maple34 maple34 komentáře u knih

Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Dílo, které mě od EH zaujalo ze všech nejvíc. Poodkryje zákulisí "ztracené generace", především zaujme líčení vztahu s F.S. Fitzgeraldem

27.02.2015 5 z 5

Soudce a jeho kat / Podezření / Slib Soudce a jeho kat / Podezření / Slib Friedrich Dürrenmatt

Četl jsem Podezření. Velmi zajímavá a neotřelá detektivka, která poukazuje na nedostatky poválečné společnosti, na nedokolanost jurisdikce, na klíčovou úlohu náhody v životě lidí. Čte se to parádně, můžu doporučit, na to, že je to detektivka, tak se nejedná o pokleslý počin

28.11.2013 3 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Patetický milostný příběh, jemuž pozadí tvoří světová válka. I přes to je to ale inspirativní oddychová četba, která do povinné literatury patří zcela právem

28.11.2013 3 z 5

O rodičích a dětech O rodičích a dětech Emil Hakl (p)

Chytlavá povídačka taťky se synem, výměna názorů na každodenní zbytečnosti, generační spory, prostě klasika

08.11.2013 4 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Má smysl to číst postupně, proto nechápu myšlenku nakladatelství začít od Nemesis, ale zřejmě pro to měli svůj důvod, takže do toho se pouštět nebudu. Oproti Nemesis mi to přišlo trochu více zamotané, občas přišla hlušší část, nicméně je na místě, abych opět řekl, že je to skvělá kniha. Hole je klasicky na dně, aby ho odtud zvedl interesantní případ. Řeší rovinu osobní i pracovní. Je to prostě mrda :o)

31.10.2013 4 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

První setkání s Rudišem. cajk. cajk. Novelka z prostředí sídliště a plná existenciálních otázek lidského bytí. Přečteno jedním dechem, ale žádný zázrak se nekonal. Četba pobaví, dokonce i na několika místech. Ale to je zase jinej příbeh

17.10.2013 3 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

dětská klasika, jedna z mála, které jsem slupnul v dětství...

28.05.2013

Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy Jaroslav Seifert

Soubor básniček psaných podle ilustrací Josefa Lady. Zde je vidět básnické umění Jaroslava Seiferta, jenž dokáže podle obrázku vymyslet poetický příběh vztahující se k němu. Básně jsou většinou z prostředí vesnice, nechybí zobrazení přírodních úkazů (rozpuk přírody na jaře, rozkvetlá louka apod.).

06.05.2013 4 z 5

Nevídáno - neslýcháno Nevídáno - neslýcháno Josef Kainar

Sbírka říkadel, rozpočítávadel a veselých básní. Zaměřeno na nejmenší čtenáře – jednoduché rýmy, jednoduchá stavba a užitá slovní zásoba odpovídá tomuto zaměření. Je zde řada zajímavých říkadel, která si děti mohou lehce zapamatovat, při různých hrách mohou využít i rozpočítávadla. Zařazeny jsou i básně s mravním ponaučením – když se dva perou, třetí se směje, apod.

06.05.2013 2 z 5

Šmírbuch jazyka českého Šmírbuch jazyka českého Patrik Ouředník

Skvělý a zábavný způsob, jak si obohatit nekonvenční slovní zásobu. Skvěle pobaví na cestách, u ohně, prostě kdekoli...

04.04.2013 5 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Začínám mít Nesbøho v oblibě. Nesetkávám se s ním poprvé a jsem potěšen svou koupí, protože i přes některé nedoporučující internetové recenze, jsem se rozhodl věřit té většině doporučujících. Poutavá detektivka, která zaujme dvěma souběžně vyprávěnými pásmy, navíc je přidána zápletka s Harryho bývalou kolegyní, která bude rozpletena v dalších dílech. Knihu velmi doporučuji, je to skvělé čtení. A nesrovnávejme už každou detektivku se Stiegem.

