M-arta M-arta komentáře u knih

Byl jeden dům Byl jeden dům Dagmar Urbánková

V jednoduchosti je síla! :-)
Ač je tohle na první pohled snad málo nápadná a útlá knížečka,
zaslouží si daleko více pozornosti a jistě ji ocení nejen začínající čtenáři, ale také výtvarníci, snílci, češtináři, grafici, radůstkové a hračičkové... Moc ráda ji doporučuji.

Celou ji vytvořila a vymyslela jedna úžasná maminka dvou holčiček
a protože je současně taky výtvarnice a divadelnice, je to na knížce mile znát...
Jednoduchý příběh plný fantazie založený na celkem známém říkadle "Byl jeden... ,a v něm... ,a v něm..." autorka nádherně neokoukaně rozvinula a doplnila sadou naprosto parádních grafik...

Knížka je samozřejmě vhodná i k předčítání předškolákům, ale sama jsem ji nenápadně nechala uležet až k prvním samostatným čtenářským krůčkům svého dítěte (náš prvňáček byl tenkrát samozřejmě naprosto nadšen - stejně jako já).

Adam a koleno Adam a koleno Dagmar Urbánková

Pokud bych měla vybrat a doporučit jenom jednu jedinou knížku své nejoblíbenější autorky, neomylně sáhnu po téhle.
Vsadím se, že vaše děti ji budou milovat stejně jako my - k radostnému prohlížení doporučuji klidně od 2 třeba i do 100 let ...

Příběh začíná úplně obyčejným rozbitým kolenem:
za poodhrnutou látkou v díře na kalhotách ožívá celý překvapivý miniaturní svět paní Kolínkové a my můžeme tiše nahlénout do její domácnosti.
Pojďte dál ...

Ptačí sněm Ptačí sněm Petr Sís

O putování ptáků, kteří si hledají svého krále, o naději, vytrvalosti a lásce... Symbolický příběh pro malé i velké, se spoustou překrásných ilustrací, které pokaždé vykouzlí z četby nevšední zážitek.

Osvobození duše Osvobození duše Robert E. Detzler

Knížka shrnuje základní principy SRT - léčby duchovní odpovědností (Spiritual Response Therapy).

23.04.2018 5 z 5

Ve světle měnlivého času Ve světle měnlivého času Claude Roy

"Kolumbus hledá Indii. Najde Ameriku. Schliemann hledá Troju. Najde jiné město. Hledej a najdeš. Není důležité, co jsi hledal."...

19.04.2018 4 z 5

Šach zločinu Šach zločinu Wolfgang Wehner

Počátky kriminalistiky od prvního vyšetřovacího protokolu v historii, právní praxe germánů, inkvizičních procesů a božích soudů.. k prvnímu detektivní sboru světa, první kartotéce a Vidocqovi, Scotland Yardu, Pinkertonům, Bertillonovi... Počátky kriminologie, FBI, vznik přírodovědecké kriminalistiky... i spousta historických případů, jejichž vyšetření tvořilo milníky v tomto oboru.

17.04.2018 5 z 5

Otoč se a utíkej: Strhující příběhy netradičních vojenských strategií, které uspěly Otoč se a utíkej: Strhující příběhy netradičních vojenských strategií, které uspěly Joseph Cummins

Žánr, který běžně nečtu, ale nadšení mého muže po rozbalení a začtení se do tohoto vánočního dárku bylo tak nakažlivé... (pokud si dobře pamatuju, dočetl ji jedním dechem snad ještě o Štědrém večeru pod stromečkem).
Zajímavě podané příběhy vojenských strategií a válečnických taktik v 25 milnících napříč historií. Zabodovaly nejen u milovníka tohoto žánru, ale překvapivě zaujaly i mne.

17.04.2018 5 z 5

Divoký západ Divoký západ Sean Callery

Tato dětská knížka se snaží popularizovat historii a zjednodušeně, čtivě a v atraktivném balení ji předkládat mladým čtenářům. Vzhledem k samotnému tematu, jeho malé ucelenosti i určité povrchnosti působí minimálně trochu kontroverzně.
Ale oceňuji aspoň řadu zajímavých dobových fotografií a ilustrací, i když graficky opravdu netvoří zrovna příjemný mix.

10.04.2018 2 z 5

Aromaterapie pro léčení duše Aromaterapie pro léčení duše Gabriel Mojay

Přehledně členěná a a současně informačně nabitá záležitost - o rostlinách, jejich symbolice, účincích esencí na psychiku i tělo, řazení k elementům...

28.02.2018 5 z 5

Základy aromaterapie Základy aromaterapie Carole McGilvery

Kniha je dost výpravně pojatá, vizuálně lákavá, ale věnuje se vlastně víc masážním technikám. Člověk který opravdu chce zvládnout základy práce s vůněmi, najde oporu spíš jen v jediné praktické tabulce esenciálních olejů a jejich účinků.

