LucaEx. LucaEx. komentáře u knih

Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

“Panenko skákavá, to bylo dlouhé!
To by možná zvolala sama hlavní hrdinka Joy Delaneyová po dočtení tohoto románu.
Prvních 200 stran jsem se nemohla začíst, dalších 200 mě bavilo a posledních 80 mi přišlo až zbytečných.
Autorka nás zavede do domácnosti ústředního páru, čerstvých důchodců Joy a Stana, kteří milují a celý život hrají tenis. Ten je i živí.
A tihle dva mají čtyři děti, ty mají bývalé i současné partnery, sousedy, spoluhráče z tenisu, kamarády. A všem je v knize věnováno více či méně stránek, včetně dvou dějových linek.

Jak už jsme u Moriarty zvyklí, její příběh je zajímavý, v něčem smutný a krutý, ale ukazující pevné a láskyplné manželství i problémy současných mladých párů.
Za mě mohla mít kniha o polovinu méně postav i stránek, to bych byla spokojenější.

14.01.2024 4 z 5

Dvě prázdná místa Dvě prázdná místa Zuzana Holčíková

Pokračování Hry na druhou mě potěšilo. Ráda jsem se vrátila za Nelou a jejími skvělými syny a doufala, že se jí do života zase vrátí i Ben.
Jenže ta holka mě zklamala. Tak, jak jsem jí v prvním díle rozuměla, tak mě v pokračování vážně štvala. Až jsem měla chuť jí nějakým imaginárním klackem pošťouchnout, ať se probere.
Kam se podělo její sebevědomí?
Byla to zdravá, nejspíš i velmi hezká žena v nejlepších letech a navíc měla dvě úžasné děti, které jí byly oporou. No a pálil za ní skvělý mladý kluk se srdcem na dlani. A ona se pořád někde zakopávala a z každé nové situace nebo překvapení byla hned úplně vedle.
Život si nechávala protéct mezi prsty.
No a pak se musela pořádně uhodit do hlavy, aby se jí rozsvítilo a uvědomila si, že žije jen jednou a konečně začala žít život, který si zaslouží.

Pokud to byl záměr autorky, vyvolat tyto emoce, malinko čtenáře rozladit, aby měli chuť hlavní hrdinku popohánět jistým směrem, tak u mě se jí to povedlo na jedničku.

Milé čtení na dvě odpoledne, které naznačuje, že rozvodem ani blížící se čtyřicítkou život rozhodně nekončí.

Moc děkuji za příležitost si knihu přečíst jako recenzní výtisk a těším se na další Zuzčiny knihy, protože má co nabídnout.

13.09.2023 4 z 5