Severka přehled
Nina Špitálníková
Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severka. Přihlašte se a napište ho.
Když se vymývá mozek odmalička a v každém prostředí, doma i ve škole, tak výsledek je jistý. Strašný.
Kniha čerpá ze skutečné události, kdy otec mající vyšší postavení v KLDR pod záminkou studia v Číně nechá svou sedmnáctiletou dceru unést do Jižní Koreji. Nelehké čtení o životě v KLDR.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)
31.01.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„V korejské lidově demokratické republice je padesát jedna druhů lidí, padesát jedna kast, které si člověk nevybírá, prostě je do jedné z nich zařazen. Mpžná, že tomu svobodnému světu nerozumím ještě dokonale, ale připadá mi, že i zde se lidé dělí, aniž by o to stáli. Podle pohlaví. Podle barvy pleti. Podle rasy. Podle sexuální orientace. Podle náboženství. Podle počtu dětí. Podle zdravotního stavu. Podle vzhledu. Podle váhy. Podle národnosti. A co je nejdůležitější, co má na životy zdějších lidí největší vliv: Zda jsou bohatí, nebo chudí.“
„Až teď mi začalo docházet, že je na světě statisíce, milióny lidí, kteří žijí v ústraní a nikdo si jich nevšímá. Svět ani jejich rodiny se ani v nejmenším nezajímají o to, zdali jsou tito lidé živí nebo mrtví. Bála jsem se, abych se nestala jednou z nich.“
„Myslím, že takto niterné prožitky se ani nedají slovy popsat, nikdo zatím nevymyslel vhodné pojmenování, ve kterém by byla cítit bolest toho, kdo zrovna přišel o všechno a o všechny. Nejzazší bolest, kterou lze pocítit, se často popisuje slovy "cítila se, jako kdyby jí někdo vyrval srdce z těla". Jenomže kdo z nás ví, jak něco takového bolí?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Severka v seznamech
v Přečtených | 1 757x |
v Mé knihovně | 299x |
totalitní stát útěk Severní Korea rodina totalitní režimy ideologie nový začátek podle skutečných událostí osud české rományAutorovy další knížky
2020 | Svědectví o životě v KLDR |
2017 | Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR |