Lubisek Lubisek komentáře u knih

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

Tohle byl úlet již od začátku!

Neskutečný příběh plný zajímavých zvratů. Harlan je prostě mistr svého řemesla. Ta lehkost, se kterou dokáže popisovat prostředí a celkový děj je naprosto skvostná.
Je to mé třetí seznámení se s autorem a zatím jsem byl vždy uchvácen.

Rozhodně se již teď těším na další knížku od pana Autora.. :)

14.04.2021 5 z 5

Hra o pizzu Hra o pizzu John Grisham

Příjemná krátká kniha nejen o americkém fotbalu, ale také o krásách italských měst a celkově kultury. Grisham je prostě skvělý. :)

14.04.2021 4 z 5

Čaroděj na severu Čaroděj na severu John Flanagan

Já nemůžu jinak.
Hraničářův učeň se mi čte prostě fantasticky - je to jednoduché a rychlé čtení.
Je velmi příjemné procházet s Willem od útlého věku do rané dospělosti. Jeho chování se postupem mění, i když v základu zůstává samozřejmě stejné.
Děj se tentokrát odehrává částečně na hradu Macindaw a v Grimsdellském lese, který skrývá tajuplné věci. Chtěli byste vědět jaké? To brzy zjistíte. :)

Opět skvělá knížka. Navíc v dalším díle očekávám rozuzlení, na které nás Flanagan postupně připravuje. Mám rád neukončené konce... :)

Výkupné za Eraka Výkupné za Eraka John Flanagan

Další brilantně napsaný díl ze série.
Napínavé prakticky od samotného začátku (jako tomu je ostatně vždycky).
Autor ještě mnohem více poukazuje na důležitost přátelství.
Velmi příjemné čtení s napínavým a strhujícím koncem. :)

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ je prostě Malý princ!

Mám pocit, že by bylo vcelku zbytečné psát tu cokoliv více, ale přeci. :)
Kniha plná neuvěřitelných a trefných citátu o životě, které jen tak nezaniknou.
Ten příběh, smysl, myšlenka, ...
DOKONALOST!

Češi na tenisových trůnech Češi na tenisových trůnech Jaroslav Kirchner

Jelikož sám tenis hraji, tak tahle knížka byla velmi příjemným zážitkem. Nikdy není od věci dozvědět se něco navíc ohledně českých tenisových úspěchů. :)
Poměrně jednoduše napsáno, shrnuty nejdůležitější informace.

18.12.2020 4 z 5

Hádanka jménem Oliver Hádanka jménem Oliver Liz Nugent

Velmi zajímavá kniha, která ve vás ještě dlouho po přečtení zanechá nemalé emoce.

Z anotace a obálky jsem čekal úplně jiný druh vyprávění, než kterého jsem se nakonec dočkal. Kniha začíná Oliverovým napadením své manželky - zdánlivě nesrozumitelný čin, který dává postupem knihy čím dál tím větší smysl.

Příběh střídavě vyprávějí různé postavy, které mají úzkou souvislost právě s Oliverem (ať už v současnosti, tak minulosti). Velká část děje se odehrává právě v minulosti, konkrétně ve Francii. Bylo zde opravdu všechno tak růžové, jak to zpočátku vypadalo?

Autorka dokázala perfektně čtenářům přiblížit zákoutí irské společnosti, katolické církve. Přibližuje nám také dobu první světové války a dobu, ve které je homosexualita brána jako trestný čin.

Musím podotknout, že závěr mě opravdu velmi překvapil a uchvátil.
Od začátku si myslíme, že hlavní otázkou je to, proč Oliver zmlátil svoji manželku. Ano, je to velmi důležité, ale zápletka je nakonec zcela jiná - no... nechte se překvapit sami! :)

18.06.2020 4 z 5

Co nám oheň vzal Co nám oheň vzal Mariana Enríquez

Hned na úvod musím říci, že povídky běžně nečtu.

