medvídě medvídě komentáře u knih

Zimní moře Zimní moře Susanna Kearsley

Kdyby to šlo, dám i více hvězdiček.
S hrdiny této knihy se těžko loučím a ráda bych se o nich dozvěděla i něco více (i když o těch z historie víme, ale i tak).
Příběh má spád, je plný napětí, ale i nadějí a lásky, také však bohužel i smutku a velkých bolestí.
Upřímně, tohle historické povstání mě nějak v historii minulo a tak jsem autorce velmi vděčná, že tuto chybu napravila a udělala to tím nejlepším možným způsobem, který mi ještě dlouho zůstane v paměti.
Ještě nevím přesně kdy, ale rozhodně ještě letos se pustím do pokračování a věřím, že ani po jeho přečtení nebudu zklamaná.
Snad se na mě (a další stejně nadšené čtenáře) usměje štěstí a nakladatelství bude tak laskavé, že nám vydají v češtině další autorčina díla.
Chtěla bych toho napsat více, ale nějak mě nenapadají správná slova. Jen doufám, že v pokračování nebudu muset také před koncem knihy listovat na konec, abych se ujistila, že autorka neudělala to, co právě udělala.

06.02.2019 5 z 5

Vlak z Paddingtonu Vlak z Paddingtonu Agatha Christie

Další (moje druhá) detektivka.
Je sice mírnější, než ty moderní, kde všude teče krev, ale i tak mohu říci, že mě to bavilo a až do konce jsem netušila, kdo je vrah.
Úplnou náhodou jsem zjistila, že je i filmové (či seriálové) zpracování, tak ho zkusím v brzké době posoudit.
Ps. s tím závěrem, koho si Lucy vezme jako vážně?? Já chci odpovědi :D

22.10.2018 5 z 5

Kouzlo okamžiku Kouzlo okamžiku Nora Roberts

Další parádní kniha na léto.
U tohoto dílu jsem se hodně nasmála, až jsem se musela hlídat, kde jsem. Už se těším na Parker a Malcoma.
PS. Někdy bych chtěla ty její dorty ochutnat :)

07.08.2018 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Tohle bylo mé první setkání s autorkou a byla jsem velmi mile překvapena. Detektivky čtu jen velmi výjimečně.
Ke knize mě dovedlo to, že jsem se chtěla podívat na nově zfilmované dílo, i když jsem předchozí verzi neviděla.
Kniha má své osobité kouzlo, a i když mě řešení zločinu, kdo je vlastně pachatelem, napadlo už na začátku, nějak jsem ho odsunula do pozadí a užívala si příběh.
Jistě to není poslední kniha od této Paní spisovatelky, která si jistě zaslouží obdiv mnoha generací.

27.07.2018 5 z 5

Odstíny života Odstíny života Lusy Adams (p)

Tato kniha čekala na přečtení v mé knihovně už nějaký rok a až letos jsem se odhodlala do ní pustit.
I když jsem během čtení první kapitoly začala nenávidět hlavní hrdinku díky její zbytečné ukacenosti a motání děje, že jsem nevěděla, která věta je z přítomnosti a která z minulosti a říkala jsem si, že tuto knihu nejspíš asi nedočtu, opak se stal pravdou. Kniha se následně rozjela a stala se čitelnou tak moc, že jsem měla pocit, že příběh zažívám spolu se všemi zúčastněnými osobami. A občas jsem měla chuť křičet na Alex, ať už něco udělá a ji to došlo až později, nebo se tomu vyhnula úplně. Hlavní postava si na to musí přijít sama.
Jediné, co mě ale štve je to, že není pokračování!!! Nesnáším načaté příběhy, u kterých není jistota konce - a to jakéhokoli, ale uzavřeného (alespoň náznakem). Tohle se týkalo jen jejích začátků vytváření nových přátel a domova.

29.06.2017 5 z 5

Mariana Mariana Susanna Kearsley

Nemám slov ... škoda, že nejde dát ještě vyšší hodnocení.

Takový příběh jsem skutečně nečekala. První přechody do minulosti jsem mě vždy velmi překvapily, jak jsem se tam s Julií vůbec ocitla. Bylo to nádherné a plné emocí prožívat s ní oba životy.
A ten Geoff se mi hnedka nezdál.

