Majdule komentáře u knih
Nejsem zrovna fanda humoristických knih (snad vyjma klasiky jako je Švejk nebo Saturnin). Ale tohle není vůbec špatná kniha a na to, jak je stará (pár křížků na krku už má) je pořád docela zábavná.
Tahle fantasy mě okouzlila v mnoha směrech: 1, Myšlenka měst jako bohů s vlastními charakterovými rysy je fascinující. Praha je vylíčena fantasticky, a to říkám jako rodilá Pražačka :-) Už se těším na další města a doufám, že tam budou i města mladší. 2, Hlavní hrdina je skutečně netradiční, rozporuplný a zábavný. Koncept NEhrdiny je docela běžný, ale velmi se mi líbí, že Václav zpočátku postrádá jakékoliv sympatické rysy (alespoň jsem si jich nevšimla) a přesto jeho příběh hltáte. Navíc se mi zdá jeho přerod v kladnou postavu uvěřitelný. 3, Miluji šéfa bezpečnosti, lord Itivan je kouzelný: "Vidím ti až do žaludku. Nedovedeš si představit, že by tvým pánem mohl být kocour, co? Rasisto!" :-) Na druhý díl se víc než těším.
Tak mám pocit, že přesně na téhle knize je vidět, jak je hodnocení knih subjektivní (a je to dobře :-)). Babička je samozřejmě klasika v tom nejlepším slova smyslu, krásný jazyk, silné postavy, poutavé příběhy. Ale chápu, že generace odkojená Šifrou mistra Leonarda (taky jí miluji) se tady asi nechytí. Škoda, někdy i nenápadný půvab a životní moudrost mohou do našeho života přinést novou kvalitu.
Detektivky Vlastimila Vondrušky jsou inteligentní, poutavé a napínavé, sice nejsou, jak jsem byla nedávno poučena historicky přesné, ale rozhodně vás vtáhnou do děje a někdy máte i pocit, že do minulosti. Tahle je zvláštní tím, že v první polovině knihy vůbec nevystupuje tradiční hrdina této série Hříšných lidí Království českého královský prokurátor Oldřich z Chlumu. Hlavní roli přebírá jeho žena Ludmila z Vartemberku. A Oldřich mi prostě chybí. Ovšem ve chvíli, kdy se objeví na scéně, dostane příběh obvyklý spád a šmrnc. Do konce jsem jej potom přečetla jedním dechem.