Možná i z toho důvodu jsem si nedokázal vypracovat ke knížce vřelý vztah. Nedá se říci, že by mě jednotlivé povídky neoslovily, ale něco mi v nich prostě chybělo.
Časté otevřené konce mi příliš nevyhovovaly - má touha poznat to, co se stalo dál, byla větší.

Nicméně musím říct, že autorka dokázala perfektně vykreslit prostředí Argentiny (a vlastně téměř celé Jižní Ameriky). Po jazykové stránce mi na knize taktéž nic nevadilo.
PODTRŽENO SEČTENO: Příjemné rozšíření znalostí o světe a objevení jiného žánru. :)

18.06.2020 3 z 5

Konec hry Konec hry Daniel Cole

Po dvou letech jsme se konečně dočkali rozuzlení celé série!

Hned ze začátku je jasné, že se jedná úplně o odlišný případ než v předešlých dílech.
Na scénu se vrací Wolf, který se snaží vyřešit pravděpodobně svůj poslední případ - (sebe)vraždu jeho bývalého kolegy Finlaye, jenž je nalezen úplně sám v zamčené místnosti.

Jak to celé dopadne? Jedná se skutečně o sebevraždu? A co bude nadále s Wolfem?
Na tyto otázky najdete odpověď právě v tomto finálovém dílu.

Na závěr jen můžu říci, že je vidět pokrok v autorově psaní. Není to příliš brutální, klade důraz na promyšlenost vraždy a propojení mezi přítomností a minulostí. Konec možná trochu "přeslazený", když si vybavím předchozí díly, ale velmi příjemný. :)

18.06.2020 4 z 5

Nikomu ani slovo Nikomu ani slovo Harlan Coben

Moje druhá knížka od Harlana - a je to ještě lepší než napoprvé (Cizinec)! :)

Velmi zajímavý příběh. Prolínání pohledů dodává knize na čtivosti a napětí. Kapitoly jsou členěny ideálně. Končí tak, že vás prostě nutí pokračovat ve čtení, jelikož musíte vědět, jak to celé bude pokračovat.

Ze začátku máte pocit, že všechno víte úplně nejlíp. Jsou vám vlastně odhaleny tváře vrahů. Ale teprve až na poslední stránce se vám všechny informace spojí dohromady a až teprve po dočtení té finálové stránky vám celý příběh dává smysl - prostě a jednoduše všechno zapadne do sebe.
FANTAZIE! ;)

24.04.2020 5 z 5

Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Druhá kniha od Adamse - a kromě úplně jiného prostředí se prakticky vůbec nic nezměnilo. Je to neskutečně nereálné. :) Není úniku se mi líbilo, malý počet postav, skvělá hrdinka, které jsem fandil, ale tady...

Ano, taky jsem fandil Eversmanovým, ale už to bylo prostě příliš. Abych přešel ale k ději. Ten je velmi napínavý, velmi rychle utíká. Knížka je krátká a o napětí není nouze. Nicméně kvůli té nereálnosti budu muset strhnout bohužel 2 hvězdy.

Rád bych zde ocenil černý humor, to bylo opravdu brilantně zasazené do takhle vyhrocené situace. Takže podtrženo sečteno - knížka je velmi čtivá, rychle uteče (zabere vám zhruba dva večery) a rozhodně se nebudete nudit. Ale je to vlastně "úplná blbost" (totální sci-fi) :D

21.04.2020 3 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

SAMUEL ZNOVU NEZKLAMAL!
Opět velmi povedený díl. Poprvé máme možnost pozorovat úplně jinou Miu. Autor lehce navazuje na díl předchozí, proto rozhodně doporučuji si přečíst sérii od začátku.

Kniha má neuvěřitelný spád - je také kratší než dvě předešlé. Velmi povedená. Bjørk opět dokázal propojit minulost se současností, to velmi oceňuji. Naopak mi trochu vadí, že je motiv prakticky vždycky stejný (či spíše podobný). Celou knihu prakticky nemáte možnost vraha uhodnout. A když zjistíte jeho totožnost, najednou vám to všechno dojde. To je opravdu pecka.

