Luccy78 komentáře u knih
A je tu druhé pokračování Harryho Pottera.
Nikdy bych nevěřila, že Potterovo "šílenství" zasáhne i mě.. Ale skutečně, i já neodolala a ponořila se do čtení a s velkou radostí a překvapením musím napsat, že rozhodně nelituji a rozhodně to nebylo naposledy..
Kniha, kterou jsem doslova "zhltala". Hodně emotivní a silný příběh člověka, kterému těžký úraz úplně změnil život, málem o něho přišel a přesto to nevzdal. Jak sám napsal: "Začal jsem si vážit každého dne, každého svítání, začal jsem být vděčný za každý kousek toho, co je pro ostatní jen běžná každodenní rutina." To jsou slova k zamyšlení pro každého z nás. A já si po přečtení příběhu pana Pachmana uvědomila, jak je lidský život křehký a vzácný a jak stojí za to, to nevzdávat a žít..
SALON FANY:
Pavlíně zemře manžel na tuberkulózu a tak ji nezbývá nic jiného než žít dál a hlavně se postarat o svou devítiletou dcerku Evičku. Spása se objeví ještě na pohřbu, kdy ji osloví sestřenice jejího právě zemřelého manžela Františka Polcarová a nabídne ji práci ve stejném městečku. Františka totiž vlastní drahý krejčovský závod Fany, který si otevřela v luxusním bytě v moderní čtvrti města a chodí k ní manželky obchodníků a bohatých soukromníků, takže má o zakázky postaráno a může si dovolit další pracovní sílu. Pavlína se stará o úklid v salónu, vaří paní majitelce a vůbec vykonává vše, co je potřeba a čím ji Fany pověří. Díky toho má jídlo (které i občas bohaté paničky nechávají v salóně jako pozornost a kterého je nedostatek a pouze na potravinové lístky) a oblečení jak pro sebe (které ji obnošené věnuje Fany), ale hlavně pro svou dcerku, které ji šijí ze zbytků látek. Pavlína se ale v salónu dočká ještě jednoho milého překvapení v podobě vřelé lásky. Víc ale neprozradím..
NÁPADNÍCI SLEČNY JIŘINY:
Horké a ospalé léto roku 1938 v Jindřichově Hradci. V domku na předměstí žije kadeřník Zvolánek s rodinou a neprovdanou sestrou Jiřinou. Točí se kolem ní pár nápadníků, ale žádný z nich se nezdá příbuzným dost dobrý..
MALÝ VIRTUOS:
Příběh o tom, že někdy je lepší dítěti zachovat dětství než ho nechat budovat kariéru a honit se za uznáním, i když se jedná o na první pohled nadané a jedinečné dítě. Protože ne každé to ustojí a zvládne ten tlak od hyen, které se na něm snaží zbohatnout a nebo aspoň zviditelnit.
Atmosféru děje i rozpolcení hlavní postavy tohoto románu vystihuje následná citace antického básníka G. V. Catullusa:
"Huc est mens tua, mea Lesbia, culpa
atque ita se officio perdidit ipsa suo,
ut iam nec bene velle queat tibi, si optima fias,
nec desistere amere, omnia si facias."
Tam až kleslo mé srdce, Lesbie má, tvou vinou,
a tak se samo zahubilo svou věrností,
že už ti nemůže být oddáno, byť jsi byla sebelepší,
ale také nemůže přestat milovat, kdybys dělala, co chtěla.
Přečtení knihy mi dalo docela zabrat, protože jsem ji louskala ve slovenštině, ale odměnou mi byl moc hezký, dojemný, místy i hodně smutný, příběh osiřelé Violy, která musí zažívat útrapy a těžkosti, do kterých se dostala ne vlastní vinou. Přesto všechno si dokázala udržet skvělou povahu, nezatrpkla k lidem, i když se k ní nechovali hezky a odměnou jí byla upřímná láska. Příběh má šťastný konec, takže já byla maximálně spokojená..
Toto dílo je jedno z nejpopulárnějších Jiráskových knih. Je to taková pomyslná vstupní brána, kterou vcházíme v Jiráskovo podání českých dějin. A i když se trochu hůře čte, je to skutečný literární klenot.
Třetí pokračování ze Stínadel a ano, opět i tato kniha patří mezi mé TOPky. Dobrodružství Rychlých šípů jsem si oblíbila už jako malá holka, když jsem si půjčovala na prázdninách u dědy jeho svázané ročníky časopisu Hlasatel a já je úplně hltala a těšila se na každý nový komiksový příběh Rychlých šípů. Ani po letech toto nadšení nevyprchalo, jen jsem si i toto dobrodružství pořídila v knižní podobě.
