Lonka31 komentáře u knih
Knihu vnímám jako bravurní dílo, a to především z hlediska zcela jedinečného, podrobného a velmi realistického popisu vnitřního prožívání postav. Přechod z jednoho období do dalšího je velmi plynulý; o to více je pak člověk na konci zaskočen, že s postavami prožil prakticky celý jejich dospělý život. I proto mě možná kniha jako jedna z mála dokázala rozplakat.
Text je protkaný nespočtem nepravděpodobností (hvězdné kariéry všech aktérů apod.), ale kupodivu to v tomto díle vůbec nevadí. Jaksi to tam patří.
Nakonec můžu říct, že se zcela jistě jednalo o jednu z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
Před přečtením mě udivovalo, že mnoho lidí bylo schopno knihu zhltnout během jednoho dne. Ale jakmile jsem Severku otevřela, nemohla jsem se od ní odtrhnout a skutečně jsem ji dočetla ten samý den. Velmi silný příběh přibližující nám život v KLDR, ale i prožitky jejího občana následně žijícího mimo ni. Zejména vykreslení pocitů uprchlíka týkající se svobodného (?) světa jsem vnímala jako velmi obohacující.
Mistrně odvyprávěný příběh o (fyzicky) odpudivém pokrytci a parazitovi. O to zvláštnější a obdivuhodnější je, že styl psaní vlastně čtenáře nijak nesvádí k nenávisti vůči hlavní postavě. Alespoň ze svého pohledu mohu říct, že jsem silnou nelibost k příživnickému fyzikovi začala vnímat až na několika posledních stranách.
Také musím zmínit můj neskonalý obdiv nad bezpochyby časově i materiálně pracnou rešerší ze světa fyziky a příbuzných věd, která za knihou stojí. Na to bych fakt neměla nervy.