Závěr byl neskutečně napínavý. Zhruba posledních 50 stránek už jenom listujete a listujete a listujete. Musím ale říct, že mě trochu zklamal dle mého názoru trošku uspěchaný konec.
(SPOILER) - Zdá se mi to, nebo vůbec nebylo vysvětleno, jak se všemi těmi vraždami souvisela žena v zelené kšiltovce a kdo to vůbec je?

Nicméně fantastická detektivka. Úctyhodné 4 hvězdy. :)

19.04.2020 4 z 5

Drž mě pevně Drž mě pevně David Levithan

Příjemná oddechová knížka.

Rozhodně je lepší číst Willa Graysona, Willa Graysona před tím, než se pustíte do tohohle muzikálu. David využil spoustu scén právě z této knížky.

Jelikož se jedná o muzikál, tak se čte kniha velmi rychle a dobře. Za jeden večer přečteno. Příjemný děj, některé písničky milé a zábavné. Konec k zamyšlení.
Ale lépe než 3 hvězdičkami se to dle mého názoru hodnotit nedá. :)

12.04.2020 3 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

OPRAVDOVÁ BOMBA!
Hned ze začátku musím říct, že se opět potvrdilo, jak důležité je číst série od prvního dílu. Kdybych četl Sovu první, asi by mě to tak nebavilo (teda, příběh ano, ale osudy hlavních postav ne).

Děj byl naprosto fantastický. Na rozdíl od prvního dílu je ve druhé knize k vidění "pouze" jedna vražda. Která je ale zcela unikátní a nedá spát jak vyšetřovatelům, tak ani nám, čtenářům.

Na každé ze 400 stránek se děje něco, co je v konečném důsledku nesmírně důležité. Někdy už si řeknete, že jste na vraha přišli...a o pár stránek je vše zase jinak.
U Bjørka se mi hodně líbí střídání pohledů, ze kterých příběh vidíme. Perfektně rozvíjí paralelně příběh, který se nakonec spojí dohromady a vytvoří podklad pro opravdu EPICKÝ konec.

Musím říci, že po dlouhé době mě závěr knihy opravdu uchvátil - pozvedl knížku ještě o 1 level výše, což už se prakticky nedalo! 5 hvězd :)

11.04.2020 5 z 5

Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Další kniha od Johna Greena (tentokrát ještě ve spolupráci s Davidem Levithanem) pokořena!
Musím říct, že jsem spokojen. Jestli však čekáte nějakou těžkou LGBT tematiku, nedočkáte se jí. Všechno probíhá až moc jednoduše (gay je snad každý druhý). Později však zjistíme, že hlavním tématem knížky je OPRAVDOVÉ PŘÁTELSTVÍ.
A teď už k ději:

Ze začátku mě zajímal převážně (ne)vztah Willa Graysona č. 1 s Jane a fandil jsem jim. Když se na scénu dostává Will Grayson č. 2, tak se všechno začne velmi zamotávat a knížka nabírá na čtivosti. Opravdu, čte se prakticky sama. Jediné, co mi ze začátku docela vadilo, bylo nepoužívání velkých písmen u kapitol Willa Graysona č. 2.

Měl jsem nějaké tušení, že oba Willové nakonec skončí spolu, což by se asi vybízelo vzhledem k názvu a anotaci. Ale knížka je zcela o něčem jiném. Řekl bych, že Willové jsou v knize pouze pro zpestření a hlavní roli zde hraje Drobek a jeho život. Není to vyloženě postava, která by mi něčím vadila, ale celou dobu jsem měl pocit, že mi je tak nějak jedno, co se s ním stane.