Nevím, co dál napsat, protože to je tak silně a poutavě napsaný příběh, ze kterého se vám nechce odcházet a chtěli byste ho prožít na vlastní kůži.

10.03.2017 5 z 5

Velké vymírání Velké vymírání Dan Abnett

Paráda!
Okolo knížky jsem dlouho chodila a díky letošní výzvě jsem se k ní konečně dostala. Když jsem to četla, mám pocit, jako kdybych se na to dívala, jak skvěle je to napsané.
Bohužel, jak tu už někteří napsali, jsou přeloženy pouze 2 díly. A na Goodreads je tento díl až 7. !!! Takže tichá závist těm, kteří mají k dalším dílům přístup. A já se vrhám na druhý přeložený.

12.01.2017 5 z 5

Milostné dopisy slavných mužů 1 Milostné dopisy slavných mužů 1 kolektiv autorů

Dočteno.
Po této knize jsem i já koukala opravdu dlouho a v duchu doufala, že jednoho dne vyjde i u nás. Dočkala jsem se.
Dopisy jsou opravdu nádherné a plné citů. Nešlo je číst hned za sebou, chtělo to svůj odstup a menší nádech, aby člověk pocítil to pohlazení, co v sobě skrývají.
Ale dávám tomu o jednu hvězdičku méně - básně. Není to má silná stránka a musím říci, že by se podle mě kniha bez nich obešla. Některé jsou sice krásné, ale dopisy jsou mnohem čtivější.

10.12.2016 4 z 5

Zahrada v měsíčním svitu Zahrada v měsíčním svitu Corina Bomann

Další skvěle napsaný příběh od této autorky :) Tento styl spaní se mi začíná velmi zamlouvat a tak doufám, že budou přeložena další její díla. Byla by věčná škoda, kdyby nikoli.

Všem, kteří mají rádi zápletky spojené s historií a popisem krásných exotických míst mohu vřele doporučit. O Sumatře jsem zjistila i věci, o kterých jsem neměla tušení, že vůbec existují (existovaly)

17.04.2016 5 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Nemám slov. Má první kniha od této autorky a rozhodně stojí za to. Mám ráda vlky a dozvěděla jsem se o nich mnoho nového :-)
Nádherně a poutavě zpracovaný smutný příběh neobyčejného muže a lidí kolem něj...

11.10.2015 5 z 5

Poslední oběť Poslední oběť Richelle Mead

Úžasná série !! :) ... Jen chudá Adrian :( ... Ale brzy se musím pustit do pokračování (Ještě, že je), abych zjistila, jak to bude dál s ostatními :) Škoda jen, že to nemá ještě 7. díl :( :D

Autorka umí brilantně psát a vtáhnout vás do centra dění :-) Jen tak dál

11.08.2015 5 z 5

Krysařovy střevíce Krysařovy střevíce Joanne Harris

(SPOILER) Zpočátku jsem trochu vzpomínala, co se stalo v předchozím díle v knize a co zase ve filmu (jsou tam rozdíly).
Vianne žije nyní v jiném městečku, má sice čokoládovnu, ale je to takový malý obyčejný krámek a Anouk má mladší sestřičku. Vianne se snaží zapadnout, nevyčnívat, žít život normálních lidí, kteří nejsou ovládáni kouzly a mocným větrem. Ale objeví se Zozie. Žena, která je tak moc podobná Vianne předtím - všichni si ji oblíbí, oživí čokoládovnu a začne se čím dál tím více podobat staré Vianne, tak moc, že k sobě začne poutat malou Anouk, kterou kouzla lákají a svádí a bohužel nevití temnou stránku toho všeho, ani temné plány, které jsou spřádány, aby se Zozie mohla obléci do nového života, všechnu svou vinu hodit na druhé a žít spokojený život.
Kniha je plná čokolády, intrik, kouzel i touhy. Naštěstí jako druhý díl není vycpávkový, ale plnohodnotný příběh, který vás nenechá bez chuti na ty dobroty, co se tam připravují.
Jen škoda, že se na filmová plátna nedostal i tento díl.

