medvedice3 medvedice3 komentáře u knih

Bytosti přírody Bytosti přírody Margot Ruis

Postrádala jsem v textu několikrát zmiňované kresby bytostí přírody od autorčina manžela. Zamyslela jsem se, jak zacházíme s tím, čemu říkáme kyberprostor, virtuální realita.

Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu John Irving

Hodně nutí k zamyšlení, jak není dobré jednoznačně přijímat názor ostatních, i když jsou to blízké osoby, v tomto případě matka, jak je určitá míra pochybnosti potřebná. Jinak mohu jen souhlasit níž s Buschka "...Tolik myšlenek a úvah, tolik rozdílných postav, tolik emocí, iluzí a lží, perverze...v jedné knize."

20.01.2017 4 z 5

Vesuv Vesuv Emmanuel Roblès

Přečteno jedním dechem, ač počáteční obava z válečného prostředí.

Máme dítě s handicapem Máme dítě s handicapem Ivana Fitznerová

Skvěle napsaná kniha pro všechny, kterých se týká problém postiženého dítěte.

Milarepa Milarepa Eduard Tomáš

Jednak skvěle převyprávěné, jednak vynikající doslov v roce 2016 zemřelého filosofa a biologa prof. Zdeňka Neubauera.

12.01.2017 5 z 5

Malý herbář léčivých rostlin Malý herbář léčivých rostlin Ludmila Černá

Stručný výstižný popis, vypovídající ilustrace (nikoliv fotografie). A jen se člověk s odstupem času divý, že kniha byla neprodejný tiskem České státní spořitelny a podniku Léčivé rostliny.

12.01.2017 5 z 5

Stručné dějiny pedagogiky Stručné dějiny pedagogiky Vladimír Štverák

Skvěle podané dějiny pedagogiky, Doporučila bych i "nepedagogům" pro rozšíření obzorů.

Už zase skáču přes kaluže Už zase skáču přes kaluže Alan Marshall

Nejdřív jsem jako desetileté dítko v kině viděla stejnojmenný český film (1970, režie Karel Kachyňa) a teprve pak četla jedno z vydáních sedmdesátých let. V té době to ještě nebyla povinná četba. Při filmu jsem plakala a obdivovala hlavního hrdinu za jeho ohromnou vůli.

Námluvy pana Pipa Námluvy pana Pipa Stanislav Holý

Opět skvělý Pan Pip.

Procházky pana Pipa Procházky pana Pipa Stanislav Holý

Úžasná kniha - skvělý Pan Pip a jeho příběhy.

Světluščino jaro Světluščino jaro Jarmila Turnerová

Česká klasika tohoto žánru.

Japonskem s otevřenou pusou Japonskem s otevřenou pusou Jiří Mára

Nový Zéland: Návrat k protinožcům Nový Zéland: Návrat k protinožcům Jiří Mára

Kniha je i není cestopis. Všechny knihy "od rodiny Márovic" by měli číst lidé pro inspiraci v těžkých chvílích pro jejich překoná(vá)ní. Neztrácet optimismus, i když životní karty nepadly příliš dobré.

08.01.2017

To snad není možný To snad není možný Jiří Mára

Všechny knihy "od rodiny Márovic" by měli číst všichni lidé pro inspiraci v těžkých chvílích pro jejich překonání. Neztrácet optimismus, i když životní karty nepadly příliš dobré.

Fimfárum Fimfárum Jan Werich

A též krásné ilustrace J. Trnky.

08.01.2017 5 z 5

Jablíčko zelené, červené a bílé Jablíčko zelené, červené a bílé neznámý - neuveden

Mám ráda arménské pohádky. Tento pronásledovaný národ má pohádky laskavé - např. v situaci, kdy zlá královna - macecha a proradná sestra - princezna jsou v pohádkách střední Evropy (Grimmové, Němcová) uvláčeny koňmi, jsou v arménských poslány pracovat.

Čtyřicet dnů Čtyřicet dnů Franz Werfel

Kniha stále aktuální, bohužel.

Psáno v kóji Psáno v kóji Zuzana Maléřová

Bohužel někdy i jízda na úkor ostatních - netušící veřejnosti. Humor, který zesměšňuje... některé pasáže mě nepříjemně zaskočily.

08.01.2017 3 z 5

Vídeň: Návod k použití Vídeň: Návod k použití Monika Czernin

Miluji Vídeň, knihu - průvodce, "drbárnu" i "deníček" jsem zhltla jedním dechem.

Pan Posleda, přítel študáků Pan Posleda, přítel študáků Jaroslav Žák

Jako malá holka jsem si s chutí přečetla tuto tatínkovu (kdepak je jí asi konec?), náhodou se mi teď dostalo do ruky její novější vydání...bavila jsem se stejně dobře jako před lety. Infiltrace školního inspektora "do ústavu", nemá chybu.