Martin0703 Martin0703 komentáře u knih

Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Václav Králíček

Na túto knihu, priznám sa, nazerám s veľkou nevôľou. Ani nie preto, že by nebola písaná viac čitateľným, prijateľnejším a civilnejším spôsobom ako napríklad kniha "Titanic" od pána Miloše Hubáčka, ale skôr preto, že je to len ďalší titul, ktorý v prípade lode Californian (ktorá bola Titanicu najbližšie a nereagovala na biele rakety), prezentuje jedine názory tzv. Lordites, teda zástancov a obhájcov kapitána Lorda. Na otázky spojené s týmto prípadom sa totižto odpovedá zväzkami kníh a odprezentovať v krátkosti len jeden názor je, si myslím, neférové voči laickej verejnosti, ktorá si nemá ako spraviť svoj vlastný úsudok a zaslúži si odprezentovať aj nestranný názor expertov, ktorí analyzujú prípad Californian ako celok a nie sú zaujatí voči záverom dvoch vyšetrovacích komisií ako to robia práve "pro-Lordi". Sklamaný som bol aj z niekoľkých nepresných informácií, ktoré titul obsahuje, a aj z niekoľkých dávno vyvrátených mýtov. Na druhej strane musím povedať, že množstvo mýtov kniha naopak vyvracia sama za čo som veľmi rád nakoľko sa jedná o hlbokozakorenené mýty, ktoré sa ešte aj dnes s veľkou obľubou šíria v knižných publikáciách a na internete. Celkovo je však kniha dobrým titulom. S prižmúreným okom by som ju ale odporučil len záujemcovi, ktorý o Titanicu má už ako také informácie. Neponúka totižto pohľad na tragédiu chronologicky ale skôr čiastkovo pri rôznych asociáciách. Pravý fanatik/titanicológ knihu naopak neocení ale veľkú časť skôr skritizuje a potom radšej siahne po zahraničných tituloch písaných v anglickom jazyku.

PS: Autorovi akosi nedokážem odpustiť ani prehnanú a nepochopiteľnú zaujatosť voči osobe kapitána Smitha. Pri zmienke o takmer-kolízií s parníkom New York, ktorý kotvil v Southamptone, nepadla žiadna informácia o tom, že na jeho palube bol prítomný lodivod Bowyer, a že to bol práve on, kto mal na starosti presunutie lode z prístavu na otvorené more (okrem toho boli do tohto procesu zapojené aj remorkéry). S určitosťou a s čistým svedomím prehlasujem, že pán Králíček disponoval len hŕstkou informácií, z ktorej si vybral len to, čo mu pasovalo do príbehu o kapitánovi, z ktorého sa po náraze podľa jeho názoru stala pasívna osoba prekážajúca na palube.

08.01.2025 3 z 5

Titanic Titanic Miloš Hubáček

Gratulujem našim českým bratom, že majú tak kvalitného autora, ktorý dokonalým spôsobom predstavil tragédiu Titanicu laickej verejnosti. Pútavo a živo priblížil túto tragédiu spôsobom, akým sa naozaj stala a nie ako to vykreslilo množstvo filmov, ktoré sú pre mnohých oveľa zaujímajšie než písaný text. Titul sa veľmi dobre číta vďaka tomu, že je písaný prijateľným civilným spôsobom a plasticky vykresľuje osudy preživších. S istotou sa dá povedať, že to je najlepšia populárno-náučná kniha o najslávnejšej lodi na svete na českom a slovenskom trhu. Je vhodná ako pre laickú verejnosť tak i pre začínajúceho entuziastu tejto lode. Skutočný Fanatik/Titanicológ, sa však nič nové nedozvie. Naopak zistí, že knižka žiaľ obsahuje niektoré hlbokozakorenené mýty, z ktorých niekoľko bolo už aj v čase písania knihy vyvrátených (príkaz na spätný chod; malé kormidlo; údajná záhadná rybárska loď Samson; 37 sekúnd od spozorovania ľadovca až po náraz; že všetci strojníci zostali na svojich miestach až do konca, že sa Smith plavil s loďou južnejšie ako mal…). Z tohto hľadiska kniha nie je najaktuálnejšia a len podnecuje ďalšie šírenie týchto mýtov, ale dá sa to prekusnúť. Jediné čo by som pánovi Hubáčkovi však skutočne vytkol (a pri tak kvalitnom titule mu to akosi neviem odpustiť) je spôsob akým vyniesol rozsudok v prípade lode Californian, ktorá bola Titanicu najbližšie počas potápania a nevydala sa mu na pomoc aj skrz pozorované biele rakety, ktoré dôstojníci tohto malého trampového parníku videli vybuchovať na horizonte. Pán Hubáček sa rozhodol ísť cestou odprezentovania názorov od tzv. Lordites čo je prezývka, ktorú dostali priaznivci či obhájcovia kapitána Californianu Stanleyho Lorda, a ktorí si velmi starostlivo a so zaujatostou voči záverom obidvoch oficiálnych vyšetrovaní vyberajú len to, čo im pasuje do ich teórie, že medzi Titanicom a Californianom bola ďalšia tretia “neznáma loď (existuje dokonca teória o štyroch lodiach!). Prípad lode Californian je teda v knihe pána Hubáčka vyobrazený len skrz objektív týchto pro-Lordov a úplne sa zabúda na evidenciu, ktorá kapitána Lorda a jeho dôstojníkov naopak usvedčuje z nedbalosti a z neposkytnutia pomoci. S prižmúrením oka je táto kniha aj tak to najlepšie, čo nám česky písané tituly o tejto tragédii ponúkajú.

08.01.2025