MarkCarter MarkCarter komentáře u knih

Popol všetkých zarovná Popol všetkých zarovná Dominik Dán

Ako prvotina je to vynikajúce. So sériou som začal od konca, tak som mal trochu obavy z kvality, ale tie sa nenaplnili. Obsah aj forma sú na vysokej úrovni. Dej má dve línie, dva prípady vyšetrovania, ktoré sa odohrali chonologicky po sebe, ale v knihe sú prepletené. Na záver to do seba zapadne ako veľká skladačka. Načrtnuté sú tu aj hlavné postavy, ktoré sa potom vyskytujú aj v ďalších knihách. Zatiaľ dosť jednorozmerne, ale časom si ich obľúbite.

Cesta okolo seba Cesta okolo seba Boris Filan

Boris Filan, to je svet vo svete. Obdivujem jeho fantáziu a nevšedný pohľad na všedné veci. Poviedky sú kolísavej kvality, niektoré zaujímavejšie a vtipnejšie, ku koncu aj s erotickým podtónom.

Budem mama Budem mama Kristína Farkašová Tormová

Knihu som čítal spolu s manželkou počas tehotenstva. Komu sa páči Kristínin humor, tomu sa bude páčiť aj kniha. Nesnaží sa byť edukatívna, skôr obsahuje zážitky zo života, v ktorých sa nájde skoro každá “skoromama”. Kniha je rozdelená na kapitoly, podľa týždňov tehotenstva a na konci ešte časť o šestonedelí. My sme to čítali priebežne, aj keď musím priznať, že po návrate z pôrodnice už nebolo toľko času na čítanie.

04.04.2021 5 z 5

100 způsobů, kterými si zbytečně komplikujeme život - ...a jak s tím přestat! 100 způsobů, kterými si zbytečně komplikujeme život - ...a jak s tím přestat! Dušan Kadlec

Kniha 100 spôsobov ide na môj vkus až príliš po povrchu, aj keď môže byť pre niekoho dobrým úvodom do motivačnej literatúry. Neviem, či by som mal túto knihu vôbec hodnotiť, lebo ja sám by som si ju asi nekúpil. Mal som ju požičanú na odporúčanie od okolia, ale nebola to úplne moja šálka kávy. Možno aj preto, že okolo psychológie a filozofie som toho už prečítal viac, preberané témy a ich obsah ma moc nezaujali. Kniha obsahuje 100 krátkych kapitol, ktoré by sa svojou formou skôr hodili do blogu. Najviac mi ale prekážal "hurá" spôsob, akým je kniha napísaná. Autor to skvele popísal v kapitole 52, ale akosi si neuvedomil, že tam patrí aj táto kniha. Krátke kapitoly sú na spôsob motivačných obrázkov a videí, ktoré majú krátkodobý efekt nabudenia, ale rýchlo vyprchajú. Aby som len nekritizoval, pár zaujímavých myšlienok som v nej našiel, hlavne v časti o zdraví. Asi nie som úplne cieľová skupina a možno sa niekomu inému bude hodiť kniha viac.

04.04.2021 3 z 5

Gauč alebo šťastie Gauč alebo šťastie Lucia Pastierová Čarná

Malú časť knihy tvorí príbeh Maroša Molnára a trochu teórie k cvičeniu. Najväčšiu časť tvoria cviky, čo je vlastne veľa obrázkov s popisom. Na konci sú dva vzorové tréningy, jeden pre ženy a druhý pre mužov. Kapitola o strave je príjemný bonus. Rozdelenie je primerané a prehľadné, graficky je kniha vynikajúco spracovaná. Mne osobne chýba k dokonalosti iba viacero vzorových tréningov, aspoň na prvé mesiace.

Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

Konečne. Dobojované. To sú moje prvé myšlienky po dočítaní (dopočúvaní) knihy. České knihy radšej počúvam, ako čítam, ale o tom možno niekedy inokedy. Po dokončení Obete bez tváre som sa tešil na druhý diel, ale očakávania zostali nenaplnené. Kniha je napísaná podobným štýlom ako prvý diel, dokonca sa autor viac vyžíval v erotických a vražedných scénach. Išiel do detailov, ale viac neznamená lepšie. Chronologicky sa dej odohráva pred prvým dielom, takže nejaké súvislosti nám už boli zrejmé, ale zostal aj nejeden moment prekvapenia. V čom je táto kniha slabšia je zápletka. Nejak extra ma nezaujala a s tým súvisí aj môj osobný boj s touto knihou. Trvalo mi 7 mesiacov ju dočítať a možno aj preto som sa v nej pekne strácal. Myslím, že si dávam od švédskych detektívok na chvíľu pauzu.

04.04.2021 3 z 5

Otec a dcéra Otec a dcéra Harry H. Harrison Jr.

Zbierka výrokov od iných otcov. Väčšina z nich stojí za zamyslenie, ale niektoré nie sú aktuálne pre slovenské pomery. Môžete ju čítať ako knihu, alebo mať položenú na stole a náhodne otvárať. Vtedy to bude mať možno silnejší a dlhšie trvajúci efekt.

04.04.2021 4 z 5

Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti William Irvine

V dnešnej dobe chceme všetko nové, pretože nové je lepšie, však? Myšlienky zachytené v tejto knihe sú 2000 rokov staré a dokazujú, že ľudská psychika sa za ten čas veľmi nezmenila. Stále nás trápia rovnaké problémy a stále na ne hľadáme nové riešenia. Možno netreba znova vynachádzať koleso. Kniha sa nečíta ľahko, aj keď sa autor snažil priblížiť myšlienky stoicizmu súčasnému čitateľovi. Počas čítania som si často dával pauzu, aby som sa zamyslel nad konkrétnymi odsekmi, niekedy aj vetami. Niektoré koncepty je ťažké prijať, ale musím uznať, že majú niečo do seba.

Žijeme v dobe konzumu, viac je lepšie, chceme väčšie a novšie... Prečítanie tejto knihy z vás neurobí nového človeka, ale možno vás nasmeruje na zmenu. A možno ani nie, je to na vás. Na tejto filozofií je super, že sa nevylučuje so žiadnym vierovyznaním, dokonca si myslím, že sa napríklad s kresťanstvom výborne dopĺňa. Za mňa je to jedna z najlepších kníh v oblasti psychológie a filozofie, ktorú som čítal. Nie pre to, že by sa dala rýchlo prelistovať, ale pre to, že mi chvíľu trvalo sa ňou prelúskať.

Karanténa Karanténa Peter May

Autor "predpovedal" Covid, aj keď pandémia v knihe je mnohonásobne horšia ako realita. Príbeh je dobrý. Zaujímavý a priamočiary. Detektív má krátko pred výpoveďou a z akéhokoľvek dôvodu to nemôže odložiť, preto sa ponáhľa s vyšetrením prípadu a často balansuje na hrane zákona. Vytvára to pocit naliehavosti a vďaka tomu má príbeh spád. V tomto románe sa nevyskytuje veľa postáv a je to fajn, čitateľ sa v tom nestratí. Opis udalostí je pútavý, akurát dialógy pôsobia trochu strojene.

ŠirokoĎaleko ŠirokoĎaleko Boris Filan

Knihy Borisa Filana majú svoj jedinečný štýl, ktorý Vám buď sadne, alebo nie. Táto kniha sa skladá zo série krátkych príbehov z rôznych kútov sveta. Nie sú to klasické cestopisy, faktov v nich nájdete málo, skôr je to o pocitoch, chutiach, vôňach. V každom príbehu nájdete ukryté detaily zo života, ktoré by si bežný človek nevšimol.

Klíčem je klid Klíčem je klid Ryan Holiday

V tejto knihe sa mieša filozofia a náboženstvo. Z filozofie to je hlavne Stoicizmus, Epikureizmus, Budhizmus. Kniha sa delí na 3 časti: myseľ, duša a telo. Každá časť má niekoľko kapitol, a každá kapitola začína nejakým príkladom zo života, ktorý je potom rozvinutý ako hlavná myšlienka danej kapitoly. Vďaka praktickým príkladom je kniha ľahko zrozumiteľná každému a v oblasti osobného rozvoja poslúži rovnako dobre úplným začiatočníkom aj pokročilým.