LadyCotton komentáře u knih
Kniha, která by měla být v každé domácnosti.
Je to kompletní soubor MODERNÍ etikety kde si každý vybere to co potřebuje (obsahuje i např. kapitoly věnované návštěvě pohřbů či svateb).
Pokud máte již nějaké knihy od p. Špačka pravděpodobně narazíte na kapitoly, které budete znát. Nicméně pokud nevlastníte žádnou, rozhodně doporučuji investovat do této (je to i dobrý dárek). Hodí se pro všechny věkové kategorie.
Jediné co se mi na knize nelíbí je obal - grafická stránka obalu knihy se moc nepovedla. Představovala bych si něco elegantnějšího a zajímavějšího.
Kniha je velice pečlivě badatelsky připravená a psána čtivý stylem. Nicméně i přes to, jsem se poměrně často v knize ztrácela (chvíli se četlo o Titanicu, chvíli o nějakých jiných lodí).
Čtenář zajisté ocení i poměrně velké množství fotografií, které skvěle doplňují text.
Určitě stojí minimálně za přečtení.
Název knihy zavání bulvárem. Nemusíte se bát - nic převratného se v knize nedozvíte (nějakou super/extra tajnou informaci o tomto ruském kosmonautovi). Nicméně se mi kniha relativně dobře četla. Autor čtenáře zpočátku seznámí s vesmírným vývojem, který začal už během 2. světové války, poté přiblíží "dostihy" USA vrs. SSSR a pak se plynule dostane k samotnému Gagarinovi. Co předcházelo jeho misi, jaký byl po ní apod. Překvapila mě i část věnované první (sovětské) ženě ve vesmíru.
Tato kniha není jen o Gagarinovi - dalo by se říct, že je spíše o sovětském kosmickém programu... Četby rozhodně nelituji, ale je mi jasné, že zarytého kosmického fandu tato kniha na Měsíc skutečně nevystřelí.
Jediné co si autor mohl odpustit je poslední část věnovaná UFO.
Ačkoliv se jedná o vesměs převzatý text z jiných knih či novinových článků, autorovi to odpustíte. V publikaci totiž najdete krásné fotografie, kniha je vytištěna na kvalitním papíře a celková kompozice textu je srozumitelně seřazená.
Nejsem fotbalový fanoušek, ale tato biografie se mi četla krásně (je poutavá od první až do poslední stránky). Jedná se skutečně o vydařený hold velkému, českému sportovci. Pokud máte doma velkého fotbalového fandu, neměla by mu tato kniha rozhodně chybět (tip na dárek).
Kniha má rozhodně originální téma, byť velmi kruté. Kniha se čte velice rychle a při četbě se mi stávalo, že jsem nejednou přejela zastávku MHD.
Nicméně i přesto, tam občas byly pasáže, které jste autorce až tak úplně nevěřili :-)
Líbil se mi otevřený konec - buď můžete knihu přečíst takovou jaká je, nebo si počkat třeba na letošní podzim na další díl (pokud se bude týkat stejných postav).
Knížka se četla velice dobře - text je napsán (a byl přeložen) velmi čtivě a svižně.
Ačkoliv mi hrdinka nebyla moc sympatická (její naivita mě nepřestávala udivovat ani po válce), myslím si, že to není špatná kniha, Ady příběh se klidně mohl stát.
Poměrně milá knížka, která se čte velice snadno a rychle. Sem tam nějaké to moudro pochytíte, ale že by vám knížka "změnila život" nebo ve vás probudila nadšení pro změnu... to asi ne...
Během četby jsem častokrát přemýšlela pro koho je kniha vlastně určená - pro fanoušky Chanel těžko (o návrhářce se dozví temnou pravdu) a pro historiky?
Badatelsky je kniha velice dobře zpracovaná, jenomže historická fakta a zdlouhavé popisování osob které se objevily v životě návrhářky často připomínaly nudnou učebnici dějepisu. Občas se objevily životopisné pasáže, které by se daly označit jako zajímavé a čtivé, ale jako celek na mě kniha působila dost těžkopádně.
Prakticky jsem se nedočetla ani nic moc nového (spoustu věcí nastínila v životopise Coco Chanel spisovatelka Edmonde Charles-Roux), spíš Coco Chanel (jako osobou, nikoliv jako návrhářkou) nyní opovrhuji ještě víc.
Pokud patříte mezi fanoušky Chanel a návrhářky jako takové, tak budete zklamaní (nedozvíte se o ní nic pěkného a navíc si budete připadat, že čtete učebnici dějepisu).
Značně mi tato kniha připomněla osud jiné knižní série: Gossip Girl (Super Drbna) od Cecily von Ziegesar. Seriál totiž s knižní předlohou měl velmi málo společného (prakticky jen jména postav), tudíž to dopadlo tak, že seriál byl lepší než kniha. A stejné je to i u Sexu ve městě.
Knížka totiž při troše fantazie může připomínat první/druhou řadu seriálu, objevují se v ní podobné postavy, ale chovají se jinak. Navíc knížka je spíš psána tak, že je to soubor novinových sloupků (Candace Bushnell Sex ve městě původně psala- stejně jako Carrie, pro týdeník New York Observer). Tato knížka tak není ve své podstatě skoro vůbec o naší oblíbené čtveřici.
