medvedice3 komentáře u knih
A u nás by se jmenoval MDT :-))))). Ač vyprávění o knihovním kocourkovi vypadá jako vymyšlené, tak knihovna existuje a kocourek v ní opravdu byl. Neumím si představit, že v některé zdejší městské knihovně by mohl být kocour. Téměř závidím americkým kolegyním.
Četla jsem kdysi první vydání - kniha kolovala mezi čtenáři a působila jako zjevení. Taky na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let rozhodně zjevením byla. Teď jsem si ji s jistým čtenářským ostychem přečetla znova a tehdejší pocit okouzlení se rozhodně nerozplynul.
Velmi silná kniha o tom, jak válka je likvidační na každé straně - napadané i útočné.
Krásná jednohubka na půl hodiny. Každá knihovna má svůj tajuplný prostor, není-li sama o sobě tajuplným prostorem, každá městská knihovna má takového přemoudřelého malého čtenáře.
Zavádějící je v nakladatelské anotaci na přebalu slovo "mladík". Mladík není vypravěčem, vypravěčem je dítě. Ostatně i v textu je několikrát napsáno dítě. Myslím si, že dítě v okamžiku přerodu, kdy přestává být dítětem, ale jinochem ani dospělým ještě není.
Kniha nejen o komunismu. Proč? Protože moc chutná stejně za jakéhokoliv režimu.
Přečetla jsem si ji včera, po jak dlouhé době snad ani nebudu psát - prostě po moc dlouhé době, a uvědomila si, jak je nadčasová. Po několika málo redakčních úpravách by obstála na knižním trhu i teď.
Tato klasika žánru vůbec nic neztratila na aktuálnosti ani v 21. století.
Skvělý humor. Výborná popularizace vědy - biologie vč. nejnovějších poznatků a teorií v závěru knihy.
Nelze nevzpomenout i stejnojemnný animovaný film (režie Karel Zeman, 1977).
Nádhera. Technicky dokonalé fotografie vhodné obdivu. Zobrazeny jsou i již neexistující svatojánské proudy.
Úžasná kniha! Seznamuje s danou tématikou po všech stránkách - archeologického, historického, geologického, kartografického... Jen není vhodná do vlaku ano jako večerní čtení do postele - těžký velkoformátový tlustospis na křídě :-))))
Kouzelný vrch - kouzelné čtení. Zdá se, že z dob dávno minulých, kdy věta byla větou a ne sdělení na 160 znaků. Kdy vyprávění teklo souvisle a ne jako voda skákající přes vyčnívající kameny podobající se filmovému střihu. Přesto neuvěřitelně aktuální.
Zejména, když si člověk uvědomí, že autorovi byl v naší republice udělen ve třicátých letech minulého století azyl.
Příjemné laskavé čtení, ve kterém si každý pro své "já" může najít něco inspirativního.
Kniha (mého dětství), po které jsem velmi toužila a chodila se na ni dívat do knihkupecké výlohy.
Dnes nám příběh asi nepřijde tak úchvatný - otců starajícících se o děti ve vlastní péči přibývá. V době napsání knihy byl tento jev na západě nebývalý, a zejména v socialistickém Československu působil neuvěřitelně. Kniha skvělá, stejně jako stejnojmenný film.
Téměř citace ze stránky 93: [Nejde o to], "abychom se deformací, co v sobě máme, naráz zbavili, ale proto, abychom se s nimi vyrovnali. Jedním z našich problémů totiž je, že si nechceme své odlišnosti připustit." A ze stránky 103: "Každý z nás o sobě ví, že má spoustu nedostatků, a tak se snaží pomáhat ostatním a tím i sobě."
Pro všechny milovníky přírody a všechny zvědavce, kteří chtějí vědět, s kým homo sapiens sdílí životní prostor.