Lenny33 komentáře u knih
Styl psaní tohoto autora je opravdu zvláštní, vlastně bych řekla, že nic podobného jsem dosud nečetla.
Hlavní postavy - Aomame a Tengo - jsou každý úplně jiný s unikátními charaktery. Myslím, že každý čtenář si oblíbí někoho jiného. Vedlejší postavy také velmi přispívají k obohacení děje.
Aomame a Tengo se ve vyprávění kapitol v knize střídají, což je skvělé, děj se tak svižně ubírá ku předu, také je to ale velmi těžké zkombinovat, aby obě postavy byly dějově na stejné úrovni, a proto sem tam "uvízla" určitá postava ve svém ději na mrtvém bodě.
Dá se říci, že na začátku člověk vůbec neví, co od knihy čekat a - tedy aspoň já - to nevěděla ani na konci. Pořád jsem čekala, co se objeví na další stránce, kam se příběh vyvine. Postupně čtenář získává fakta, která se na sebe vrší,začínají se prolínat, zapadat do sebe a společně utvářet hlavní linii knihy.
Čtení mě opravdu vyždímalo a i když chci co nejdříve vědět jak celý příběh končí, tak si musím dát od tohoto autora na chvíli oddych a nyní mám chuť na nějaké opravdu lehké čtení. Celkově náročná ovšem skvělá kniha. Jak píši, s ničím takovým jsem se ještě nesetkala.
Tak jsem ji dočetla, konečně. Bylo to náročné čtení, velice emotivní a kniha se mi nečetla občas zrovna lehce. Normálně bych se u takovéto knihy bála konce, ale zde ne. Hltala jsem stránku za stránkou, užívala si čtení, na knihu často myslela. Ke konci se mi do očí draly slzy. Přesto, ač byla kniha neuvěřitelně originálně napsaná a ač vypovídala o strašném tématu lidských dějin, mě nezasáhla tak moc, jak bych čekala. Byla prostě... krásná. Max, Hans, Rudy,... a hlavně Liesel - zlodějka knih, která dokázala zaujmout i samotnou smrt.
Hodnocení... Bože u některých knih by to měli zakázat. Protože, i kdyby, jak dát tomuto příběhu jiné hodnocení než 5*?
Již od začátku mě kniha pohltila (mám od této autorky přečteno už hodně knih a tedy i vím, že její styl psaní jednoduše zbožňuji a považuji za neuvěřitelně čtivý, nezáleží čeho se děj týče).
Přesto musím přiznat, že v první polovině se děj celkem vlekl. Ne, že by mě kniha nebavila, ovšem nic moc se nedělo, vše bylo zaměřeno spíše na poznává postav - jejich charakterů, životních příběhů, vztahů,...
V druhé polovině se konečně dočkáme nějaké té akce. Čtenář ještě vstřebává informace, které se odehráli v předchozí kapitolce a už v ději nastane nový převrat. Objevuje se pořádná zápletka.
Charaktery některých postav se začínají vybarvovat zajímavým směrem. Hodně se mi líbilo, jak si autorka vyhrála v rozvíjením děje a odkrýváním pravd, polopravd a lží. Na jedné stránce si říkáte, že tato postava je určitě "špatňák", na druhé stránce začínáte pochybovat, na třetí ji litujete, na čtvrté fandíte a na páté? Je to "špatňák"!!! Nebo zase ne?
Dokonalé! :)
Konec šokující hlavně v tom, že - dá se říci - do poslední stránky nevíte, jak to v hlavními hrdiny vlastně dopadne. A ač mi bylo některých postav líto, tak jsem po dočtení měla pocit, že vše dopadlo, tak jak mělo.
Až na malé chvilky v polovině knihy, kdy jsem se nudila, to bylo úžasné čtení. Autor opět nezklamal a napsal kvalitní knihu, při jejíchž posledních 150 stránkách, jsem napětím zadržovala dech a srdce mi strachem bušilo jak splašené. A zase jsem do poslední chvíle nevěděla, kdo je obávaným nepřítelem našich hrdinů. Napětí až do samého konce.
Už nyní se těším na další příhody právníka Shardlaka. :)
Opravdu krásná kniha, která zaujme již od první strany. Hodně na mě zapůsobila a už se těším, až si od autorky přečtu další její knihy. :)
Co k této knize říci - její název jí dokonale vystihuje. Žluťásky jsem v duchu zabíjela po desítkách spolu s Janem. :)
Opravdu úžasné čtení, propracované do nejmenšího detailu, i když občas až moc zdlouhavé.