Zcela upřímně: pokud patříte mezi fanoušky seriálu a filmů, tak tuto knížku nečtěte. Zklame vás a budete mít pocit, že je naprosto o ničem.
John Green opět nezklamal. Knížka se čte velice dobře, ale musím se přiznat, že hlavní hrdinka mi sympatická nebyla, občas jsem i přeskakovala odstavce (při popisování jejího toku myšlenek).
Ačkoliv knihu psala Američanka, nic to nemění na tom, že kniha je nesmírně čtivá a zároveň badatelsky velice pečlivě připravená. Není to jen portrét panovnice ale vlastně i moderní britské monarchie jako celku.
Jediné co mi v knize "vadilo" bylo to, že překladatel překládal i některá anglická jména (např. královnina sestra Margaret je v knize jako princezna Markéta).
Kniha má téměř 450 stran, takže si čtení vychutnáte :-) není to kniha na jedno odpoledne.
Myslím si, že je to dobře napsaná biografie českého sportovce. Pěkná obálka, spousta fotek, pěkné grafické zpracování a velmi čtivě popsáno. Nehodlám Gábi soudit. Nicméně při čtení mi několikrát vyhrkly slzy do očí, na druhou stranu kdyby se jednalo o klasický román, tak napíšu, že hlavní hrdinka byla mnohdy "na facku".
Knížka stojí za přečtení (i když takových prvních cca 100-150 stránek si říkáte, jestli to má vážně cenu číst, ale má).
Zcela souhlasím s komentářem níže. Není to nic nového. Prakticky jediné co mě na knize zaujalo je to, že v Německu tento problém řešili v roce 2011, kdežto my ho pořádně neřešíme ani v roce 2018.
Musím se přiznat, že jsem od knihy čekala trochu víc. Zcela upřímně daleko více než historický příběh levandule by mě zajímalo třeba podrobnější využití v aroma-terapii (jak z ní třeba "dostat" esenciální olej) nebo třeba nějaké tipy na výlet do Provence (do kraje levandule), tipy na kvalitní výrobky z levandule, které se v ČR dají koupit apod.
Nicméně přesto všechno: pokud máte ve svém okolí nějakou milovnici levandule, tato kniha (má překrásnou grafickou úpravu) jí jako dárek určitě potěší. Ale asi to není o tom, abyste si pro ní museli teď hned běžet do knihkupectví... Za necelých 300 Kč si koupíte něco málo přes 100 stran. Kniha je plná stažených fotografií z Shutterstocku (nutno ovšem dodat, že jsou krásné a vhodně zakomponované).
Kniha mne vůbec neoslovila. Ačkoliv jsem věděla, že to je sbírka fejetonů... herečky styl psaní mi nesedl. V půlce knihy jsem si stále častěji říkala, proč to čtu, vždyť to je o ničem... 2 hvězdičky dávám za krásné ilustrace.
Pokud čtete blog paní Šichtařové tak nemá cenu si knihu pořizovat - je to vlastně sbírka příspěvků a článků z let 2011-2015.
Mám ráda ekonomické (populárně naučné) knihy manželů Šichtařová&Pikora, ovšem v této jsem nepochopila výskyt článků týkajících se domácích porodů. Je mi známo, že paní Šichtařová je jejich velkou zastánkyní, ale dle mého do této knihy takovéto články nepatřily.
Kniha mne neoslovila a to i přes to, že je opět psána čtivým stylem. Autorka popisuje své dětství, dospívání a problémy s rodiči. Několikrát jsem si během četby řekla no a co? proč tohle mám číst? občas mi to přišlo i jako autorčina zpověď/omluva za chyby v minulosti. Osobně jsem od této knížky čekala něco jiného - čekala jsem spíše příběh o tom co bylo "před Bílou masajkou" než vyprávění o tom kdy si autorka pořídila kočku nebo jak si hrála na skládce... Těch světlých chvilek, kdy vám autorka objasní něco málo k předešlým knihám, je velmi, velmi málo. Závěr v podobě dějepisné vsuvky ohledně Sudetských Němců a jejich osudu po válce jsem v této knize také tak nějak nečekala...
Kniha to nebyla špatná - pokud jste fanoušci fantasy, která je inspirována řeckou mytologií (alá Percy Jackson), tak po ní klidně sáhněte. Nicméně mi na příběhu chybělo něco wow - něco kvůli čemu bych knihu nedočkavě přečetla "na jeden zátah".
Knihu jsem četla sice dlouho (vždycky jen v metru), jelikož to není kniha kterou byste přečetli přes noc. Není to vyprávění nějakého navazaujícího příběhu...
Na knize je vidět, že korektorka textu odvedla svou práci velmi dobře, jelikož text je daleko více chytlavější než články na blogu. Nicméně si myslím, že ten kdo Marušky blog čte pravidelně, tak se bude při čtení knihy nudit...
Knihu mám jako e-book, ale když jsem v knihkupectví viděla knížku na živo, tak se mi moc líbila - těch 50 000kč co musela do vydání knihy vložit se určitě vyplatilo.