28.02.2018 3 z 5

Jak rozvíjet dětskou spiritualitu - Jednoduchá praktická cvičení Jak rozvíjet dětskou spiritualitu - Jednoduchá praktická cvičení Peggy Joy Jenkins

Zajímavá inspirace, jak dítěti díky přirovnáním k pokusům s hmatatelně uchopitelnými věcmi a jevy pomoci pochopit daleko abstraktní záležitosti z oblasti etiky, morálky a spirituality.

28.02.2018 3 z 5

Malá kniha keltských požehnání Malá kniha keltských požehnání Caitlin Matthews

Poetická kolibří knížečka s chvalozpěvy, požehnáními a modlitbami z keltského světa s příjemným členěnním podle temat a uvedenými zdroji...

28.02.2018 5 z 5

Rudý zákon Rudý zákon Bill Browder

Přečteno jedním dechem.

19.02.2018 5 z 5

Nalezení ztracené Marty Nalezení ztracené Marty Caroline Wallace

Zábavná a trochu zvláštní knížka o hledání identity. Při četbě jsem vnímala jakousi těžko definovatelnou spojnici s Amelií z Montmartru.

19.02.2018 4 z 5

Obrazy světa Obrazy světa Tereza Říčanová

Ojedinělý vizuálně gurmánský projekt - sada v kartonové krabičce se 14 samostatnými archy map a malým knižním průvodcem s komentáři autorky... Představuje 14 expresivně zpracovaných oblastí (Vzduch, Moře, Podzemí, Město, Lidé, Dům, Hrady, Zahrady, Glóbus a další...).
Mapy jsou určeny k zábavnému prohlížení na stole, podlaze nebo k vystavení na stěnách. Podporují fantazii, smysl pro humor a samostatné i kritické myšlení. Pokud by měly děti s mapami zacházet samy, z důvodu kvality relativně zranitelného použitého papíru doporučuji raději spíš až pro školní děti - a samozřejmě i pro všechny hravé dospělé.
Škoda, že obal na uložení celku není spíš malý kufřík, nebo aspoň bytelněji zpracovaná krabička - tahle překrásná záležitost by si ji jistě zasloužila.

14.02.2018 5 z 5

Královské karty Karla IV. Královské karty Karla IV. Eva Chupíková

Hravý pracovní sešit o Karlu IV. a jeho době z autorské dílny Evy Chupíkové u nás hodně potěšil. Tvoří ho sada několika volných skládacích listů v ploché obálce/krabičce. Málo bytelné a diskutabilně praktické zpracování jeho choulostivého obalu vidím snad jako jediný drobný nedostatek, jinak šikovně promyšleného souboru. Vše tvoří skoro až vizuálně gurmánský celek, takže člověku je skoro až líto vystřihnout si z každého dílu listu s informacemi, kvízy a otázkami několik herních karet, které jsou k rozstříhání určeny. Pokud mají vydržet v dobrém stavu déle nebo budou určeny pro více dětí, bude určitě vhodné jejich zalaminování - zasloužily by si odolnější a pevnější papír.

14.02.2018 5 z 5

Obrázky z československých dějin Obrázky z československých dějin Jiří Černý

Dějiny našeho národa z období 1918 - 1945.
Zpracované čtivou komiksovou formou s doplňujícím textem a spoustou zajímavostí, které se běžně v dějepise nedozvídáme.

02.01.2018 4 z 5

Hlubina temných strachů Hlubina temných strachů Fran Krause

Knížka z rodu svěžích jednohubek - milá sbírka absurdních iracionálních představ s jednoduchými, vtipnými ilustracemi a spoustou nadhledu. Pobavila jak mne, tak i devítiletou dceru.

28.12.2017 5 z 5

Magnetický zeměpis - magnetická cvičebnice malého školáka Magnetický zeměpis - magnetická cvičebnice malého školáka Nicola Baxter

Jednoduchý zeměpis se základním rozdělením po světadílech. Ke každému kontitentu stručné povídání, přiřazování názvů a magnetických zvířat a rostlin...
Víc než jako knihy /celistvého uměleckého objektu si jí doma považujeme jako praktické a hravé učební pomůcky. Dceři udělala v šesti letech ohromnou radost a docela intenzivně si s ní vyhrála asi půl roku.

17.12.2017 4 z 5

Dětský ilustrovaný atlas - Česká republika Dětský ilustrovaný atlas - Česká republika Petra Fantová

Atlas je jinak zajímavě informačně zpracovaný a výborně členěný, ale nutnost vystavovat kvůli tomu své dítě nebo sebe tak neuvěřitelné porci šilhajícího kýče mne uráží. Dokonce 59x! Z naprosto zbytečně všudypřítomného obludného kocoura je mi skoro fyzicky zle. Proč? To si autoři myslí, že bez podobných laciných "triků" by děti k zeměpisu vůbec nepřitáhli? (I bez kocoura by byla knížka přepestrá i informačně nabitá. Podobné "vylepšení" opravdu nebylo zapotřebí.)

16.12.2017 1 z 5