Všehovšudy příjemná oddechovka s typickým Greenovským koncem. Nicméně musím podotknut, že tentokrát konec dostal knížku o celý 1 level výše. To se opravdu povedlo! (poslední kapitola, či spíše poslední 3 stránky)

3,5 - 4 hvězdy

25.03.2020 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Další skvělý skandinávský spisovatel detektivek. Knihu jsem vzal do ruky a během tří dnů prakticky neodložil. Samuel rozhodně věděl, jak udržet čtenáře v napětí. Velmi povedený úvod do série. :)

Rozhodně jsem si oblíbil Holgera. Úplně jiný vyšetřoval, než například Harry Hole a to je rozhodně dobře, že se pořád nesetkáváme se stejným typem kriminalisty. Roli Harryho zde obstarala spíše Mia, která prožívala velmi těžké životní chvíle potlačované prášky a alkoholem.

Líbily se mi krátké kapitoly a prolínání příběhu. Chvíli jsme mohli sledovat Muncha a během pár stránek jsme zase byli s Miou na ostrově - tohle rozhodně oceňuji. Dodalo to knížce na spádu a na napětí. Dobrá práce!

Prostě parádní postavy (navzdory tomu, že někdy bylo náročné se zorientovat ve jménech - zvláště, když si autor tak oblíbí písmeno M: Mia, Marion, Miriam, Margaret, Malin, Marianne, …), parádně promyšlený děj, parádní zápletka a parádní rozuzlení, ale...
(!!MOŽNÝ SPOILER!!)
...ten konec jsem si představoval ještě o level výše, zbytečně moc uspěchaný. Celý příběh byl dosti uvěřitelný, ale ten závěr? Ano, chápu, že chceme mít happyend, ale že by byla 6ti letá holka tak úžasná a vrah udělal nakonec tak obrovskou chybu, když byl prakticky celou dobu neomylný?
...a Mia? Snad nesmrtelná. :D Aby zvládla takový tlak po všem, co zažila na Hitře? A přežít ten závěr? No těžko říci...

Každopádně jsem se ani stránku nenudil, rozhodně výborná detektivka. A rozhodně brzo a velmi rád budu číst pokračování.
4,5 hvězdy bych dal, ale zaokrouhlím zde níže. :)

19.03.2020 4 z 5

Já, Simon Já, Simon Becky Albertalli

Asi bych měl začít tím, že jsem jako první viděl film. Což není nikdy ideální, a to i přesto, že se film náramně povedl. :) Knížka je velmi útlá a čtivá, a tak mi nedělalo problém ji, jak se říká, zhltat. :D

Rozhodně se jedná o velmi povedený příběh. Dosti podobný filmovému zpracování, i když jsou zde samozřejmě vidět patřičné rozdíly. Je to hodně sladké (převážně na konci), což je však určitě účelem. Jen mi přijde, že všechny situace probíhají prostě hrozně jednoduše, ale možná to tak skutečně je. :)

Jediná věc, která se mi ve filmu líbila více než v knížce, je první skutečné osobní setkání Simona a Bluea. V knížce je to podle mě popsáno zbytečně moc rychle. :/ A protože jsem již z filmu věděl, kdo je Blue, tak jsem si v knize všímal náznaků, které zde rozhodně byly nemalé. A opravdu se to dá rozluštit docela snadno. (ale kdybych četl knihu dřív...těžko říct)

Příjemná oddychová četba, která si zaslouží chvályhodné 4 hvězdy.

27.01.2020 4 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Mé první seznámení s Harlanem...a byla to JÍZDA OD ZAČÁTKU AŽ DO KONCE. :)
Knížka se čte neuvěřitelně rychle. Stránky vám doslova letí pod rukama. A vy se ani nenadějete a jste na konci příběhu. Tohle je opravdové umění.

Jak již jsem řekl, je to vůbec poprvé, co čtu knihu od tohoto autora, a tak mě velmi překvapilo, že děj začíná hned od první stránky. Hned zpočátku se na scéně objevuje tajemný Cizinec, který v příběhu hraje vlastně nejdůležitější roli.

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER:
Celý příběh je opravdu zajímavý. A závěr? Ten mi vyrazil dech. Postupem příběhu je vám odhalena identita tajemného Cizince, dokonce se i dozvídáme, kdo je zodpovědný za různé vraždy. Nicméně na konci si uvědomíme, že to byla pouhopouhá předehra k tomu, co se dočteme na posledních stránkách. A to rozluštění hlavní dějové linie: Záhadného zmizení Adamovi manželky Corinne.