04.04.2013 4 z 5

Tajemná Řásnovka Tajemná Řásnovka Jaroslav Foglar

Dobrá Foglarovka zdárně sekundující Rychlým šípům.

04.04.2013 3 z 5

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Poctivá dávka dobrodružství, dnes téměř nepředstavitelné...Rikitan je super, těším se, až si najdu čas na repete...

04.04.2013 4 z 5

Boj o první místo Boj o první místo Jaroslav Foglar

Moje první foglarovka. Už si ani nepamatuju, kdy se s ní začal. Ve všech pádech zajímavé čtení, které ve mně vzbudilo zájem pěstovat čtení tohoto žánru

04.04.2013 5 z 5

Finále na dosah: Euro 2004, Portugalský deník Finále na dosah: Euro 2004, Portugalský deník Jaromír Bosák

Sbírka postřehů ze života komentátorského během mistrovství Evropy ve fotbale. Trefné, vtipné, výstižné, zajímavé...

04.04.2013

Povídky z jedné a z druhé kapsy Povídky z jedné a z druhé kapsy Karel Čapek

Knihy Karla Čapka mne dlouho odrazovaly svoji náročností, ale rozhodl jsem se, že mu dám šanci,bez předsudků. A vyplatilo se, sbírka převážně detektivních povídek je ideálním společníkem pro nudné odpoledne či dlouhou cestu MHD :o) Některé povídky skutečně nadchnou, mají skvělý spád a rozuzlení, které jednou čekáte, jednou zase ne. Jsou zde však i povídky, které mi připadají, že jen vyplňují prostor. Celkově však vřele doporučuji a chystám se na další "čapkovky"

Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Už je tomu pár let, co jsem román přečetl. Chystám se na to znovu. Četl jsem knihu ještě dříve, než se do kin dostal film. Kniha klasicky lepší, kdo nelení a skočí do četby, přečte knihu za dva dny. Příběh je poutavě psaný a težko se kniha odkládá, je to psané vtipně, realisticky, napínavě. Pamela Vám pije krev, ale takovým správným způsobem, protože je znázorněna parádně. Btw. skvělý výkon od Kocurové ve filmovém ztvárnění. Doporučuji

Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Odložil jsem ji. Knihu jsem pořídil především kvůli popularitě autora i knihy samotné. S nadšením jsem se začetl a nadšení mne rychle opustilo. Zřejmě budu muset ještě dospět. Na běžného člověka příliš filosofická. Dám ji jěště šanci - věřím, že chyba je především ve mně :D

14.02.2013 3 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Je to zatraceně dobré čtení. Ale přesto to není ono. Nevím, čím přesně to je, ale manželé Ahndorilovi mně způsobili něco, co se mi ještě nestalo...líbilo se mi to nebo ne? :o) Kniha má slušný, skoro bych řekl skvělý spád, ale tu a tam prostě přijdou zatraceně nudné party, absolutně nezapadající do kontextu a časoprostorové linie. Něco tomu prostě chybí, nezůstanete u toho s pusou dokořán jako u Larssona. Samozřejmě, tahle detektivka je super, pobaví i postraší, ale být filmový režisér a mít za úkol filmovou adaptaci, tak bych se asi zbláznil. Může to být také mnou, protože jsem knize nevěnoval patřičnou pozornost. Každopádně doporučuji a půjčuji si další keplerovský počin.

14.02.2013 3 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Působivý "cestopis" ověnčen několika superlativy recenzentů jsem si nemohl nechat ujít. Semiautobiografické díla Kerouaca může číst patnáctiletý znuděný puberťák, prací znavený podnikatel i život balancující senior. Je to dobré čtení o cestování, které vlastně ani cestováním není, ale jakýmsi metaforickým ztvárněním životní cesty a osudu. Kdo z nás v okolí nemá podobného týpka, jakým je Dean Moriarty a kdo z nás by se rád vydal "na cestu" a hodil za sebe strasti všedních dní. Super čtení před spaním, kniha neztrácí dech i přes trochu cyklický děj.