L.Helena L.Helena komentáře u knih

Výtah Výtah Linwood Barclay

Docela mě překvapuje poměrně nízké hodnocení (67%). Mně se knížka hodně líbila, napínavá, čtivá, neotřelý námět… I to, že je rozehráno několik linií vyšetřování a není vůbec jasné, co s čím souvisí. 4,5*

24.08.2021 5 z 5

Absence zázraků Absence zázraků Michael J. Malone

Na prvotinu docela dobré. Těžké téma, slušné provedení.

22.08.2021 4 z 5

Francouzský manžel Francouzský manžel Klára Janečková

(SPOILER) Autorku mám ráda, její knížky se mi vždy dobře čtou, má zajímavé zápletky. Tady mi akorát nesedí ta úplně základní situace + proč se chytrá a vzdělaná žena s životními zkušenostmi vrhá do manželství po tak velmi krátké známosti s mužem, o kterém ví, jak se choval v předchozích vztazích. Tohle jsem prostě nepochopila a spíš, než aby mi Kamily bylo líto, tak jsem na ni byla naštvaná, jaké situaci vystavila nejen sebe, ale hlavně svou dceru. Navíc mi připadá, že v knize zůstala neobjasněná ta záležitost s podivnými zvuky.
Tentokrát tedy dávám jen čtyři hvězdičky, i když jinak jsem si čtení moc užila a knížku jsem přečetla doslova na jeden zátah.

22.08.2021 4 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

To mohl být tak krásný román… Jenže:
Hned od začátku hrozně moc postav, jejich představení bylo strašně suchopárné a hlavně všechny téměř naráz, takže čtenář okamžitě ztratil přehled. Kdyby byly jednotlivé postavy do děje přidávány postupně a zaobalené do nějakého příběhu či události, bylo by to o moc přehlednější. Knize nelze upřít čtivost, ale to spíš díky obsahu než způsobu vyprávění, ten byl takový nějaký odtažitý, neosobní. Občas jsem si připadala, jako bych četla učebnici dějepisu, či v lepším případě zápisky obecního kronikáře, a ne historický román z pera spisovatele.
Škoda. Jinak celkový příběh a osudy postav byly velice zajímavé, i když vesměs smutné. Ale to jde na vrub spíše samotné historii, než panu autorovi.

21.08.2021 3 z 5

Sestra Slunce Sestra Slunce Lucinda Riley

Jedním slovem – okouzlující. Africký příběh nádherný, ten dnešní svou tematikou hodně těžký, ale ani nevím jak, a těch téměř sedm set stran jsem měla přečtených během pár dnů.
Už se nemůžu dočkat závěrečného dílu.
(Bohužel, slovo „závěrečný“ má v tomto případě velice smutnou symboliku)

20.08.2021 5 z 5

Když ptáčka lapají, manželé mu zpívají Když ptáčka lapají, manželé mu zpívají Alena Jakoubková

Podobná jako ostatní autorčiny pohádky pro velké holky… Ale čte se to téměř samo a na vyvětrání mysli ideální.

17.08.2021 3 z 5

Všechny vlny oceánu Všechny vlny oceánu Kerry Lonsdale

Nějak jsem se namohla pořádně začíst. Mysteriózní příběhy moc nemusím, tak možná proto.

15.08.2021 3 z 5

Vražedný rozsudek Vražedný rozsudek Andreas Gruber

První díl mě vážně bavil a od jeho dočtení jsem se na dvojku hodně těšila. Příběh je opravdu promyšlený (jak samotná Sabina zmiňuje „mnohavrstevný“), jenže mně přišel dost komplikovaný, při čtení jsem se musela pořád soustředit na souvislosti a to mi nedovolilo prostě „hltat“ stránku za stránkou. Taky je škoda, že ačkoli jsou zde opět oba oblíbení vyšetřovatelé Sabina i Maarten, tak situací, kdy jsou při vyšetřování bok po boku, je tady málo. To mě asi v prvním díle bavilo nejvíc, ta jejich vzájemná interakce a komunikace. I tento díl se určitě řadí mezi nadprůměrné detektivky nebo thrillery, ale po odhalení všech pachatelů, motivů a provedení mně přijde dost nepravděpodobný.
I tak se už těším na třetí díl.

