Michellka26 komentáře u knih
Ja som knihu dostala od kamarátky (na, toto si určite prečítaj) a ako mnoho vecí, ktoré ma napokon prekvapili, som ju začala čítať viac zo slušnosti voči nej ako voči knihe samotnej...
Mám rada pocit, keď zistím, že sa niekomu niečo podarilo a nešlo mu pri tvorení iba o zisk či lacnú nálepku spisovateľa... Toto mi prišlo hneď po prvých stranách "rýdze".
Veľmi sa mi páčila grafická úprava a použité fotografie. Príjemne ma to miatlo v určovaní toho, či sa nachádzam v skutočnej realite (dokumente či historickej skutočnosti) alebo v autorovej fikcii. Tá nejasná hranica medzi oboma, podľa mňa, dodávala knihe na literárnosti.
Páčil sa mi aj výber rozprávačky, práve to, že "úchylná" osoba cítila (možno viac než chápala), čo je dobré a čo zlé v príkrom rozpore s postavami, ktoré sa považovali za rozumovo, duchovne a spoločensky vyspelé. Osobne som presvedčená, že to bol autorov zámer, i keď ho nepoužil ako prvý a možno sa s ním stretnúť vo viacerých dielach, kde sa dejinné udalosti ponúkajú čitateľovi cez optiku "inak zmýšľajúcej" postavy.
Kniha ma bavila naozaj od prvej po poslednú stranu, dokonca aj pasáže prejavov prezidenta Tisa tlmočené Aničkou, či už náležito alebo aj nenáležito, ma nenútili preskakovať riadky a hľadať dejovejšie pasáže. Veľa tu toho bolo naznačené a otvorené, a to mám ja rada - keď mi kniha ponúkne myšlienky, o ktorých môžem ešte aj po jej prečítaní premýšľať.
A záver? Knihu kamarátke síce vrátim (aj s čokoládou za výborný tip), ale svoju knižnicu určite obohatím o jej kúpu. Fakt mi stojí za to mať svoju vlastnú. P.S. Luci, dík :)