mataj mataj komentáře u knih

Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

..." Jestli mě chtějí donutit, abych se vrátil do města, umřu hladem. Už jsem s tím ostatně začal: ráno jsem nic nejedl"...
Marcel Pagnol napsal své vzpomínky na dětství prožité v nádherném kraji Provence nedaleko Marseille. Kniha je neskutečně krásná, dýchá z ní radost ze života, láska k rodině a přátelům, je plná laskavého humoru. Já rozhodně doporučuji :)

01.02.2021

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Nádherná kniha. Velice poutavě a citlivě popsaná krajina, atmosféra i samotný příběh, kde se prolíná pohnutá a smutná minulost s přítomností. Jsem opravdu nadšená a knihu doporučuji.

16.04.2020 5 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Velice známý dojemný příběh o tom, jak životem těžce zkoušená sirota Jana se vzepře nepřízní osudu až nakonec najde lásku a štěstí. I když byl vícekrát zfilmován a sama jsem ho viděla v různých podobách, knihu jsem zatím nečetla. Je napsána velmi poutavě, s citem pro detailně ztvárnění situace, prostředí i myšlení postav. Vzhledem k době kdy vznikla klade trochu přehnaný důraz na potřebu přijímat veškerá utrpení a nespravedlnost s klidem a pokorou a vše omlouvat povahou člověka, která je buď od přírody dobrá nebo špatná.

31.08.2024 5 z 5

Nevieš dňa, nevieš hodiny Nevieš dňa, nevieš hodiny Dominik Dán

Opět výborný příběh, respektive dva. Přesně na Silvestra 1999, na přelomu roku 2000 je za zvláštních okolností nalezen mrtvý ředitel významné firmy, který si dal předem na náhrobní kámen vyryt datum své smrti, a to souhlasí. Krauz má smůlu, protože má službu zrovna na Silvestra a tudíž se nemůže přidat k oslavám, a tak má na starosti první případ nového milénia. A to by v tom byl čert, aby ho nevyřešil. Ale ani ostatní členové party nezahálejí, a vyberou se objasnit podezřelé úmrtí mladé dívky, která zemřela při bujarých silvestrovských oslavách...

05.01.2023 4 z 5

Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Světlana Alexijevič (p)

Monology, vzpomínky, zpovědi, osudy lidí zasažených katastrofou jménem Černobyl. Tolik smutku, beznaděje a zklamání. A taky víra měnící se v zlost, když zjistí, že byli oklamání a zmanipulování z důvodu utajení jejího skutečného dopadu. Mimořádně silná a poučná kniha.

29.11.2022 5 z 5

Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Nejnovější záhadu, zmizení mladé šlechtičny na hradě Sitno, musí vyřešit Barbarič sám, bez svých společníků Steina a Jaroše. Ale příběhu to neublížilo, je stejně poutavý a dobrodružný.

28.11.2022 5 z 5

Nekonečná noc Nekonečná noc Agatha Christie

Výjimečná kniha od výjimečné autorky. Kdysi dávno jsem od Agathy Christie četla celkem dost knih a vždy mě dokázaly překvapit svojí pointou i příběhem. Ani tato není výjimkou.

30.09.2021 5 z 5

Kudy vchází světlo Kudy vchází světlo Louise Penny

Další výborná detektivka z pera PL. Gamache musí vyřešit vraždu tajemné Constance - poslední ze známě pětky (paterčat), které znal celý svět ale doopravdy nikdo. A aby toho nebylo málo, celé jeho oddělení Sureté se mu rozpadá, neví komu věřit a co se chystá v pozadí. Ale aby se zachránil, i svoje blízké ale hlavně Beauvoira, musí na to přijít. Spousta lží, pomluv a intrik.
Krásně jsem si početla a byla napjatá až do konce. A podle mě, kdyby touto knihou série skončila, vůbec by to nevadilo. Ale jelikož jsou již další díly k dispozici, bez váhání a s radostí se do nich pustím.

16.08.2021 5 z 5

Údolí Údolí Bernard Minier

Čtivé, překvapivé a napínavé, obestřené ponurou atmosférou uzavřeného údolí v Pyrenejích, kde na své oběti číhá vrah...Staré i nové postavy a taky připomínky minulých dílů mi osvěžily paměť. Vcelku jsem byla velmi spokojena s tímto (jak se alespoň zdá) závěrečným dílem, nicméně různá "zamyšlení nad společenskou situací současného světa" bylo pro mě dost rušivé a klidně bych se bez toho obešla.

14.05.2021 5 z 5

Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Vtipná, milá, svěží, oddechová četba plná laskavého humoru a životního nadhledu. Sympatické postavy, které mají své kouzlo, jak doktor O'Reilly, tak jeho nový pomocník doktor Laverty ale i ostatní svérázní obyvatelé této zapadlé vesničky v Irsku.

