Maud164 komentáře u knih
Brzy jsem zjistila, že bych potřebovala strávit víc času s postavami, aspoň jednou, než mi tento příběh mohl dát. Jedná se o příjemný náhled na historii jednoho domu, ale bez hloubky, bez vztahu k postavám. Což na 200 stranách za ty stovky let děje vytvořit asi moc nejde. Potěší, ale prožitek mi nějak chyběl.
Příběh je napínavý, hodně vztahový, ději vydrží napětí přes generace až do samotného závěru. Kulisa vinohradů a péče o ně ve francouzském Champagne je moc příjemná a vypravěčsky vyvažuje tísnivou dějovou linku. Přečtení rozhodně stálo za to.
Po většinu knihy se mi to četlo jako lehce podprůměrně zajímavý příběh, nic zvláštního. Posledních 15-20% to vyvážilo, zápletka se pro mě začala být logická a uvěřitelná, takže hodnotím 3/5.
Důležité téma, ale nějak se mi to nečetlo dobře. Částečně za to může prostě "temnost" tématu, ale částečně i zpracování, částečně dialogy, kterým se mi špatně věřilo. Jsem ale ráda, že jsem ji přečetla.
Čtivá kniha. Vinařství, historie, rodinný příběh zasazený do konkrétních míst. "Konkrétní" prožitek, poctivé detaily jako starosti s protékajícím sudem. Tohle mám moc ráda.