Lathien komentáře u knih
První polovina kniha mi nepřišla až tak záživná, ale pak události nabraly opravdu spád. A konec byl opravdu překvapivý.
I když jsem už předem znala celý příběh fantóma opery, tak i tak pro mě byla kniha poutavá, zajímavá a čtivá. Byl příběh skutečně pravdivý? Já osobně si myslím že ne ve všech detailech, ale že základ mohl vycházet vycházet ze skutečností.
Erikovo vyprávění na konci knihy mě dojalo téměř až k slzám. To, jak byl dojatý, unesený, šťastný z pouhého, obyčejného polibku a z Christiininých slz, když uvážíme, že dnes je ten nejintimnější lidský kontakt samozřejmostí pro mladé lidi a Erik už byl starý muž! To prostě v člověku musí vyvolat lítost a soucit.
Je sice pravda, že Erik (ať už skutečně žil nebo ne, možná na tom ani tolik nezáleží) byl vrah a dopustil se mnoha hrůza, ale zeptejme se sami sebe: mohl být opravdu tak zlý a bezcitný člověk, který zemřel na zlomené srdce, na nešťastnou, neopětovanou lásku?
A tak, na závěr slovy Gastona Lerouxe: Rozhodně zaslouží fantóm opery soucit!
Neskutečně dojemná a silná kniha o naději, o tom jak bezzištná a obětavá práce jednoho člověka může přinést štěstí mnoha lidem.
Knihu jsem měla v povinné četbě, ale nelituji. Byla hezká, dojemná a dobře se četla.
Kniha se mi líbila, docela dobře se četla. Překlapilo mě, že do propasti skočil i krysař, to se u základní pověsti moc nevypráví.
Krásné, dojemné. A především hodně na zamyšlení. Stejně jako film.
Nikdy bych si nepomyslela, že mě tento žánr dokáže zaujmout. Ale tím, že kniha začíná v ,,normání" době a až poté se situace postupně začíná komplikovat, navíc velmi šikovně zvolená forma deníku, má za následek, že se zcela vžijete do autorovi situace a na následující údálosti pohlížíte skoro stejně jako on.
Ačkoli jsem knihu začla číst pouze proto, že byla na seznamu povinné četby, celá se mi velice líbila a hluboce mě zasáhla. Na jejím konci jsem si dost poplakala a hned potom ještě u jejího filmového zpracování. V knize je sepsán hluboký příběh plný hlubokých myšlenek, které by měl znát každý.
Která knížka může čtenáře zaujmout víc, než ta, která vyprávý o kráse knih a důležitosti slov? Tahle kniha je jednou z nejlepších, jestli ne nejlepší, kterou jsem kdy četla. Dokázala mě rozesmát, zaujmout, i rozplakat, hlavně na konci. Začíná jako smutný příběh malé holčičky, která přišla o maminku a o bratříčka, ale postupně se tu víc a víc začínají projevovat hrůzy války, které nakonec ovlivní většinu postav a obyvatele Himmelstrase, kteří ač mají tak rozdílné životy a povahy, směřují ke stejnému tragickému konci. Ta trocha krásy a pokoje dětství, kterou se hlavní hrdince podaří vydobýt, je tu v ostrém kontrastu s tak strašně brzkou zodpovědností a krutým procitnutím do ještě krutější reality.
Myslím, že tuhle knížku by si měl přečíst každý. Tedy alespoň ten, kdo se do ní dokáže alespoň malinko vcítit.
Myslím, že tahle kniha patří k základnímu lidskému vzdělání a každý by měl vědět o čem je.
Řecké báje jsou moje oblíbená kniha a spoutu pověstí znám nazpaměť. Určitě doporučuji.
Kniha mě nijak zvlášť nezaujala a moc se mi nelíbila. Ani mi tak nevadí doba, kdy byla napsána, nebo jazykové prostředky, ale vůbec si mi nelíbilo téma převažující v povídkách. K téhle knize se opravdu vracet nehodlám.
Knížka se mi líbila a hodně jsem se u ní nasmála. Jen si člověk musí dát pozor, aby se neztratil ve vztazích, které jsou zde docela dost zamotané.
Kniha je bezpochyby zajímavá jak pro děti, tak pro dospělé. Je zajímavé seznámit se s pověstmi, které dřív kolovali o naší zemi a je zde i kousek pravdivé historie. Určitě stojí za to si knihu přečíst.
Souhlasím s Alinka2 a Lumine. ;-)
A paní Pink Martiny, váš komentář mě velmi zaujal. Také miluju právě tenhle film o Hamletovi.
Krásná kniha, která zaujme. Pro dospělé as moc ne, ale pro dospívající úplně ideální.