Nekonečná noc Nekonečná noc Robert Lawrence Stine

Autorovu sérii Husí kůže jsem v dětství přímo hltila a velmi mě mrzelo, že je tak málo dílů. Ke stopám hrůzy jsem se dostala až v dospělosti.
Tahle kniha je vážně jednohubka o partě studentů, tajném výletě a velkém tajemství. Čekala jsem, zda mě kniha dostane, ale podle mě je to takový slabší kousek. Řadila bych to jako knihu mladší, pro ty to asi bude napínavější, ale já už mám asi moc knih za sebou. Doma ještě pár dílů této série mám (náhodou jsem na ně narazila v antikvariátech, tak jsem si řekla, že je zkusím), takže si je v budoucnu přečtu, ale není to něco, že bych tu knihu musela mít a hladově hledala další knihy.
PS. Jedna nesrovnalost. Když hlavní hrdince je u hlavy držena paintballová pistole, ze které pak vystřelí, je hrdinka úplně v pořádku. To mě tedy zarazilo.

Františka / Most sebevrahů Františka / Most sebevrahů Valja Stýblová

Knihu jsem dostala od nakladatelství Šulc – Švarc a dopředu jsem nevěděla, co na mě čeká. Jen jsem si vybrala podle názvu, který mě zaujal.
Jedná se o dílo od české autorky a ústředním tématem celé knihy je sebevražda. A to v různých podáních – pokusy, uvažování nad ní nebo provedená.
Kniha má 2 hlavní části – nedokončenou povídku Františka a následně sbírku povídek Most sebevrahů.
Františka je desetiletá dívenka, která je v nemocnici kvůli leukémii. Je to velmi zvídavé dítě, které má velkou paměť a v její přítomnosti se velmi zasmějete, a dokonce Vás u toho ještě nějak poučí – použije vhodný citát, ať už latinský nebo český. Co neví, nebo tomu nerozumí, tak si zjistí – zeptá se nebo si o tom jde přečíst. Jak se říká, v nejlepší je vhodné přestat, tak přesně v tu chvíli končí samotný příběh, a to mě velmi mrzí. Na čtivost a vtažení do děje to krom useknutého konce vliv nemá.
Most sebevrahů je o skupině lékařů, kteří dávají dohromady své zážitky, které se nějak dotýkají sebevražd, aby z nich vytvořili sbírku pro studenty lékařství – ať vidí různé povahy lidí, různé důvody a okolnosti, které k daným událostem vedly. Jsou zde 4 příběhy a každý je jiný. Od některého očekáváte od začátku, co se s kým stane, někdy Vás to překvapí. Ale všechny vtáhnou svou čtivostí a napínavým dějem.
Přiznám se, že české autory čtu velmi poskrovnu a tuto tématiku už vůbec nevyhledávám, a proto mě tak překvapila. Zpočátku jsem měla jisté pochyby, zda jsem udělala dobře, ale po otevření všechny zmizely. Hlavně se v budoucnu podívám po sérii Most přes řeku Léthé, do kterého Most sebevrahů patří, abych se dozvěděla, jak to bylo celé bylo a jaké další příběhy tam jsou ukryty.

31.12.2022 5 z 5

Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás Tony DiTerlizzi

Kniha je doplňkovým průvodcem po světě objeveném a sepsaném Arthurem Spiderwickem. Nachází se zde ucelené ilustrace, ale i náčrtky, drobné popisky, novinové ústřižky.
Bohužel v dnešních dnech je špatně sehnatelná a když na ni narazíte, částky jsou vysoké. Naštěstí dostupnost v knihovnách toto alespoň částečně vynahradí. Je to skvěle vymyšlený a propracovaný svět, která je založen na detailech, které jednoduše přehlížíme, bereme je jako samozřejmost.

Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

I toto je kniha, kterou jsem objevila díky Radši knihu.
Z počátku mě kniha moc nezaujala, ale jak se příběh vyvíjel, tak jsem se do knihy ponořila a objevila příběh, který Neil Gaiman zpracoval a jako základ použil ne jednu, ale rovnou dvě známé pohádky, které propojil neotřelým způsobem a mnohdy mě překvapil.
Do čtení jsem se vrhla bez čtení anotace, takže jsem moc nevěděla, do čeho jdu (upřímně si nevzpomínám, co přesně bylo Míšou z Radši knihu k příběhu řečeno, ale vím, že hodnocení bylo velmi dobré). Děj prozrazovat nebudu, ať nikoho neochudím o důležité momenty a překvapení. Kniha je také obohacena velkým množstvím ilustrací od Chrise Riddella, které doplňují samotné vyprávění.

31.12.2022 5 z 5

Brisingr Brisingr Christopher Paolini

I tato kniha se četla velmi dobře, děj plynul a vtáhnul na první dobrou. Eragon už není tím chlapcem, co byl na začátku. Velmi rychle dospěl a změnil se – a nejen uvnitř. Ch. Paolini drží skvělou úroveň série, a zatím jsem pocitově nenarazila na vycpávkový díl. Vše má svůj důvod a později se nějak zužitkuje a vám se tak Alagaësie vryje více pod kůži.

04.12.2022 5 z 5

Eldest Eldest Christopher Paolini

Jak je kniha objemná, tak mám pocit, že se tam toho stalo málo i hodně zároveň. Neměla jsem nejmenší problém se do příběhu naplno ponořit a spolu s hrdiny zjistit další nové skutečnosti, které jim až doposud byly skryty. Na jednu stranu lituji, že se nezfilmovali i pokračování, ale na druhou stranu je mi jasný důvod – neměli by pořádně na co navázat a museli by to až příliš pozměnit.
PS: Před Safirou by se měl schovat všechen alkohol :D

04.12.2022 4 z 5

Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Knihu jsem získala zdarma k nákupu na nakladatelství Jota a neměla jsem o ní moc velká očekávání, ale hodila se mi do výzvy. Jak mile jsem byla překvapená, co se po obalem skrývá za příběh - zážitky ze začátku, ale i praxe jedné veterinářky v Irsku. Při čtení jsem se nejednou musela zastavit, protože jsem se smála na tím, co jí život přinesl za příhody. A to i tam, kde by to člověk nečekal. I tak jsem se tam objevila kapitola, kterou jsem četla se slzami v očích, protože mi připomněla smutnou událost z mého osobního života, která stále bolí…
Pokud plánujete vypnout, pobavit se, nebo se i jen ujistit, že “srážka s blbce” je možná v jakékoli chvíli i práci, rozhodně doporučuji všemi deseti.
Rodina - jít za snem - zvířata - pracovní zkušenosti
Čtenářská výzva 20 - Kniha, jejíž hlavní hrdina pracuje se zvířaty

31.12.2021 5 z 5

Mýty Mýty Stephen Fry

(SPOILER) Na řeckých mýtech a bájích jsem vyrostla. Hlavně ty od Eduarda Petišky, i když v mé osobní knihovně stále schází, tak z knihovny jsem je měla vícekrát. O televizním zpracování nemluvě. Mají pro mě své kouzlo a vždy jsem si k nim nějak dokázala najít cestu. Proto jsem neváhala s koupí této knihy, i když mé nadšení trochu brzdila poznámka o britském humoru. Ale tahle kombinace, to byla jízda. Tolikrát jsem se smála, nevěřícně koukala, zda je to tam vážně takhle napsané. Byla to jízda a bomba v jednom, jinak se to říci ani nedá. Nebylo to pro mě pouze opakováním známých příběhů, ale našla jsem zde i takové, které jsem neznala a to platí i o jménech.

Ale … nevím, zda to byla chyba autora (nebo se to tak učil) nebo překladatele. Pár chyb jsem objevila a v danou chvíli mi ten zážitek ze čtení rušily.
- Měli 12 dětí, 4 dcery a 4 syny. - a co ten zbytek?

- Sestry Brontëovy - 3 psaly, nikoli jen 2

- Po useknutí hlavy hydře narostly 2 nové, nikoli 10

Jinak kniha rozhodně stojí za přečtení a v brzké době se pustím do pokračování, které nese název Hrdinové.

31.12.2021 5 z 5