MartinObranec komentáře u knih
Hororová poezie z dob národního obrození, navíc velice krátké a přečtené za hodinu. Co víc si přát?
Dobře napsané, ale obsah na mne působil depresivně, ale takové už bylo tragické 20.století pro náš národ...
Velice stručné, doporučuji po dočtení přečíst ještě podrobnější knihu o etiketě od stejného spisovatele, ostatně to doporučuji nejen já, ale i sám autor na konci knihy. :)
Pro mě nejkrásnější básně od Nerudy, tématika Vesmíru a hvězd se mi velice líbila.
Zajímavé přiblížení prvorepublikové zakarpatské Ukrajiny, zbojníka jsem během čtení neměl rád a nenašel jsem si žádného kladného hrdinu, ale to je jen můj osobní problém, autor za to nemůže.
Kniha mi moc nezaujala. Chyběla mi především jazyková bohatost, kterou mám rád. Ale jinak zajímavé příběhy z velice těžké doby.
Kniha vypraví příběh malého Františka, ze kterého se postupem času stane student a na konci knihy nedobrovolně kupec, mezitím je líčena jeho první láska. Musím se přiznat, že se mi František během čtení stal blízkým a spolu s ním jsem prožíval jeho úspěchy i nezdary. Doporučuji. Dávám 11/10:)
Kniha se mi četla jak se říká sama, byla mou druhou knihou od Jiráska, která mne velice zaujala hlavně líčením doby z pohledu mích vrstevníků-studentů. Postavy byli dobře promyšlené a při čtení jsem si řekl, že se ani moc lidé za ty léta nezměnili. Děkuji ti Aloisi Jirásku, že jsi mi přiblížil tuto dobu mě už tak vzdálenou.