Severka
Nina Špitálníková
Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?... celý text
Tak tohle je WOW. Úžasný počin české autorky která velmi surově přibližuje jinak naprosto uzavřený vesmír a to že dvou naprosto rozdílných pohledů. To jakým způsobem přemýšlí "vyslíchná" je neskutečné.
Absolutní skvost, který dokonale popisuje veškeré zrůdnosti severokorejského režimu. Špitálníková ukazuje, že jí toto téma nesmírně sedí a dokáže veškeré své "respondenty" odhalit na dřeň. Pro všechny, jež toto téma zajímá, nesmírně doporučuji.
Prostě silný. Kniha ukazuje nejen zrůdnost severokorejského režimu, ale vlastně i tu hrůzu, která následuje poté, kdy se z tohoto systému Severokorejec vymaní a o které se mluví mnohem méně. Po přečtení mi zbyla úzkost a prázdno.
Pokud by režim v Severní Koreji padl, znamenalo by to pravděpodobně sociální kolaps. A Jižní Korea si to až moc dobře uvědomuje.
Kniha Severka byla opět moc zajímavá, jak se dalo čekat, ale nečekala jsem ještě zajímavější zápletku s "uprchlicí". Všem doporučuji, i když občas jsem si musela odpočinout, byla to síla
Silný příběh Severokorejky, která se měla ve své rodné zemi dobře, ale pak se něco stalo a musela utéct. Kniha je napsaná zvláštním stylem, který mi ale sedl. Nad knihou jsem musela dlouho přemýšlet.
Jako i jiné knihy paní Špitálníkové vás ani tato nenechá bez emocí.
Narozdíl od Svědectví o životě v KLDR, kde se setkáváme s různými osudy emigrantů a jejich rozdílnými názory na svou zemi a režim, zde máme osud jedné dívky, jejíž mozek byl naprosto vymydlen v době jejího dětství. Jedná se tedy o jiný postoj. Popis života není zdaleka tak strašlivý jako v předešlé knize, ale zase se tu dějí jiné hrůzy, které si nikdo z nás neumí představit a určitě by je ani nechtěl zažít.
Jsem vděčná autorce za to, že nás nepřestává informovat o hrůzách totality, která existuje i v moderním světě a jen čeká na to až zhloupneme a zeslábneme, aby opět mohla vystrčit růžky.
Doporučuji, i jako povinnou literaturu.
Rozhodně jde o knihu, která ve vás vyvolá spousty pocitů a otázek. Chovala bych se jinak než hlavní hrdinka, kdybych žila v KLDR? Netuším, ale jedno vím jistě: Jsem vděčná, za to, že žiji tam, kde žiji.
Další sonda do hrůzného života v Severní Korei. Tato je má třetí kniha o ní a zde mě šokovala hrůza koncentračních táborů, tzv.lágrů, které jsou ještě dnes funkční....
Silné, čtivé, ohromující... Tato kniha by měla být povinnou četbou, je důležitě, aby se vědělo...
"Severka" vyrůstá v prominentní rodině v KLDR. Dle jejího vnímání má vše, co k životu potřebuje. Má postavení a využívá ho. K čemu všemu se v knize dozvíte.
Severka je čtivou knihou, která nám přiblíží život prominentní rodiny, ale zároveň neopomine ty znevýhodněné. Hlavní protagonistka Ri Jo-čong vypráví o svém životě a všem, co v něm jakožto hvězda školy a osoba šplhající po společenském žebříčku podnikla. Staví se do role obžalované a čtenáře do role soudců, jelikož činy, které spáchala jsou více či méně závažné.
Příběh je zajímavý, nicméně mně příliš nesedla forma a kvůli tomu se mi četl o něco hůře. Knihu ale mohu doporučit. Autorka si dává obrovskou práci, aby mohla čtenáře seznámit se skutečným životem v KLDR.
To bola sila!
Čítala som Svědectví o životě v KĽDR od autorky. A je dobre, že sa pustila aj do beletricky poňatej podoby jedného z osudov utečencov z KĽDR.
V Severke už šla viac do hĺbky, detailov, pod kožu. Zarezala do živého.
Silný príbeh. Nezvyčajne ale dobre vyskladaný dej.
Veľmi dobrá práca, slečna Špitálníková, a osožná.
Odporúčam všetkým dospelým čitateľom.
Skvěle napsaný příběh, z kterého mrazí. Má to spád, čte se to prakticky samo.
Přečteno prakticky jedním dechem.
Mohu jen doporučit.
K takovéto knize je těžké napsat hodnocení, protože ve Vás vyvolá tisíce emocí. Navíc většinu z nich negativních. Jak může ještě v dnešním moderním světě existovat společnost, kde lidský život není ničím. Kde Vám všechno vezmou hned když se narodíte. Jak odsoudit člověka který spáchá něco zlého, když je celý život vychováván v tom, že to zlo není. Pro takového musí pak být procitnutí do opravdového lidství skoro hrozivé. A věřím tomu, že to mnohdy ani neunese a odsoudí se sám. A takových otázek mě napadalo stovky při čtení této knihy, ani jsem si je nestačila zaznamenávat. Pořád ve mě doznívají a myslím, že je to kniha, na kterou dlouho nezapomenu. Není dlouhá, co do počtu stránek, ale velká svým poselstvím.
Knížka se mi líbila a je pravda, že příběh ve mně vyvolal hned několik pocitů. Na druhou stranu mi ale přijde, že tam toho "příběhu" zase tolik nebylo. Je to krátká knížka, která nás provede poměrně rychle některými úseky života "Severky". Pokud by chtěl někdo trochu více toho "příběhu" asi mu spíš doporučím jiné knížky od paní Špitálníkové.
Příběh byl rozhodně silný, styl psaní čtivý… jen mně prostě nějak nevyhovovalo poskládání děje…
Tak tohle byla srdeční záležitost. Severka je hojně čtená a opakovat komentátory nemá smysl. Měl jsem při čtení v hlavě směsici soucitu, poraženectví, zmatku, hlubokého porozumění, utrpení... Nina nic nelakuje na růžovo a osud Severky mi přese všechnu faleš dává hluboký lidský smysl. Na přebalu knihy je jako pěst na oko otázka, která zní: "Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?" Já osobně se domnívám, že jde o to, o jakou svobodu se vlastně jedná, protože takzvaných "Svobod" je nemalé množství. A nejde mi jen o svobodu podnikat a tržní hospodářství a všechna ta práce z čeho jsme zase unaveni my všichni, ale jde o mindfulness, východní mystické tradice, buddhismus ... ale uznávám - to je od tématu. Doufám, že Nina Špitálníková v budoucnu nepověsí psací potřeby na hřebík na ušmudlané zdi a napíše zase něco srdcervoucího. Za Severku neuvažuju jinak než za pět bodů.
totalitní stát útěk Severní Korea rodina totalitní režimy ideologie nový začátek podle skutečných událostí osud české romány
2020 | Svědectví o životě v KLDR |
2017 | Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR |
2023 | Severka |
2014 | Propaganda v KLDR: funkce, metody a vývoj |
2022 | Deníky ze Severní Koreje |
Klobouk dolů a velký potlesk. Vřele doporučuji! Pro dobrou náladu nic moc, ale zážitek z knihy je hluboký!