14.08.2021 4 z 5

Nelíbánky Nelíbánky Christina Lauren

Od začátku je jasné, jak se příběh bude vyvíjet a k čemu spěje. A právě proto, že je to tak předvídatelné, jsem čekala, že to bude vtipné až bláznivé, plné situačního humoru, náhodných trapasů a nepředvídatelných okolností, protože zápletka právě k tomuto měla ten nejlepší potenciál. Jenže mi to přišlo akorát plné kostrbatých dialogů, vtip chabý a napětí žádné. Pokud to bylo myšleno jako seriózní román, tak hrůza, a jestli to měl být vtipný letní odpočinkový příběh, tak slabota. 2,5*

12.08.2021 3 z 5

Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

Viděla jsem první díl minisérie na Netflixu, hodně mě zaujal, ale chtěla jsem si napřed přečíst knihu. Právě jsem ji dočetla, ale musím přiznat, že se mi nečetla lehko. Zpočátku mě spíš nebavila, často jsem ji odkládala, hlavně kvůli formě, jakou je kniha psaná, ačkoli svým obsahem je naopak velmi pozoruhodná. Jde o jedinečný náhled do jiné kultury, nebo přesněji do úzké sekty či komunity se striktními pravidly v rámci této kultury. Obdivuji autorku za její odvahu se osvobodit a navíc ještě své nelehké zkušenosti zveřejnit. Za to by si určitě zasloužila plný počet hvězdiček, bohužel, jak jsem již psala, kniha samotná mě díky stylu vyprávění naplno chytla až tak ve druhé půlce. Hodně zajímavý je také doslov a závěrečný rozhovor s autorkou.
Tak, teď se jdu dodívat na ten seriál.

10.08.2021 4 z 5

Krásné a podezřelé Krásné a podezřelé Gina LaManna

Knížka mě bavila, hlavně způsob, jakým byl příběh vyprávěn. Bylo to napínavé, zábavné i trochu záhadné, protože téměř od začátku známe čtyři údajné pachatelky, které se přiznaly k vraždě, ale hodně dlouho nevíme, kdo je vlastně oběť.

Jestli v češtině vyjdou i ostatní autorčiny knížky, určitě si je přečtu.

08.08.2021 4 z 5

Hodná Hodná Marta Fenclová

Moc mě to nebavilo. Celou dobu to bylo to samé pořád dokola, a když to konečně začalo být trochu zajímavé, tak přišel konec.

07.08.2021 3 z 5

Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Theo už mě v posledním díle docela štval, tak jsem se těšila na novou ústřední postavu. S policejní potápěčkou jsem se snad ještě v žádné detektivce nesetkala, od knížky jsem si tedy slibovala nevšední zážitky. Jsem však docela zklamaná, řešený případ mě vůbec nebavil a i ty scény z potápění mně přišly takové bez napětí. Konečné shrnutí – průměrná detektivka.

06.08.2021 3 z 5

Osudný okamžik Osudný okamžik Rebecca Thornton

I když se mi knížka četla celkem dobře, tak jsem celou dobu měla pocit, že těm postavám vůbec nerozumím. Jednaly neadekvátně, řešily většinou kraviny a zásadní věci jakoby šly úplně mimo. Zdálo se, že za tím vším bude v pozadí něco, co čtenář zatím neví a přijde to jako zvrat na závěr. Na víc než tři hvězdičky jsem to téměř až do konce neviděla, ale závěr mě donutil názor změnit. To, že někomu nerozumíme a nechápeme jeho jednání, ještě nemusí znamenat, že je to špatně. Většinou každý má nějaké špatné zkušenosti nebo svá dávná traumata, která nechce veřejně ventilovat a na základě nich se chová i v současnosti. To však nemusí být pro okolí čitelné či přijatelné, a tak nechybí mnoho k tomu, takového člověka odsuzovat či povrchně hodnotit. Myslím, že jsem nakonec pochopila, o co autorce šlo a docela mě mrzí, že má kniha tak nízké hodnocení (44%).

