Severka přehled

Severka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520778/bmid_severka-653a3517b7a10.png 4 713 713

Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (164)

JohnCZ
23.05.2024 4 z 5

Obsahově síla, formálně mi to přišlo takové nejisté a místy trochu roztříštěné. V jednu chvíli vyprávění, pak zase jakoby rozhovor, pak skoro až lyricky pojatý popis nějakých pocitů a situací. Občas to na mě působilo trochu samoúčelné, přehnaně teatrální, až moc hra na city, byť si plně uvědomuju, že realita severokorejského režimu je zlá a velmi pravděpodobně ještě horší než jak to popisuje kniha. Ta je pojatá spíše jako román, ale věřím tomu, že převážná část vychází z jednoho či je složená z více skutečných příběhů skutečných Severokorejců. Přesto mi více sedla přesvědčivější interview forma použitá ve Svědectví z KLDR, která na mě zapůsobila svou dokumentární přímostí a celkovou bezprostředností o poznání intenzivněji. Každopádně, rád jsem tenhle projekt podpořil a těším se na další.

Maraiser
18.05.2024 4 z 5

Mé pocity z knihy se různě prolínaly. Někdy jsem byl na 60 %, někdy na 90 %. Každopádně je to opět něco jiného. Myšleno oproti jiným knihám tohoto typu. Hlavní hrdinky mi bylo chvilkama až líto. Takto si svůj život určitě nepředstavovala a svého otce musela určitý čas i proklínat. Jen by mne fakt zajímalo, nakolik je to založeno na reálném příběhu.


Liina
13.05.2024 3 z 5

Po obsahové stránce nelze nic vytknout. Ten příběh je natolik děsivý a a tragický, že nepochybuji, že se zakládá z obrovské části (ne-li úplně) na skutečném příběhu hlavní postavy. Co mě zklamalo, byla forma. Tak nějak mám pocit, že román, není to, co autorce sedí a je to hodně znát. Kniha mě "nevtáhla", nedokázala jsem si vytvořit k Severce vztah. Možná proto, že jsem měla přehnané očekávání? Předchozí knihy, které se nesnaží o románovou formu se mi zdály přesvědčivější a hluboce mě zasáhly. Severka ne.

všechny komentáře

Související novinky (13)

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (52. týden)

03.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (5)

V korejské lidově demokratické republice je padesát jedna druhů lidí, padesát jedna kast, které si člověk nevybírá, prostě je do jedné z nich zařazen. Mpžná, že tomu svobodnému světu nerozumím ještě dokonale, ale připadá mi, že i zde se lidé dělí, aniž by o to stáli. Podle pohlaví. Podle barvy pleti. Podle rasy. Podle sexuální orientace. Podle náboženství. Podle počtu dětí. Podle zdravotního stavu. Podle vzhledu. Podle váhy. Podle národnosti. A co je nejdůležitější, co má na životy zdějších lidí největší vliv: Zda jsou bohatí, nebo chudí.


Až teď mi začalo docházet, že je na světě statisíce, milióny lidí, kteří žijí v ústraní a nikdo si jich nevšímá. Svět ani jejich rodiny se ani v nejmenším nezajímají o to, zdali jsou tito lidé živí nebo mrtví. Bála jsem se, abych se nestala jednou z nich.


Myslím, že takto niterné prožitky se ani nedají slovy popsat, nikdo zatím nevymyslel vhodné pojmenování, ve kterém by byla cítit bolest toho, kdo zrovna přišel o všechno a o všechny. Nejzazší bolest, kterou lze pocítit, se často popisuje slovy "cítila se, jako kdyby jí někdo vyrval srdce z těla". Jenomže kdo z nás ví, jak něco takového bolí?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Severka v seznamech

v Právě čtených49x
v Přečtených1 010x
ve Čtenářské výzvě255x
v Doporučených46x
v Knihotéce207x
v Chystám se číst511x
v Chci si koupit132x
v dalších seznamech8x