Musím podotknout, že když jsem dočítal poslední řádky, měl jsem téměř slzy v očích. Bylo to popsáno velmi krutě, ale bohužel reálně. A vidina toho, že vše může dobře dopadnout, se rázem rozplynula.
Opravdu velmi napínavý, dechberoucí a strhující konec.
HLUBOKÁ POKLONA. ;)

23.01.2020 5 z 5

Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Po téměř roce jsem konečně přečetl další knihu od fenomenální spisovatelky fantasy sérii, ve kterých hraje hlavní roli grišovská síla. A JAKO VŽDY, NEZKLAMALA!

Musím podotknout, že jsem nečetl první sérii GRIŠA a začal jsem až u ŠESTI VRAN. Tato série byla naprosto dokonalá. Šest různých lidí s různými osudy, kteří mají téměř nesplnitelný úkol - z každé stránky doslova sálalo napětí. Navzdory tomu, že jsou jednotlivé série rozděleny, jsem toho názoru, že je mnohem lepší číst je opravdu všechny (pěkně od začátku), jelikož se v nich objevují nemalé spoilery z knih předešlých.

Opět to byla parádní jízda. V knize se odehrávají paralelně 2 příběhy. Jeden v Ravce, kde se král Nikolaj snaží zbavit démona, který se v něm probouzí a jenž v něm zanechal samotný Temnyj. Na druhé straně ve Fjerdě, kde je Nina Zeniková pověřena nelehkým úkolem od samotného Nikolaje a velitelky Nazjalenské.

Leigh má opravdu vypravěčský talent, a i když se na některých stránkách příliš moc neděje, jsou stejně poutavé, jako ty ostatní. Od závěrečné části jsem se již nemohl odtrhnout a četl jsem dále a dále. Nutně jsem potřeboval vědět, jak vše dopadne, i když již před čtením jsem věděl, že bude konec nejspíše otevřený.

A tomu tak také bylo. Nicméně konec slibuje nesmírně zajímavý začátek druhého dílu a já se již teď nemohu dočkat. Opět perfektní práce. :)
PS: Ta obálka? FANTAZIE!

18.01.2020 5 z 5

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Tahle kniha by podle hodnocení měla být autorovou nejhorší. Mně to ale vůbec nepřijde. Řekl bych, že se mi kniha líbila zatím nejvíce (když vynechám Hvězdy nám nepřály). Příběh měl smysl. Hledání sám sebe - a hlavně uvědomění si sám sebe. Líbil se mi uzavřený konec, kterého se od Johna moc nedočkáme, ale sem se to prostě hodilo. Vlastně happyend, který snad v žádné jiné knížce od autora nemáme (četl jsem 4 knihy). :)

Collin se mi zamlouval hned od začátku. Velmi zábavnou roli hraje v příběhu taktéž Hassan. Nakonec se mi líbilo i utvoření párů (prostě to tak mělo být). A závěrečný příběh, který vypráví Collin o Kateřinách je prostě dokonalý. O:)
SPOILER: Co mě naopak nepotěšilo, je část, kdy naši dva hlavní hrdinové nachytají TDC (Toho druhého Collina) s Katrinou při sexu. Panebože, to by museli být naprosto hloupí, aby prováděli pohlavní styk na takhle veřejném místě (navíc když věděli, že mají přijít i ostatní z lovu). Ale chápu, posunulo to příběh dále. :D

Na závěr už jen musím říct, že by se člověk neměl řídit hodnocením, ale měl by si hodnocení utvořit sám až po dočtení. Knížka mi ležela doma už delší dobu a musel jsem se do ní dosti přemáhat, abych ji rozečetl - nakonec se mi to velmi líbilo (po poslední knize Jedna želva za druhou PŘÍJEMNÉ PŘEKVAPENÍ) :)

23.12.2019 4 z 5