03.08.2021 4 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Hodně dlouho mě to vůbec nebavilo, do čtení jsem se musela vyloženě nutit, vždy jsem přečetla několik stran a knihu zase na pár dnů odložila. Pořád jsem měla tendence knihu prostě nedočíst, ale říkala jsem si, něco na ní musí být, když tady má tak vysoké hodnocení (89%). Pak někde kolem půlky přišla jistá událost, kvůli které jsem vytrvala ve čtení dál. Ale i potom jsem se vůbec nemohla začíst. Prostě už jsem ke knize neměla ten správný vztah, tím, že jsem první půlku četla s vyloženou nechutí, jsem ztrácela přehled v postavách a jejich milostných propletencích, připadalo mi, že je zde spousta nezáživných pasáží a jediné, proč jsem i přesto pokračovala, byl onen tragický příběh.

Myslím si, že kniha není vyloženě špatná, jen jsme si nějak nesedly hned od začátku, a tím ta počáteční nechuť ve čtení pokračovat mě ovlivnila i na celý zbytek knihy.

31.07.2021 2 z 5

Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

Audiokniha
Poslouchala jsem před nedávnem Hora mezi námi, moc se mi to líbilo, proto jsem hledala i další díla od tohoto autora. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, ani anotaci jsem si předem nepřečetla. Příběh mě opravdu chytil a obzvlášť druhou půlku jsem už poslouchala doslova vždy a všude. Je to sice opravdu prvoplánová hra na city, jenže člověk by musel být vyložený cynik, aby jej příběh nevtáhnul a při jeho čtení (v mém případě poslouchání) neuronil několik slziček.

31.07.2021 4 z 5

Žena tří mužů Žena tří mužů Anna Beatrix Bártová (p)

Knížka se moc dobře čte prakticky od první stránky. Nikdy mě nebavil dějepis a suchá historická data i fakta okleštěná od souvislostí a příběhů. Tento román je sice fikce, ale zasazený do reálných historických událostí, proto mi vůbec nevadilo, že je zde autorka připomíná (což, jak vidím v některých komentářích, mnohým čtenářům docela vadilo). Já jsem byla spokojená, i když Gutta z Bubnu mně přišla napínavější a její životní příběh zajímavější. Ale i tak mě čtení bavilo.

31.07.2021 4 z 5

Travič Travič Sharon J. Bolton

Bohužel, nesdílím obecné nadšení. První díl jsem četla už hodně dávno a vůbec si na něj nepamatuji, takže teď jsem jen celou dobu tápala, zda se děj odvolává na znalost předchozího příběhu, nebo chce autorka jen být tak záhadná. Čtení mě vůbec netěšilo, bylo to příšerně rozvleklé, pokračovala jsem ve čtení a jen čekala, kdy mě to konečně začne bavit. Pár dobrých míst sice bylo, ale celkově mě to nebavilo.

24.07.2021 2 z 5

Tvé staré já Tvé staré já Louise Voss

Myslela jsem, že si přečtu psychologický román o manželce, která se vypořádává s manželovou předčasnou a zhoršující se demencí. Jenže se z toho vyloupl čtivý a napínavý thriller, který mě příjemně překvapil. Doporučuji.

22.07.2021 5 z 5

Ježipetr aneb veselé historky a žertovné obrázky Ježipetr aneb veselé historky a žertovné obrázky Heinrich Hoffmann

Na tuto knížečku jsem byla hodně zvědavá, protože sehrála velmi důležitou roli v jedné detektivce, kterou jsem nedávno četla. Básničky a ilustrace s jasným posláním poučit děti o nesprávném chování a jeho důsledcích. Vzhledem k věkové skupině, pro kterou je knížka určena, mně přijde, že ji napsal spíš psychopat, než psychiatr.

22.07.2021 3 z 5