Luciferova Luciferova komentáře u knih

Dívaj sa na hviezdy Dívaj sa na hviezdy Eva Slonim

Dala som ju za den, pribeh o zivote 13 rocneho dievcata (dietata?), ktore spolu s 10 rocnou sestrou Martou prezilo utek, osviencim, mengeleho i navrat domov. Je to pisane vo forme spomienok, od utleho detstva, rodinneho zivota az po zlom, ktory jedneho dna nastal. Mama, otec a 8 surodencov (po vojne sa narodili este 2) sa snazilo prezit za kazdych okolnosti, tak sa rozdelili. Eva putovala s Martou, nemala ziadne info o zvysku rodiny, na ktoru bola tak naviazana. Prezili Osviencim, rozne necakane nahody, vdaka ktorym sa vyhli smrti, kora vyzerala ako zachrana... je to pribeh podobny Mengeleho dievca (a tiez by sa tak pokojne mohla volat, kedze vztah Eva-Mengele tam zabera asi rovnaky priestor ako Viola Stern - Mengele), no nehra az tak na city, i ked je podany velmi citlivo a citovo. Detajly a krutosti su vsak vynechane.
Pribeh zachytava i pribeh po, o tom, co im kruty osud este pripravil, akoby toho mali malo... o tom, ako a ci vobec sa s tym, co prezili, vyrovnali alebo aspon zmierili.
Ocenujem vyklad zidovskych pojmov/zvyklosti na konci knihy.

30.12.2016 4 z 5