05.05.2021 4 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Tak tahle kniha se mi opravdu hodně líbila. Děj hezky odsýpá, střídají se kapitoly z pohledu detektivů i vraha, který je známý téměř od začátku (ale kupodivu to nevadí). Oba dva vyšetřované případy mě zaujaly, a u obou jsem byla náležitě znechucena. Ava i Luc jsou velice sympatičtí vyšetřovatelé. No budu se těšit na další díl a doufat, že bude stejně zajímavý a napínavý jako tenhle.

13.12.2020 5 z 5

Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Kniha popisuje poslední dny na konci druhé světové války v německém koncentračním - pracovním táboře Mellern. Život vězňů je každodenním bojem o kousek chleba, o život, který zde visí na vlásku. A přesto některým ještě zůstala v těle jiskra života, kapka naděje, že se dočkají svobody, že získají zase svoji lidskost, o kterou byli připraveni. Remarque dokonale vystihl charakter a myšlenky jak vězňů, tak nacistů a jejich proměnu s přibližující se změnou - osvobozením tábora.

08.08.2020 5 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Když z městského parku zmizí sedmiletá holčička, přímo před očima matky a otce a dokonce i Josie, nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. Ze zmizení se časem vyklube únos, a k pátraní se přidá i FBI. Navíc vyjde najevo, že matka malé Lucy neříká ve všem pravdu a její minulost je dost tajemná. Čtivé a zajímavé, jako všechny případy Josie.

07.04.2024 4 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Jo Nesbø v plné síle zpět. Neuvěřitelně jsem si užila návrat Harryho na scénu. Ten se nechá najmout hlavním podezřelým z vražd dvou mladých žen, aby odhalil skutečného vraha, přičemž má na to jenom deset dní a omezený přístup k důkazům od policie. Jako vždy vynikající, čtivé, napínavé, překvapivé a opět jsem pachatele neodhalila. Těším se snad na další díl.

27.03.2024 5 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Další výborný díl s vyšetřovatelkou Kim. Svižné, čtivé, napínavé, odehrávající se v neotřelém prostředí vědeckého ústavu, zabývajícího se zkoumáním rozkladu mrtvol. Motiv pomsty za šikanu a útrapy v dětství není sice neobvyklý, nicméně i zde autorka v jistém ohledu překvapila.

14.11.2023 5 z 5

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

(Audiokniha)
Napínavé pátraní po nepolapitelném a nebezpečném čínském převozníkovi, kterého nikdo nikdy neviděl a tak se mu říká Duch. Při jeho "skoro-dostižení" dojde k výbuchu na lodi plné čínských utečenců a přežije jenom několik z nich. Začíná honička po jejich nalezení, jelikož se je Duch snaží odstranit. Vypadá to, že geniální Lincoln Rhyme je i s Amélii pořád krok pozadu... Musím říct, že čínské jména mám problém si zapamatovat i v jiných knihách, ale i když mi nekonečné opakování před kapitolami pomohlo se více zorientovat, na druhou stranu, mě to neskutečně otravovalo. Ale jinak nemám, co bych vytkla.

30.07.2023 5 z 5

Knieža Smrť Knieža Smrť Dominik Dán

Vtipné, čtivé, zajímavé, jedním slovem výborné jako vždy. Knihy DD mají šmrnc, a já se s radostí a chutí pouštím do každého dalšího dílu.

08.06.2023 5 z 5

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Lottie řeší případ, kde je obětí víc než dost, a jejich množství pořád roste. Jako obvykle, příčina nynějších událostí vězí v daleké minulosti a objevují se náznaky, že do toho všeho byla zapletená i Lottina rodina. Napínavé čtení a překvapivé rozuzlení, a to nejen případu.

18.02.2023 5 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Abych pravdu řekla, byla jsem mile překvapena, jak se mi to líbilo. Zajímavý příběh, který se výborně četl a měl tu správnou dávku napětí a strašidelnosti.
Mladá dívka Adrienne zdědí po pratetičce rodinný dům, který stojí na samotě v lese za městem. Postupně zjišťuje co strašné se v tom domě kdysi dávno odehrálo a, jak to tak bývá, pořád tam to zlo někde je a bude se s tím muset poprat i ona sama.

08.01.2023 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

(audiokniha)
Velmi zajímavý příběh o vnitřní síle odsouzeného člověka, která mu umožní přežít i to největší utrpení. Víc se mi líbila část o skutečném životě ve věznici, než "vzpomínky" na minulé životy.

27.02.2021 4 z 5