově velmi příjemné počtení.

18.11.2016 4 z 5

Nemoc jako cesta Nemoc jako cesta Ruediger Dahlke

Nádherná kniha, kterou jsem si během celého jejího čtení užívala. Už jsem četla mnohé, ale tato kniha jako každá přinesla další poklady vědomostí. Kdo jednou pochopil princip fungování života, světa a celého vesmíru, netřeba mu k této knize více říkat, ví sám velmi dobře. Kdo ještě neprohlédl a chtěl by, ať si tuto knihu zkusí přečíst.

08.10.2016 5 z 5

Chybíš mi Chybíš mi Harlan Coben

Knihou jsem zklamaná. Celou dobu se četla nádherně, tak lehce a byla tak čtivá a příjemná. Užívala jsem si ji a bavila mě, ale konec bohužel celý dojem pokazil. V příběhu jsou dvě linie, které hlavní hrdinku doprovázejí a které jí vrtají hlavou. Obě linie jsou napínavé a neustále přemýšlíte, co se mohlo stát, kdo má co na svědomí a nakonec je konec knihy a vy se divíte, jak to, že již kniha skončila, protože stále čekáte na nějaké fantastické rozuzlení, které je v tomto případě v podstatě takové odbyté, nešokující a jakoby vlastně ani nepřišlo. Obě linie jsou propojené, přesto když jedna skončí, říkáte si: A tohle jako opravdu bylo ono?. Bylo. Druhá je zase už nějakou dobu předem předvídatelná, takže když přijde, nejste ani napjatí, ani překvapení. Konec knihy pro mě výrazně snížil kladný dojem z celého příběhu. Dávám tedy čtyři hvězdičky, a ještě je to možná moc. Ale za to, že kniha byla celá super, až na ten konec, to takhle bude asi nejlepší. V porovnání s jinými knihami, kterým jsem dala hvězdičky tři, by takové hodnocení pro tuto knihu asi zase bylo nespravedlivé. Nicméně prostě zklamání.

11.10.2015 4 z 5

Zátiší s kousky chleba Zátiší s kousky chleba Anna Quindlen

Z této knihy mám velice rozporuplný dojem. První polovina se z mého pohledu táhla, nebyla příliš záživná, spíš zvláštní a tak trochu nudná, trochu o ničem a zdlouhavá, bez výrazného děje. Také mi trochu vadila věc, která se týká celé knihy, že autorka ráda přeskakovala v čase děje. Psala o současnosti a najednou jsem zjistila, že popisuje, co se stalo v minulosti či v budoucnosti, ale bez upozornění, bez nějakého momentu, kterým by dala najevo, že se mění čas. Je to zřejmě její styl vyprávění, ale mně moc nevyhovoval, protože jsem pak nevěděla, jakého času se informace či děj týká a pletlo mě to. Od druhé poloviny bylo více akce, více děje, jako by se autorka ,,zahřála" a lépe a snadněji se jí psalo. Příběh pro mě začal být takový...hřejivější, konejšivý, hladivý...a líbilo se mi to...místy i moc líbilo. Na začátku knihy jsem uvažovala o dvou hvězdičkách (a vlastně nejdřív i o tom, zda vůbec knihu dočtu), místy v knize při čtení i o čtyřech, ale protože je to u této knihy tak rozporuplné a doteď vlastně nevím, jak s dojmem z knihy naložit, volím zlatou střední cestu, což jsou hvězdičky tři. Celkový dojem ale příjemný. Prostě klidný, plynulý a příjemný. Ovšem nijak extra výrazný a emotivní. Zkrátka mám v duši klid. A přesto i tak jsem ráda, že už to mám za sebou.

19.09.2015 3 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Zpočátku celkem fajn a pak velké zklamání. Na to, jak byla kniha všude prezentována, se mi nezdálo, že by byla tak kvalitní. Neseděl mi takový ten nadhledový humor superhrdiny, který vše nakonec zvládne, má vždycky obrovské štěstí a hlavně ten svůj superrychlý mozek se superrychlým přemýšlením. Zajímalo by mě, kolik lidí touto vlastností oplývá. Na to, jaká dramata se tam odehrávala, to bylo vyprávěno z pohledu hlavního hrdiny příliš lehce, jako by se vlastně nic nedělo. Byl to jistě záměr, způsob vyprávění, ale mně to nesedlo. Je pravda, že se to četlo docela lehce, v podstatě příjemně, ale celkově to bylo průměrné, slabé, nijak působící.
Dokonce tuto knihu ve stejnou dobu jako já četla i moje mamka a měla kupodivu úplně stejný názor jako já (jinak se příliš neshodujeme). Obě jsme se na sebe vědoucně posměšně ušklíbly, když jsme hodnotily kýčovitý závěr. Vážně nic extra. Škoda.

06.04.2015 3 z 5

Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Jedna z absolutního minima knih v mém životě, kterou jsem odložila a nebudu dočítat. Ponurá nálada knihy, jakási zvláštní depresivnost, kterou už nepovažuji za kouzlo knihy, ale spíš za její duši, kterou nechci snášet. Příliš mnoho postav, příliš mnoho děje, zbytečné nedůležité výplňové zápletky okolo, chaos, špatná orientace v knize-příběhu, zvláštně vyprávěné, nesedí mi ani styl. Kniha je pro mě prostě divná, jak vyprávěním, tak dějem, tak prostředím, jmény, bohužel nedočtu, je mi líto, nemohu vydržet.

06.04.2015 1 z 5