Kuža007 Kuža007 komentáře u knih

Lijavec Lijavec Zdeněk Svěrák

Zajímavá a vtipná hra. Bohužel, ale nepatří na Cimrmanovu špici. Nejlepší hlášky:
"A nevadí, když to bude takové pánské, košilaté? ... Tak to asi sneseme."
"Možná že si říkáte, proč také nepřemýšlím. To je tím, že já to organizuji."

17.03.2020 4 z 5

Královský vozataj Královský vozataj Vladimír Neff

Skvělá je celá série Sňatky z rozumu. Neff umí krásně zachytit historickou atmosféru doby. V příběhu se posunujeme dál. Dostáváme se konečně na závěr série.

16.03.2020 5 z 5

Sňatky z rozumu Sňatky z rozumu Vladimír Neff

Skvělá je celá série Sňatky z rozumu. Neff umí krásně zachytit historickou atmosféru doby. Úžasný je i skvělý stejnojmenný seriál Sňatky z rozumu.

16.03.2020 5 z 5

Příběh kriminálního rady Příběh kriminálního rady Ladislav Fuks

Úžasná detektivka v podání Ladislava Fukse. Navíc i bravurně zfilmovaná Dušanem Kleinem.

Hrátky s čertem Hrátky s čertem Jan Drda

Vedla pohádky O princezně Jasněnce a ševci, který létal je tato jeho nejlepší. Obsahuje krásný český humor, krásnou češtinu. A byla i krásně zfilmována Josefem Machem za pomoci scénaře Jana Drdy, v hlavní roli vysloužilého vojáka Martina Kabáta exceloval Josef Bek.

Pražský hrad Pražský hrad Jaroslav Seifert

Jedna z méně známých básní Jaroslava Seiferta, ale přesto docela obstojná.

15.03.2020 4 z 5

Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

A opět je tu román se Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem. Je rozdělen na dvě části. První část je jako vždy vyšetřování a druhá část je rozuzlení, i když v tomto případě v něm chybí Sherlock Holmes i doktor Watson. Vyšetřování je tady docela snadné, ale zábavné. A rozuzlení úžasné. V epilogu se navíc dovídáme, jak profesor Moriarty přelstil génia Holmese. Skvělý detektivní román, který byl, spíš tedy ta druhá část, i krásně zfilmován Jiřím Adamcem.

Pouta víry a beznaděje Pouta víry a beznaděje Karl May

Na vlně vynikajícího čtvrtého dílu se pohybuje i pátý díl, i když se děj odehrává o 16 let později. Mladý Kurt Helmers se stal gardovým poručíkem u husarů. Setkáváme se s Bismarcem. A v druhé části knihy je z Heráru konečně osvobozen hrabě Fernando, který nakonec zachránil Sternaua a ostatní. Ale hvězda dolů, protože v tomto díle je May kupodivu politický a pořád u německých postav vyzdvihuje jejich velíkášství.

11.02.2020 4 z 5

Klikaté stezky vášní Klikaté stezky vášní Karl May

Klikaté stezky vášní zatím vypadají jako nejlepší díl této série. Na rozdíl od minulého dílu už zde nejsou ty trapné rodinné scény, ale naopak Karel May se zde opět vrací k hlavnímu příběhu. Jsou v Mexiku. Objevuje se kapitán Verdoja, i když ve filmech zaslouženě dostal více prostoru, začíná občanské válka v Mexiku a prezidentem se stává Benito Juarez.

03.02.2020 5 z 5

V osidlech temných intrik V osidlech temných intrik Karl May

Tento díl vážně napsal Karel May. Na rozdíl od prvních dvou, které měly úroveň, mi tento tento připomínal, hlavně od druhé poloviny dávku trapnosti a druhá kapitola vypadala jako bídná mexická telenovela, popřípadě jako parodie. Chvílemi mi to připomínalo dokonce Cimrmanova Němého Bobše.

25.01.2020 3 z 5

Černý oheň Cortejů Černý oheň Cortejů Karl May

I když se děj knihy vrací před dějem Rosity de Rodrigandy, tak je velice napínavý a osvětluje některá fakta z minulého dílu. I když je trochu úsměvné, když je na pár stránkách zabito skoro 200 Komančů.

14.01.2020 5 z 5

Nový život Nový život Dante Alighieri

Epochální krásné renesanční dílo. Napsáno krásným jazykem, jak v próze tak poezii. Dante ukazuje krásy života.

04.01.2020 5 z 5

Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu Jules Verne

Jedna z mála Verneových knížek, která mě zase až tak moc neoslovila.

02.01.2020 4 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Krásná kniha z ruské realistické literatury.

Golem Golem Jan Werich

Divadelní hra podle, které byl poté napsán scénář k filmům Císařův pekař - Pekařův císař.

Caesar Caesar Jan Werich

Pravý vzor politické parodie. Nádherné zpodobnění Mussoliniho.

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Krásná kniha od Bulgakova z magického realismu.

23.11.2019 4 z 5

Anna proletářka Anna proletářka Ivan Olbracht (p)

Agitační, ale také krásně napsané.

06.11.2019 3 z 5

Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

I když je kniha výrazně lepší nežli film, tak přesto to není vrcholné Vančurovo Rozmarné léto.

06.11.2019 4 z 5

Obelix a Caesarova galéra Obelix a Caesarova galéra Albert Uderzo

Název vás zláká víc, než samotný příběh.

09.09.2019 4 z 5