Druhé pokračování ze Stínadel a i tato kniha patří mezi mé TOPky. Dobrodružství Rychlých šípů jsem si oblíbila už jako malá holka, když jsem si půjčovala na prázdninách u dědy jeho svázané ročníky časopisu Hlasatel a já je úplně hltala a těšila se na každý nový komiksový příběh Rychlých šípů. Ani po letech toto nadšení nevyprchalo, jen jsem si i toto dobrodružství pořídila v knižní podobě.
Ze začátku knihy jsem myslela, že ji odložím a ani nedočtu. Za nějakou dobu se příběh tzv. "rozjel" a vtáhnul mě do děje a nedokázala jsem přestat číst, přestože má kniha skoro 600 stran. Tajemné vraždy, intriky a lsti, bohaté hostiny, kde víno teče proudem a stoly se prohýbají jídlem a jako třešinka na dortu čistá a věrná láska.. Prostě nešlo přestal číst, když ke všemu samotné rozuzlení a vysvětlení přišlo na posledních stránkách knihy. Takže za mě, moc hezká kniha a doporučuji k přečtení!
Děj knihy se odehrává na Šumavě a vypráví příběh Antonína Jakuba, který ošetří koně, který zde zůstal po odchodu ruské armády. Kůň ale vadí některým místním občanům. Jeden z nich dokonce Antonínu Jakubovi zapálí chalupu.
Poslední dopis doktora Meluzina patří jeho dceři Lucii a končí slovy, které vystihují celou knihu:
„…člověk má stálou potřebu být osobně šťastný… Na život nesmíme odpovídat opatrností. Na život je třeba odpovídat odvahou, zvlášť, když chceme, aby za něco stál.“
Geniální pomůcka, která nejspíš v "prvňáčkovském" období nebyla zrovna moje nejoblíbenější, zato teď na ní vzpomínám s nostalgií a vděkem. Umím číst a čtu hodně a ráda a to je v dnešní době plné "dis" téměř zázrak..
I tato knížka nechyběla u nás doma a byla velmi oblíbená mnou i mým bráškou. Nevím, kde za ta léta skončila, ale jak "se vyráběly" a chystaly kalhotky pro krtečka mám živě v hlavě a vzpomínkách dodnes.. :-)
Dobrodružné a snad mohu napsat i nesmrtelné vyprávění Sandokana, který po boku se svým věrným přítelem Yanezem a za pomoci malajských pirátů unese nádhernou dívku Mariannu, do které se zamiloval. Sandokan je několikrát těžce raněn, upadne do zajetí, ale pokaždé se z toho, i když kolikrát jen o vlásek, dostane. Prostě klasika, na kterou se jen tak nezapomíná a i když někomu už přijde "zastaralá", pro mě je to moc pěkná kniha, která stojí za to si přečíst :-)
Nádherné druhé pokračování odvážného loupežníka Rumcajse. V dětství spolu s knihou Rumcajs a Cipísek mé nejoblíbenější knížky..
Nádherné třetí pokračování odvážného loupežníka Rumcajse. V dětství spolu s knihou Rumcajs a Manka mé nejoblíbenější knížky..
Velmi nevšední, řekla bych citlivý, malinko sentimentální a jemný příběh opředený trochou tajemství. Autorovi se podařilo dokonale skloubit sen se skutečností, romantický román o dětství nepozorovaně přechází do dospělosti, kde nechybí i velká láska. Fournier velmi citlivě líčí chlapecké zmatky v dospívání, jejich touhy i zklamání a to velmi působivou a poutavou formou.
Příjemný dobrodružný western, který je napsaný částečně ze skutečných příhod českého dobrodruha a malíře Bohuslava Kroupy (v Americe, v příběhu i přáteli nazývaným Timothy). Základem tohoto vyprávění je skutečný příběh z doby jeho toulek s kočujícími Indiány, kdy mu dělá společnost i průvodce indiánský kluk Pikavu. Moc dobře se četlo, vyprávění je místy napínavé a o to víc při pocitu, že v něm figuruje skutečně žijící postava. Vřele doporučuji k přečtení..
Tak to mě příběh opravdu zaujal! Byl hodně napínavý, dobrodružný, nechyběla i romantika a drsná příroda. Opravdu zajímavé vyprávění z prostředí, kde nikdo nedostane nic zadarmo a kde se třeba dětem do tří let nedávají jména, protože hrozí, že se ani vyššího věku nedožijí. Přečteno jedním dechem..