LukyK Online LukyK komentáře u knih

Gestapo v Čechách Gestapo v Čechách Václav Miko

Tuto knihu jsem si půjčil na dálku v knihovně, teď v době lockdownu. Jsem tomu rád, protože mohu napsat toto hodnocení a varovat tak ostatní, kteří jsou nuceni půjčovat si knihy bez předešlého prolistování.
Nejsem náročný čtenář, ale na odbornou nebo "populárně naučnou" literaturu mám už své nároky.
Nejvíce mě na této ÚTLÉ knížečce irituje ten zavádějící název "Gestapo v Čechách". Kdyby se jmenovala jinak, tak bych nad tímto dílkem asi mávl rukou.
Ale považte sami: knížka má 127 číslovaných stran, ovšem teprve na straně 99 naleznete začátek kapitoly "Historie gestapa"! Následují kapitoly "Velitelé gestapa", "Úřadovny gestapa v Čechách a na Moravě", (nesmí samozřejmě chybět) "Mučící metody gestapa" a na závěr "Hodnosti SS".
Ano, počítáte správně, meritum knihy na 28 stranách!
Budiž, řeknete si, aspoň dvacet osm stran informací, které jinde neseženete. Ale kdeže, chyba lávky! Je to stejný pelmel jako zbytek knížky.
Takže pozor, z této práce se například NEDOZVÍTE kde byly služebny gestapa v protektorátu, jejich teritoriální působnost, struktura, jejich cíle a úkoly…
Kniha má větší písmo a spoustu fotografií, tak jak to bývá u knih pro začínající čtenáře.
Takže, milé děti, pokud se potřebujete seznámit s pojmy jako jsou: Hácha, Himmler, K.H. Frank, Moravec, Höger, Valčík, jízda vpravo, protektorát, konfidenti, kolaborace, hrdinové..., tak ano, můžete po této knize sáhnout, ale pozor, je to pouze změť střípků informací nejrůznějšího druhu.
A proč jsem dal hvězdičku a ne Odpad? Inu, protože o té strašné době je potřeba neustále informovat a to v podstatě jakoukoliv formou (účel světí prostředky). A na vyloženě lživé či zavádějící informace jsem zde nenarazil.

11.03.2021 1 z 5

Putování mořského koně Putování mořského koně Petr Šabach

Inu, ze života

Tucet špinavců Tucet špinavců Erwin M. Nathanson

Co si budeme povídat, je to brak, ale parádní! Heroické válečné drama, kdy vám ti chlapíci zkrátka přirostou k srdci...

Život na dvoře Karla IV. Život na dvoře Karla IV. František Kavka

Už je to dlouho, ale pamatuju si, že se to moc dobře čte a že je to spíše populárně naučná kniha, ale skvěle přibližující dobu KIV.

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Už je to dávno, ale dodnes si pamatuju to zklamání.
Všeho je tam přespříliš a scházelo jen to UFO...

02.10.2018 3 z 5

HHhH HHhH Laurent Binet

Zajímavá záležitost, která určitě nesedne každému. Ale styl má autor skutečně originální, je to takové překotné vyprávění...

01.10.2018 4 z 5

Jeden den ve středověku Jeden den ve středověku Martin Nodl

Výborný vhled do života středověkých lidí od našich předních medievalistů

01.10.2018 5 z 5

Dějiny a doba postfaktická: Eseje, úvahy, glosy Dějiny a doba postfaktická: Eseje, úvahy, glosy Igor Lukeš

Jedná se o výběr autorových článků a statí, které už vyšly v různých českých periodikách v průběhu let minulých (2004-2021).
Knihu jsem přečetl začátkem ledna 2022 a musím říci, že mě až mrazilo, když jsem četl autorovo varování před Putinem a jeho rozpínavostí, sice psané po anexi Krymu, ale před napadením Ukrajiny v únoru 2021. Jak je možné, že autor již v roce 2015 viděl to co my v Evropě ještě dlouho ne? To nás opravdu naše pohodlí tak oslepilo a ohlušilo?
Také pro mě bylo zajímavé jak mi dokázal přiblížit americké prezidentské volby a nebezpečí fenoménu trumpismu, o to pro mě aktuálnější, že teď se jedna Trumpova karikatura snaží stát prezidentem ČR.

22.01.2023 5 z 5

Děti prérie Děti prérie Ondřej Balík

Knihu jsem si půjčil na tábor, kde jsme si s dětmi hráli na indiány a každý den z knihy předčítal. Děti ve věku 5-8 let seděly jak přikované a ani nedutaly. Jedná se o poutavý a místy i dojemný příběh dětí z indiánského kmene Lakotů žijících na "oblájích", tedy na prérii.

30.07.2022 5 z 5

S tichým souhlasem S tichým souhlasem Brian Haig

Já mám tyhle sarkastický týpky rád, takže za mě naprostá pecka a suprová oddechovka. Podobné hrdiny má i DeMille.

02.10.2018 5 z 5