Ani nevíte jak jsem šťastná, že tato kniha vyšla! Už jsem ani nedoufala. :) Co nejdříve se začtu. :)
Nikdy bych nevěřila, že tohle někdy napíšu, ale já se této knihy musím zastat. Protože mi přijde, že Stmívání všichni odsuzují jen proto, že je tak slavný a autorka na tom vydělala. Kdyby se to tak neproslavilo, tak by všichni drželi hubu. Sakra, nezáviďte!! Věřím, že kdyby se takto proslavila třeba Vampýrská akademie, bylo by to to samé, taky by všichni nadávali jak je to stupidní.
Navíc si uvědomte, že jsou to YA knihy (čili pro mládež!!!) - tudíž nechápu narážky tytu: proč tam autorka nepopsala sexuální scénu atd. A sakra v jaké jiné knize pro mládež máte popis sexu?!? To bych si ráda poslechla...
A už vůbec nesouhlasím, že je kniha špatně napsaná - a teď nemluvím o ději, ale o stylu psaní. Je to lehké, oddechové, velmi čtivé s určitou milostnou zápletkou. Prostě ideální YA.
Navíc já YA knihy moc nečtu, ale z těch co jsem JÁ četla, se to řadí mezi ty nejlepší. A je fakt, že aspoň na chvíli Meyer udala směr a všichni psali upířiny, stejně jako po HG všichni píšou dystopie pro mládež. Nic se proti tomu neudělá. Autoři píšou většinou to, po čem je poptávka, bohužel.
A už vůbec nechápu ty, co komentují a nikdy knihu nečetli. Bože lidi, chápu že třeba máte vztek, ale než něco napíšete, tak se nad tím nejdřív zamyslete. Knih jako Stmívání jsou na trhu tisíce a jen proto, že se zrovna Stmívání proslavilo, ho nemusíte hned ukamenovat a říkat, že mládeži nic nedává atd. Podle mého je důležité, že si mladí k tomu čtení aspoň nějakou cestu najdou. Sice většina nic další číst nebude, ale pořád si určitý procento řekne, že zkusí i něco jiného a už tu máme dalšího knihomola. :)
Musím říci, že jsem od knihy zřejmě čekala moc, protože pro mě je to zklamání. Samotný příběh je úžasný, ale nezamlouvá se mi autorův styl. Např. to že určité méně podstatné věci rozepisuje podrobně na x stran - nezajímalo mě to, nudilo a po pár stranách jsem ani nevěděla o čem čtu, což je problém - a naopak když se děje něco důležité či akčního shrne to na pár odstavečků.
Jednak autora obdivuji, jak dokázal děj obohatit a zakomponovat do něj mnoho jiných problémů, příběhů,...., ale bohužel to jaksi nemůžu ocenit jako čtenář. Nesedlo mi to.
Je pravda, že jsem dříve viděla film a těžko říci jestli to uškodilo nebo naopak.
Také jsem moc zvědavá na nové komiksové provedení - jen nevím jestli se mi vyplatí do komiksu investovat, když mě kniha tak zklamala.
Myslím, že nějakou dobu potrvá než se odhodlám na další díly. Ovšem jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. A vůbec bych se nedivila kdybych si jí za pár let přečetla znova a změnila na ní názor. :)
Opravdu taková oddechová četba, která mě každou další stránkou bavila méně a méně. Děj snadno předvídatelný již od začátku, ani jednu postavu jsem si neoblíbila. Mě kniha bohužel nezaujala. Hodnocení 2*.
Já tuhle sérii strašně miluji již od úplného začátku a každým dalším dílem ji začínám stejně silně nenávidět.
Případy které vždy Anita řešila s MOSTem, začíná autorka strašně odbývat - to na čem dřív stavěla celý děj v knize je nyní jen náznakem popsáno, jako aby se neřeklo...
Naopak sex a vše kolem něj tvoří 80% celého obsahu knihy. Nemluvě o tom, že už je to únavné, protože Anita řeší pořád to samé - ardeur, vyspat se s tím a tím nebo ne, jak se vyrovnat s tím, že má v posteli tolik chlapů, atd. atd.
Už nějaké dva tři poslední díly si říkám, že tohle bude ten poslední a další už číst prostě nebudu. A stejně si ten další zase přečtu. Říká se, že mezi láskou a nenávistí je velmi tenká hranice - je to tak a platí to snad ve všem... Já ty knihy miluji a zároveň mám chuť je roztrhat na milion kousků a zapomenout, že jsem někdy něco takového četla. Chci starou dobrou DRSNOU Anitu a né tu, co po většinu knihy jen s někým šuká. Člověk má pak pocit, že se tam nic jiného neděje - ....né, počkejte. Ono to tak opravdu je!!!
