koumes731
![Vysoké sázky Vysoké sázky](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44561/vysoke-sazky-x8e-44561.jpg?v=1655101360)
Vytáhl jsem knížku z knihovny snad po 15-ti letech a byl zvědavý, jestli mne to ještě bude bavit. A bavilo. Pravda, už čtu primárně něco jiného, ale bavilo mne to, napínalo. 5 *.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noční vraždy Noční vraždy](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1926/nocni-vrazdy-1926.jpg?v=1231954899)
Detektivka je to dobrá, čte se to dobře, ale ten konec byl nějaký odfláknutý. 3 1/2 *.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Maronna: Příběh ze čtvrtého světa Maronna: Příběh ze čtvrtého světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76041/maronna-pribeh-ze-ct-76041.jpg?v=1313780017)
Dlouho jsem se touto knihou prokousával. Na jednu stranu bezvadně vymyšlený svět do posledních podrobností, včetně historie. Na druhou stranu mi nesedl styl vyprávění třetí osobou, některé pasáže vůbec neodsýpaly. Jinak se to tváří jako fantasy, ale je to vlastně spíše sci-fi. Kniha nenaplnila potenciál, který mohla mít. Příběh bez emocí. 3 *.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Špatný obchod Špatný obchod](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1493/spatny-obchod-1493.jpg?v=1290965686)
Další ze Spenserovek, tentokrát ta z těch lepších. Ale určitě ne nejlepší, tentokrát mi trošku chybělo víc akce. Ale ten jeho styl psaní způsob komunikace Spenser-Hawk se mi neomrzí :-) Pro mne klasická oddechovka, za 4 *.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Píseň krve Píseň krve](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207398/pisen-krve-cs2-207398.jpg?v=1577760767)
Očekávání byla naplněna. Dobře se to čte, první část týkající se výcviku je akorát tak dlouhá, aby toho už nebylo moc. Líbil se mi i konec. Do dokonalosti tomu ale pořád něco málo chybí, takže se těším na další díly. 4 1/2 *.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Za okraj světa Za okraj světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22357/za-okraj-sveta-22357.jpg?v=1247164315)
Souhlasím v mnohém s předchozím komentářem. Povídky velmi čtivé, konce emocionální....ale zvykl jsem si na to. Mne zaujaly spíše delší povídky, tedy s vyjímkou bonusových minipovídek - ty se mi líbily moc. Rozhodně jsem se nenudil. Škoda, že tu nejde hodnotit podrobněji, dal bych 3 1/2 *.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Strážci občanského dobra Strážci občanského dobra](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33950/strazci-obcanskeho-dobra-JRx-33950.jpg?v=1667287951)
Tahle knížka mi moc nesedla. Možná to bylo ovlivněno tím, kdy a kde jsem zrovna knížku četl. S odstupem několika let budu možná hodnotit jinak, ale třeba také ne, kdo ví ? :-) Takto jsou ty 2 * jsou ovlivněné tím, že mám autorčiny knížky moc rád.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Invaze Invaze](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20285/charonuv-prstenec-invaze-20285.jpg?v=1245046783)
Druhý díl lepší než první, četlo se to dobře a už chápu, že to je vlastně jedna kniha. Škoda toho pokračování....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Světy za obzorem Světy za obzorem](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376401/svety-za-obzorem-K1c-376401.png?v=1651696491)
Trvalo mi to delší dobu, než jsem to přelouskal, ale to neva, jsou to přece povídky :-) Julie Nováková píše fakt dobře, četlo se to super. Samozřejmě, něco se mi líbilo více, něco méně, ale konec gradoval a jak "Město" tak "Vzduchoplavci Aury" byly skvělé. No a taky se mi líbila "Bódhisattva".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Až peklo zamrzne Až peklo zamrzne](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17251/az-peklo-zamrzne-17251.jpg?v=1243937105)
Dobrodružné fantasy vyprávění se sci-fi rozuzlením. Nic světoborného, knížka do vlaku, v mém případě do letadla a posléze do vlaku. Kdo víc nečeká, zklamán nebude. Já trošku ano, některé části knížky tak podivně utnuté, první půlka ještě celkem šla, ale pak to bylo takové uspěchané, nedotažené, nerozvinuté. 2 1/2*.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vánoční říše Vánoční říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183324/vanocni-rise-Lyi-183324.jpg?v=1636039303)
Skvělá záležitost, první půlka strhující, ve druhé se častěji měnilo tempo, ale vyhovovalo mi to. Určitě mi to nepřišlo zdlouhavé ani natahované.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Locus – To nejlepší z fantasy a science fiction Locus – To nejlepší z fantasy a science fiction](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82050/locus-to-nejlepsi-z-fantasy-a-scien-X7d-82050.jpg?v=1580051665)
Sbírka mne potěšila. Samozřejmě v tom výběru byly pro mne méně zajímavé věci, ale ty byly ve výrazné menšině. Výborná byla "Kam oči nedohlédnou", "Zamilovaná Ráchel" a "Peklo je nepřítomnost Boha". Po některých pvídkách jsem si musel dát před dalším čtením pauzu, abych to strávil.....Super. Škoda, že tady nelze hodnotit podrobněji, za mne 90 % - 4 1/2*.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední muž Poslední muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207332/posledni-muz-yg7-207332.jpg?v=1411724455)
Po přečtení tohoto dílu můžu napsat jen jedno - škoda, že už Vince Flynn nenapíše další. Jeden z nejlepších dílů, nenudil jsem se ani chviličku. Celá série je super, i když nedá se číst celá krátce po sobě. 5 *.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zub za zub Zub za zub](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1490/zub-za-zub-1490.jpg?v=1231438459)
Výborná Spenserovka, možná to je i tím, že hlavní postavou byl tentokrát Hawk. Mělo to všechno co od Parkera očekávám. Výhodou je mít přečtené předchozí díly, jinak bych se v některých postavách asi ztrácel. 4 1/2 *.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Plyš Plyš](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3639/plys-BsO-3639.jpg?v=1517785002)
Román měl být šokující, zábavný, erotický a ironický. Ironický je bezpochyby, je tu cítit pohrdání současným způsobem života většiny lidí. Já bych ještě přidal že román je rozporuplný. Alespoň pro mne. A zcela určitě není určen pro každého čtenáře. A ten prazvláštní konec.....3 *.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Konec války Konec války](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13496/konec-valky-13496.jpg?v=1238101334)
Kdosi na začátek mnou čteného výtisku vcelku výstižně napsal: ".......pohádka o zlém vlku Stalinovi a hodných Američanech a Němcích a o tom, jak 2. světovou válku vyhráli dva trestanci......". Je to vcelku výstižné. Tři základní dějové linie (dvě německé ženy ukrývající žida, dva ruští vojáci sesazení do trestanecké roty a ambiciózní americký válečný fotograf) a k tomu tři čelní představitelé velmocí - Stalin, Roosevelt a Churchill. A vše směřuje ke konci války a dobytí Berlína. Autor si zakládá na autentičnosti historických událostí a pro román nezvyklá bibliografie na konci knihy to podtrhává. Některé úseky knihy mne bavily moc, jiné už méně. Jakožto fanoušek knih o 2. světové válce jsem se dozvěděl několik zajímavých věcí, trošku s nadhledem jsem vnímal ideologii jelikož nejsem schopen posoudit úplnou autentičnost historických událostí. Pro mne nadprůměrné čtivo. 3 1/2 *.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Polská ruleta Polská ruleta](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17702/polska-ruleta-e1N-17702.jpg?v=1587998820)
Tak povídky rozličné kvality, ale polské povídky jsou kvalitní a nám blízké. 4 *.