maruna maruna komentáře u knih

Tři tváře anděla Tři tváře anděla Jiří Pehe

Úžasná kniha, dlouho jsem nečetla takovou knihu, která tak silně vtáhne do děje, co stránka, tak nové překvapení. Osudy tří generací ve 20. století- první světová válka, rozpad Rakouska-Uherska, vznik Československa, období protektorátu a druhá světová válka, éra komunistického režimu i jeho pád. Je poznat, že spisovatel má svoje zkušenosti z doby normalizace, emigrace a pobytem v USA...

19.05.2013 5 z 5

Alexandra Alexandra Carolly Erickson

Po prostudování dostupných archivních materiálů americká spisovatelka a historička popisujene nešťastný životní příběh německé princezny, která se stala po svatbě s carem Mikulášem II ruskou carevnou. Popisuje nelehkou dobu, ve které žila, její zájem o duchovno a přátelství s Rasputinem, kterému věřila, že vždy zastavil vnitřní krváceníl jejího syna Alexeje.
Nelidský odchod z tohoto světa celé carské rodiny a nejbližšího služebnictva způsobily pušky ruských revolucionářů 17. července 1918.

26.04.2013 5 z 5

Coco & Igor Coco & Igor Chris Greenhalgh

Kniha se mi líbila. Obdivuji Coco Chanel, z prosté venkovské dívenky se stala nejbohatší módní návrhářka Francie a říkalo se jí královna módy.Životem jí prošla řada známých mužů, mezi nimiž byl i hudební skladatel Igor Stravinskij, který se stal jejím milencem a později celoživotním přítelem.

04.04.2013 4 z 5

Císařovna Josefína Císařovna Josefína Carolly Erickson

Josefína byla největší láskou Napoleona, která se díky němu stala císařovnou. Protože ale toužil po dědici a s Josefínou mít dítě mu nebylo přáno, rozvedl se s ní. Neobyčejný život v nelehké době plný nečekaných politických událostí a boje o přežití, to mistrně popsala Carolly Erickson v této knize

16.03.2013 5 z 5

Cesta k dekretům a odsunu Němců Cesta k dekretům a odsunu Němců Jan Němeček

Třicetiletá historie společného soužití Čechů a Němců v bývalé Československé republice v letech 1918-1947, zakončeného Benešovými dekrety a "odsunem".

28.02.2013 4 z 5

Habermannův mlýn Habermannův mlýn Josef Urban

Autor v knize vypráví na základě skutečného příběhu o dramatickém osudu německého mlynáře Habermanna, jeho ženy - Češky Herty a jeho českého kamaráda lesníka Jana Březiny v těžké válečné době
Příběh byl v kraji Šumperska pověstný právě skutečností, že mlynář, který v průběhu války pomáhal Čechům, po osvobození záhadně zmizel. Vyšlo najevo, že byl v květnu 1945 brutálně zavražděn. Zločin nebyl nikdy řádně objasněn, viníci nebyli potrestáni a jeho žena byla i s dětmi odsunuta.

24.02.2013 4 z 5

Útěk do samoty Útěk do samoty Nicholas Sparks

Téma zajímavé, ale očekávala jsem od této knihy víc.

05.02.2013 4 z 5

Eliška Přemyslovna Eliška Přemyslovna Hana Parkánová-Whitton

Nádherná kniha o matce a královně, dědičky slávy a hrdosti Přemyslovců, matky císaře Karla IV.

17.01.2013 5 z 5

Anna a král Anna a král Elizabeth Hand

Moc pěkná knížka. O hlavních představitelích si můžeme přečíst i ve wikipedii.

18.10.2012 4 z 5

Strážce Strážce Nicholas Sparks

Sparks mě opět nezklamal. Krásná kniha, zajímavý příběh, kde důležitou roli hraje i pes Singer. Konec napínavý, chytrá policistka Jenifer - záchrana.

