mave8rick komentáře u knih
Unikátní příběh a Svět. Chvíli mi trvalo než jsem se začetl, ale celkově se mi kniha velmi líbila.
První polovina knihy mě nadchla, ale jak se začali čím dál častěji objevovat, pro mě zcela nezajímavé cesty ostatních průzkumníků, tak šla kvalita dolů. Dobrodružné pasáže byly naprosto úžasné, stejně tak jako hlavní postavy, ale opravdu se mi nelíbily nekonečné zeměpisné popisy Afriky a cestování osob naprosto nesouvisejících s dějem.
Vlastním edici Omega, nevím jestli jsou ilustrace posunuté záměrně i v jiných vydáních, ale toto mi velmi vadilo, protože mi obrázek, který byl o několik stránek dřív, než samotný děj, často prozradil co jsem nechtěl vědět. Také text místy obsahoval velmi zvláštně zvolená slova.
Kniha určitě stojí za přečtení. Velmi napínavý a poutavý příběh. Je znát náznak YA, ale nic přehnaného. Děj se se stále strhával do nečekaných oblastí a do poslední chvíle jsem netušil jak to celé skončí. Svět není úplně detailně vykreslen na můj vkus.
Mám jednu velkou kritiku a to anotaci knihy na vnitřní části obalu. V žádném případě ji nečtěte, prozrazuje doslova polovinu příběhu!!!
*Možné spoilery*
Velmi se mi líbil filozofický pohled na "dokonalý" Svět beze smrti a úvahy o našem životě. O limitovanosti času, který nemáme napořád a proto je třeba ho využít na plno. Dále mě velmi zaujaly samotné smrtky. Sice, že některé jsou spravedlivé (jak to jen jde, při brání života), další jednají zcela náhodně a jiné zase (podle mě) naprosto neférově. Při zamyšlení mi to dost připomíná smrt v našem světě, někdo odejde přirozeně, jiný nešťastnou souhrou náhod a někdo vysloveně špatně s utrpením. Opět jsem získal nový pohled na určité věci, což jsem od knihy zaměřenou na mládež moc nečekal.
Kniha se mi velmi líbila. Jste skutečně vrženi do světa popsaného v anotaci: "o živých špionech, mrtvých bozích a pohřbené historii," o které si říkáte: "co to sakra je?" Po úvodní kapitole, která nastiňuje svět se vám otvírá úžasný příběh, ve kterém hlavní protagonista zažívá pozoruhodné věci. Postupně se vám vykreslují nejen hlavní postavy a jejich osobnosti, ale i samotné město, které je svým vlastním organismem.
Určitě mohu doporučit každému koho anotace a obálka zaujala stejně jako mě. Myslím si, že zklamáni rozhodně nebudete! Já si nechám příběh trochu uležet a v budoucnu se určitě vrhnu na další díly.