Nemám nic proti erotickým románům, ale co je moc, to je moc.
Příběh mi přišel tak nějak napůl jako z pohádky a hlavní hrdinka jako robot, který dokáže vše, co si usmyslí. :)
Celkově byl děj takový klidnější, žádná velká akce, ale popravdě řečeno mi to vůbec nevadilo. Naopak jsem si čtení užívala a nemohla se od knihy odtrhnout. Opravdu příjemné čtení. Vřele doporučuji.
Konečně kniha ve které je napsané aspoň něco z toho, co bych chtěla vykřičet do světa.
Bohužel musím říci, že kniha je spíše pro Američany, konkrétně kolem Ameriky se to všechno točí.
A i když se kniha "zabývá" úžasným tématem, nemůžu si pomoci, ale autorčin styl psaní mi přišel prostě nezáživný.
Jako introvertovi mi nepřinesla nic moc nového. Ale stejně bych (hlavně některé části, kde je řečeno snad to nejdůležitější) dala jako povinnou četbu pro všechny. :)
Více pochopení, to nám introvertům chybí. :)
Úžasná kniha, při jejímž čtení mě obestíral smutek a přísahala jsem si, že jestli to skončí špatně, kniha poletí oknem. No nakonec neletěla...
Ovšem nemohla jsem se (hlavně na začátku) ubránit dojmu, že to mnohdy byly myšlenky spíše dítěte než dospívající kluka, ať takového jako je Charlie. Což dojem trochu kazilo, ale je to asi jediné, co bych knize vytkla. :)
Kniha se dobře četla, i jsem se hodně nasmála - autorka má úžasný smysl pro humor.. Takové oddechové čtení.
Prostě dobře napsaná romantika, kde místo prince na bílém koni přijede mafián v sedanu. :)
Někde jsem četla, že je to takový "Harry Potter pod vodou" a musím říci, že v určitých věcech je to opravdu výstižné. :)
Pro mě to bylo příjemné počtení, takový lepší průměr, spíš pro mladší čtenáře. Těším se na další díl! 3,5*
Pro mě jako laika - mangy mě nikdy nelákaly - je to opravdu příjemné překvapení. Zaujaly mimo-jiné krásné detailní kresby a celkově nečekala jsem takovou propracovanost. :) Skvělé!
Další kniha od této autorky je stejně čtivá, dobře napsaná a s dech-beroucím dějem jako její ostatní díla. Akorát musím přiznat, že tentokrát mě konec nepřekvapil - i když myslím, že to byl přesně autorčin záměr, aby čtenář sám přišel na to "jak to vlastně bylo" a pak při čtení prožíval frustraci z toho, že se k tomu nikdo nemůže dopátrat. Bylo to famózní. Knihu jsem četla opravdu jedním dechem a vyvolávala ve mě mnoho rozporuplných pocitů.
Obdivuji autorku, že se zhostila takto odvážného tématu jako je autismus. Části z pohledu Jacoba se mi líbili asi nejméně, jelikož hlavně na začátku mi přišlo, že autorka hodně tápe a neví jak se s "Jacobovým světem" popasovat, i když se jí nedivím. Přestože si v dnešním světe lidé myslí, že už rozumí skoro všemu, tak do hlavy druhým lidem vidět nedokážou ať je to autista či ne. :)
Nejvíc se mi líbilo asi to, jak kniha ukazovala některé z mnoha "krutých pravd" dnešní společnosti - např. jak člověka vyvede z míry rozhovor s člověkem, co nedokáže lhát čili mluví jen pravdu a je upřímný. Podle mého hodně k zamyšlení. Stejně jako kolik metafor vlastně v běžném hovoru používáme, aniž by jsme si to uvědomovali. :)
Také je skvělé, jak i takovéto vážné téma dokáže autorka obohatit humorem.
Co ale na knihách od Jodi obdivuji nejvíce je, že dokáže na věci pohlížet snad ze všech možných směrů. :) Nic není jen černobílé - tedy,... jak pro koho.
Ehm.. Tuhle knihu zřejmě nechápu. Všechno na knize jasně naznačuje, že to má být VTIPNÉ oddechové čtení. Popravdě - nudnější knihu jsem snad nečetla.
Velké zklamání!