Lukkop Lukkop komentáře u knih

Ztracený svět v podzemí Ztracený svět v podzemí Roderick Gordon

Tato kniha pojednává o klukovi jménem Will, který žije v londýně a se svým tátou se zajímá o archeologii. Will má ve škole jednoho kamaráda, který obdivuje jeho vlastnoručně vykopané tunely a místnosti v podzemí . Tento chlapec se jmenuje Chester. Chester s Willem jsou velcí kamarádi a každý den po škole jdou spolu pracovat na rozšířený jejich podzemních tunelů. Willův otec je také velmi posedlý kopáním tunelů. Jednoho dne se po něm slehne zem. Ani policie nedokáže objasnit , jak a kam zmizel. Chester s Willem se to rozhodnou vzít do vlastních rukou. Zjistí, že Willův otec zmizel podzemními tunely velmi hluboko pod povrch země. Po jeho stopách se dostanou až do podzemního města, kde objeví novou civilizaci.

Chester je třináctiletý kluk, který žije se svojí rodinou v Londýně. Je to vysoký tmavovlasý chlapec, který trpí kožní nemocí. Tato nemoc je velmi nepříjemná pro člověka, který se s ní nakazil, protože ho věčně svědí kůže a také člověk musí každý den mazat svojí kůži speciální mastí. Chester na sobě ale nenechává nic znát. Bohužel si z něho ve škole ostatní dělají legraci, protože tato nemoc mu ničí pigment v některých částích kůže a vytváří pigmentové fleky. Chester je ještě k tomu výbušné povahy, takže vždy, když si z něj začnou dělat legraci, tak se Chester naštve a jde se s nimi prát. I když je Chester výbušné povahy, dokáže v důležitých momentech zachovat chladnou hlavy.

Knížka se mi moc líbila a rozhodně ji doporučuji pro všechny lidi, co mají rádi sci-fi. Tato knížka je velmi napínavá a dobře se čte. Bohužel v knížce bylo mnoho smutných událostí(např. úmrtí několika členů Willovi rodiny). Rozhodně tuto knížku nedoporučuji dětem mladším 10 let, protože v knížce bylo až přes příliš nájemných vražd a smrtí. Možná i proto, že zde bylo mnoho smutných událostí, byla tato knížka velmi napínavá.

29.09.2019

Útěk Kryšpína N. Útěk Kryšpína N. Ivona Březinová

Kryšpín nemá lehký život, má problémy se sluchem, proto nosí naslouchátka a žije jenom s chudou babičkou. Kryšpín se cítí sám, protože nemá žádné kamarády a snaží se ostatní zaujmout, ale chová se při tom velmi divně. I proto je cílem šikany od spolužáků, kteří mu ubližují a každou chvíli mu zničí drahá naslouchátka, což Kryšpín těžce nese, protože má svoji babičku moc rád a nechce, aby zbytečně platila nové naslouchátka. Spolužáků se ale bojí a nedokáže se jim postavit. Na škole v přírodě kluci pokračují se šikanou a Kryšpín to nevydrží a rozhodne se utéct do lesa. I když se v lese hodně bojí, vrátit se nechce. Jediné z čeho Kryšpín v lese získává útěchu, jsou vzpomínky na jeho vietnamskou kamarádku Hang a na svoji babičku. Nakonec ho vedoucí, kteří mezitím zjistili, že ho ostatní šikanovali, najdou a pomohou mu. Díky této podpoře najde Kryšpín dostatek síly a odvahy se klukům postavit.

07.03.2019