Lucnikviti komentáře u knih
Jedna z mých nejoblíbenějších, srdci nejbližších. Doporučuji zažít. :)
Sbírka si mě našla jednoho krásného zimního dne. Básničky jsou plné obrazů, kterým se člověk lehce poddá a nechá se přenést do různých míst i situací. Příjemné, typicky "čagánskovské" čtení. :)
Básně jsou to velmi povedené a krásné, leč pro mě je asi hranice mezi radostí a bolestí tak tenká, že jsem ji ani nepostřehla, a z toho všeho jsem si odnesla spíš smutek a bolest. Vedou ovšem k zamyšlení - nad sebou samým i nad vším ostatním.
Zajímavé pohádky pro dospělé. Pokud jste "pohádkový" typ, který se navíc nad texty rád zamýšlí více do hloubky, zkuste tuto knihu.
Některé básně zaujaly, jiné jsem prostě jen přečetla a nic mi neřekly. Více než básně mě tentokrát však oslovily velmi vydařené doprovodné fotografie Vlasty Fišrové.
Velmi vydařená sbírka aforismů, která v těžkých chvílích dokáže potěšit a posunout nás opět blíže k naší duši. Děkuji, Michale. :)
Sbírka poezie, při jejímž čtení jsem zpomalila a užívala si (občas i úsměvné) obrazy, které ve mně básně vyvolávaly. :)
Já a Plyšový Buddha jsme si k sobě hledali cestu opravdu dlouho. Dostal se ke mně hned po přečtení Zastavena, které je mou srdeční záležitostí, a tak jsem se na něj nedokázala "naladit". I když mě některé pasáže zaujaly, bohužel jsem knihu nakonec odložila. Jednoho dne za mnou ale přišel můj bratr s tím, že knihu našel u mě v knihovničce a přečetl ji jedním dechem. Velmi ho oslovila, a tak ji prý půjčil známé. No a od té doby kniha putuje a my už ani nevíme kde. :-) Kniha o cestě se vydala na cestu. Věřím, že za tu dobu už potěšila mnoho lidí.
Když jsem se doslechla, že je Malá příběhem v duchu tradice Malého prince, zaujalo mě to natolik, že jsem si knihu zatoužila přečíst, i když jsem ohledně toho ze začátku byla spíše skeptická. Když jsem se do ní ale začetla, bylo mi líto, že mě tak dlouho míjela. Blanka je velmi milé a laskavé děvčátko, jehož počiny mě dojaly až k slzám. Po dočtení knihy jedním dechem jsem toužila, aby měla více stránek, a tak jsem se ještě nějaký čas vracela k mým oblíbeným pasážím. Nakonec tedy mohu říct, že je pro mě Malá mnohem intenzivnější záležitostí, než pro mě byl Malý princ. Děkuji, Michale. :-)
Tuto knihu jsem si hned na první pohled zamilovala. Michalovy texty v ní jsou vydařené a v člověku rezonují. Ráda se k nim čas od času vracím. Velmi zajímavé jsou ale i ilustrace Miloše Löfflera, díky kterým si budete knihou chtít listovat sem a tam, tam a sem (ale to pochopíte, až když se vám kniha dostane do ruky). :-)
Krásná sbírka básní, která zahřeje srdce a vykouzlí úsměv na tváři, doplněná o velmi povedené fotky z přírody. Už jen po přečtení několika málo stránek jsem měla pocit jako po procházce v lese.
Aforismy v Michalově podání opravdu hladí duši. Není to kniha, kterou přečtete a odložíte, nýbrž kniha, ze které si část přečtete a na chvíli ji odložíte, abyste se na moment zastavili, ponořili do sebe a nechali slova znít ve vašem srdci. :-) Děkuji za ni.
Kniha si mě našla jednoho chmurného podzimního večera před několika lety a doteď mě nepustila. Možná to bylo tím, že jsem tenkrát řešila podobnou situaci jako hlavní hrdinka a dokonale jsem se s ní dokázala ztotožnit, možná to bylo laskavostí a vřelostí, které z knihy sálají. Konečně jsem se cítila pochopená v tom, čím vším jsem procházela a zažívala dokonalý pocit souznění. I když jsem už od Michala četla za ta léta spoustu knih, tato je pro mou duši světlem a teplem, ke kterému se jednou za čas ráda vracím. :-)
Vřele doporučuji k přečtení.