Marllo komentáře u knih
Milá autorko McMahon, moc Vám děkuji za tento skvělí román, který mě příjemně děsil, napínal a nedával mi spát. Přesně takto si představuji jak by měla vypadat kniha z ranku horrorů. Překvapivé momenty střídali ty děsivé a já Vám zobal z ruky jedna báseň. Moc děkuji za tento zážitek a už se neskutečně moc těším na další porci Vaší děsu plné fantazie. Vřele doporučuji těm co se rádi bojí.
Moc pěkné povídky a hezky napsané, ale pokud čtete občas časopisy ve stylu Epochy apod. , tak je velmi pravděpodobné že budete většinu znát. A to je za knihu s takovou reklamou a cenovkou docela ostudné. V opačném případě pokud nečtete tyto plátky, tak to pro vás bude zábavné a ponaučné čtení.
Chcete se od srdce zasmát a občas i politovat nad příhodami a zkušenostmi z určitého období života S. Kinga k tomu se něco přiučit od samotného mistra? Jestli ano, tak jste káply na tu pravou knihu :)
Měl jsem tolik nutkání tuto knihu odložit z důvodu překombinovaného děje, který se někdy opravdu táááhl, ale nakonec jsem rád že jsem tak neučinil. Vše na konec do sebe pěkně zapadlo a dávalo v rámci universa smysl. A každá pasáž, ať už hororová, dobrodružná či jiná fungovala a udávala tempo, které bohužel zrazovalo občasné až moc detailní popisy prostředí a vykreslování postav v kterých se autor opravdu vyžívá. Mnohým to může připomenout i Tolkiena, který byl sám až moc velký detailista. Tím bych chtěl upozornit ty co nemají velkou trpělivost a mají raději romány více přímočaré a s menším obsahem postav a v tomto případě i časových rovin. Náročnějším čtenářům však doporučuji.
Perfektní. Ze začátku jsem měl strach, jelikož první reakce se nesly v duchu " ale jo ok " , ale s tím já nesouhlasím. Přiznávám že linek z Ahmannovy nemalé rodinky je dost a může se to zdát z počátku jako natahovaný děj ale chyba lávky. Mistr Brett to má vše promyšlené do posledního písmenka a vše do sebe zapadá jako ozubená kolečka švýcarských hodinek. Jen se opravdu připravte na nemalou čistku postav. Ano, ukápla slzička. PS. čekání na závěrečný díl bude opravdu dlouhé :(
Nejočekávanější kniha tohoto roku skončila za očekáváním. Tak bych mohl začít ač nejsem tolik zklamaný jako většina. ( Tedy podle toho co tu čtu se mi zdá že většina není spokojená).Ale i já začnu nejprve pár negativy. První čím bych začal a co mne nejvíc s prominutím sere je upozadění linky Jadira, Reny, Arlena, Šenvy a jejího tatínka alias loutky. Neskutečně moc jsem se těšil jaké dobrodružství zažijí za cestou za démony, co vše objeví a jak si s tím poradí. Někdo by zde mohl namítat že to v knize je a vše co jsem zde zmínil se tam také objevuje, ale promiňte mi... Na 700 stran tlusté bychli kde řeší autor a teď ať Lesha promine... nějaké mateřství a pletichy mezi zenskejma... Tak mě vážně užírá že nevěnoval více zmíněné výpravě za zničením jádra. A tím máme osli můstek k druhé vítce a to je za mne velice uspěchané závěr a dost ne uspokojivě zakončení pro mne stále hlavního hrdiny Arlena, který jakož to postava se asi autorovi zprotivil, nebo si nedokážu vysvětlit proč už od 3 knihy byl upozaden na úkor jiných postav. Ale přesto co jsem zde zmínil bych čekal že se autor více vyblbne s touto postavou a dá ji více prostoru ke konci. Nechci zde spojlerovat, takže ať si každý zhodnotí sám ale za mne byla tohle velice promarnena šance. Škoda. No a teď k té lepší, pozitivní stránce této knihy. Autor stále vládne neskutečně dobrému popisu a výpravě. Když se do toho opre tak máte nutkání doslova přeskakovat stránky. Brett je msir vypravy a jeho vykreslení postav Vas uchvátí. I přesto že je jich kniha plná jak jsem již už zmiňoval výše tak si dokážete každou zapamatovat právě díky výborně charakteristice a popisu postav kterým autor vládne. A celkově bych mohl pochválit tímto celou pentalogii za perfektni a velice uvěřitelné fantaskní svět který se mi nechtělo opouštět. Jak už zde bylo zmíněno jedním z uživatelů.. Je možné že se vrátíme do tohoto světa skrz potomky hrdinů ač už ve formě povídek či jen nějakých autorových dodatku. Každopádně nelituji ani na vteřinu že jsem strávil v tomto světě a bude se mi stýskat... Ne že ne.. Doufám že si všimne HBO a nabídne nám další pecku. Zbožné přání :)
Jak je zvykem u knih od Mo, neskutečně čtivé, bez nudných pasáží, výborně vykreslené postavy, zajímavá zápletka avšak je tu jisté ale. Po panence, kterou bych kvalitativně právě přirovnal k této knize, máme " lehce " předvídatelný děj ( tím nemyslím ve všech dějových linyjích ) a hlavně i padoucha. Zhruba po půlce knihy jsem už na beton tušil kdo, co a proč. Což zamrzí když si vzpomenu na brilantního Vlka, kde jsem do poslední chvíle tápal. Ale přesto nelze než doporučit. Mo je prostě bůh a i to lehké zaškobrtnutí jí odpustíte :)
Ten King je prostě všeuměl :) Příběh o chlápkovi kterému byl osud krutý a k tomu mu přihodil schopnost jasnovidectví jsem hltal stránku po stránce. Jediné s čím jsem měl problém byl tip hlavního záporka z ranku politiky. Chápu, že politik, který se dostane do vyšších míst dokáže natropit mnohem více škody než obyčejný vrah nebo psychopatická sekta, ale pro mne tento druh rivala nebyl natolik zajímavý jako již zmínění. Přesto jsem do závěrečné stránky skoro nedýchal a doufal ve šťastný konec pro hlavního představitele, ač jsem věděl že tomu tak nebude.
Začátek této knihy v podobě brutální hádanky mne hned na první přečtení v knihkupectví donutil ke koupi a musím konstatovat že to nebyla jediná bizarnost této rozporuplné knihy. Musím předem všechny varovat, že kniha je opravdu šílená a plná velice originálních nápadů, které nemusí být všem po chuti. a také se připravte na občasné zvláštní chování postav. Ale to je i dáno tím jakého jsou charakteru. resp psychopati, blázni apod. Je znát na knize že jde o první dílo autora a pár logických děr by se našlo, ale naštěstí to nemělo nějaký vliv na děj a závěr knihy. Co mne naopak štvalo byla tendence děje. Připadal jsem si jak na houpačce jednou nahoře kdy jsem doslova žral každé písmeno a pochopitelně zas dole kdy se autor ztrácel ve zbytečných popisech které natahovaly zbytečně děj. A pak závěr knihy, který je ukončený a není. Proč? Na to si najděte odpověď sami. Myslím že i přes těch pár chyb a zbytečných pasáží to stojí za to.