L111 komentáře u knih
Kniha jakožto prvotina autorky je velmi povedená. Oceňuji opravdu bohatou slovní zásobu a rozmanité obraty. Psychologické popisy (například stavy deprese) jsou důvěryhodné, stejně jako postavy a to, že nejsou černobílé. Líbí se mi název, který podle mě odkazuje jednak na stavy mámy, ale také plavání Liny. Kniha je zajímavá i tím, že je psána z pohledu více postav, každá má na to svůj náhled, od každé se dozvídáme něco nového a zároveň se nejedná o zmnožení reality (jedna situace není popisována z pohledu tří postav - což je dobře, jinak je to nudné v některých jiných knihách). A také je podle mne neobvyklé postavy pozorovat v rozpětí tolika let, což je za mne dobré, dozvídat se toho o nich tolik a jak se mění.
Osobně bych jen změnila délky vět - někdy na sebe zbytečně navazují, spíše je ale použito více krátkých vět - což při čtení vyznívá, jako by tyto věty měly v sobě určité napětí, byly "akční". To je však názor a přístup každého čtenáře.
Sama jsem v knize několikrát viděla něco, co jsem sama zažila, a proto i tak ne příliš veselá kniha byla pro mě možná ještě o něco bolestivější. Jsem velmi ráda za nadějný konec, který je zde naznačen.