Loriss komentáře u knih
Jako dítě jsem tenhle večerníček opravdu nemusela, protože mi odjakživa vadil (pro mě) protivný hlas J. Bohdalové.
Nyní jsme se v rámci večerních pohádek dostali ke knížce a musím říct, že je to naprostá bomba pro děti i dospělé. Jako rodič mám někdy problém s připitomělostí některých (zvlášť moderních) pohádek, ale to zde nehrozí.
Některé příběhy jsou samozřejmě slabší, ale vždy to má pointu, dobrý konec a spolu s Křemílkem a Vochomůrkou objevuje dítě magickou krásu a proměny přírody.
Doporučuji pro děti od 4 let.
Roky jsem si nemohla vzpomenout na název téhle úžasné knížky z mého dětství. Vybavovala jsem si úryvky textů a ilustrací, ale protože nemám paměť jako slon, ne a ne přijít na název a autora. Až konečně jsem kdesi zahlédla úryvek i s odkazem.
Kniha má zvláštní poetiku dětství na sídlišti v Praze, verše neverše a zajímavé ilustrace. Svítání, které vaří nad městem mlíko, metro, které polyká jako drak cestující a paneláky, které mrkají rozsvícenými okny. Miluju to!
Cyberpunková variace na Červenou Karkulku? To zní rozhodně jako něco, co si musím přečíst! Jenže to bych si musela nejdřív všimnout, že se jedná již o druhý díl série a rozhodně ne volné pokračování. Takže jsem neustále zmateně dumala nad tím, co tam dělá ta druhá holka? Kdo je Levana, Pivoňka, Kai a co je to ta tulamóza? A co se sakra stalo na tom zatraceným plese a kdo žije na Měsíci?
Asi proto jsem se nemohla pořádně začíst, ale ve druhé části už jsem se celkem zorientovala a začalo mě to fakt bavit. Svět budoucnosti je skvělý, originální, androidi a kosmické lodi a zároveň upatlané nálevny a rozpadlá divadla a hluboké lesy. Určitě se do světa Měsíčních kronik ještě vydám.
(SPOILER) Co napsat ke Griše.. no všechny výtky tady v recenzích jsou asi oprávněné, ale mě se to nakonec celkem líbilo a chytlo mě to (myšleno celá série). Pokud někdo očekává příběh ve stylu Šesti vran, tak bude zklamán, je to psáno úplně jiným stylem (ich forma, z pohledu hlavní postavy), společné to má snad jen univerzum.
Mě se zalíbilo prostředí Ravky (aka carské Rusko), zaujala mě celá koncepce Druhé armády a pojetí světců, skvělé byly některé hlavní postavy (Temnyj samozřejmě) i řada vedlejších (Žeňa, Baghra, Zoya a v dalších dílech pochopitelně Nikolaj, což byla skvěle napsaná postava).
Většina lidí má problém s hlavní hrdinkou Alinou, souhlasím, zejména u pasáží, kde řeší svůj vztah/ nevztah s Malem, jsem protáčela oči v sloup, a že jich tam bylo požehnaně. Navíc jí strašně dlouho trvalo, než vzala osud do vlastních rukou, do té doby se stále jen nechala využívat a manipulovat, případně prchala.
Jako postava mi přišla zajímavá jedině v okamžicích, kdy se setkala s Temnyjem - jejich konfrontace jsem si fakt užívala.
Nejméně sympatická postava pro mě byl jednoznačně Mal a zejména ve spojení s Alinou to byla vražedná kombinace. V jedné pasáži Temnyj lakonicky prohlásí: "Chci ti dát moc celého světa a ty jsi celá žhavá dělat mu hospodyňku."
11 holek z 10 by si vybralo Temnyje a radši uvrhlo svět do temnoty :)