27.09.2012 5 z 5

Město jako Alice Město jako Alice Nevil Shute

Moc zajímavá kniha o statečné ženě napsaná podle pravdivého příběhu.
Popisuje událostí, které se staly za japonského vpádu do Jihovýchodní Asie. Jean Pagetová se dostane s několika dalšími Angličany, kteří prchají z Malajska, do japonského zajetí. Muži jsou odvezeni do zajateckého tábora, ženy s dětmi posílány pěšky s místa na místo, stovky mil. Bez těch nejnutnějších životních potřeb, v úporném vedru, bloudí měsíc za měsícem, umírajíce jedna za druhou. Když zemře i četař, který je doprovázel, požádají ženy o přístřeší obyvatele jedné vesnice. V nich pak přežijí válku a vráíi se do Anglie. Jean, která zdědí velkou finanční částku, se do vesnice po delší době vrací, aby se odměnila vesničanům za jejich pomoc. Dozví se, že jeden ze zajatců, Joe Harman, s kterým se seznámila za války a do kterého se zamilovala, není mrtev, jak se domnívala. Rozjíždí se za ním, do jeho rodného města — Alice, a zde se oba šťastně setkávají. Poznává tvrdý život v buši v Austrálii a buduje zde lepší životní zázemí za pomoci svých zděděných peněz, a to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i pro ostatní lidi, kteří se zde začali zabydlovat.

14.09.2012 5 z 5

Milý Johne Milý Johne Nicholas Sparks

Překrásná kniha o opravdové lásce

01.07.2012 5 z 5

Velšanka Velšanka Peter Ho Davies

Válečný milostný příběh mladé Esther, dcery nacionalistického velšského chovatele ovcí a Karstena Simmeringa, teprve osmnáctiletého německého desátníka, který je v táboře německých válečných zajatců, a který se dostane krátkodobě na svobodu.
Je zde i příběh německo-židovského vyšetřovatele, který vyslýchá nejprominentnějšího německého vězně ve Walesu, nechvalně proslulého Rudolfa Hesse.

Peter Ho Davies je vyzdvihován pro „bezmeznou schopnost vcítit se do jednání druhých“, a proto román Velšanka je románem procítěným a ohromujícím.

28.05.2012 5 z 5

Dáma v modrém hedvábí Dáma v modrém hedvábí Hana Parkánová-Whitton

Úžasný, i když smutný příběh milostného trojúhelníku. Autorka ho napsala na základě skutečných událostí. Je to moje první knížka od této autorky a už se těším na její další knihy.

30.04.2012 5 z 5

Povídky Povídky Zdeněk Svěrák

Svěrák je pro mne osobnost. Některá povídka je zdařilá, jiná méně. Ale všechny mají zajímavé rozuzlení, které nás nutí se zamyslet nad pestrostí našeho života.

12.04.2012 4 z 5

Indická princezna Indická princezna Javier Moro

Příběh Anity a mahárádži z Kapurthaly - moc pěkné čtení, romantika i problémy s láskou, jak jinak, když je odlišná kultura lidí, co se dají dohromady

03.03.2012 5 z 5

Slavné brněnské vily Slavné brněnské vily Jan Sedlák

Nejen Brňákům vřele doporučuji . Nádherné stavby, fotografie, plány, povídání o architektech i stavitelích.

19.02.2012 5 z 5

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Kniha je zajímavá i přesto, že hlavní hrdina žvaní, pije, kouří, shání děvky a občas si rád šlehne. Miluje svého 9letého syna.Při odchodu z tohoto světa všeho lituje a všem se omlouvá. Silou vůle jsem knihu dočetla.

11.02.2012 3 z 5

Prsatý muž a zloděj příběhů Prsatý muž a zloděj příběhů Josef Formánek

Tak Prsatý muž mě nenadchnul. Je to taková slátanina o boji s dobrem a zlem, rozhovory s Bohem a Ďáblem, jako reportér navštěvuje poušť, džungli, šamany, účastní se rituálních obřadů.
366 stránek s malým písmem. Tak si to přeberte jak chcete. Ale jsem ráda, že už mám konečně dočteno a vezmu do ruky nějakou knihu s historií

11.02.2012 3 z 5

Kate Hanniganová Kate Hanniganová Catherine Cookson

Zajímavý příběh, není to typická romantika, smutný osud Kate i doktora, ale vše se v dobré obrátí. Prima oddychovka.

01.02.2012 4 z 5