Mira7 Mira7 komentáře u knih

Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Kniha, jejíž hlavní části je dialog. Skoro až terapeutické čtení. Myšlenky se mohou jevit někdy banální, ale nejsou...některé otázky a odpovědi si člověk sám nepoloží, jakkoliv si může říct "To je přece jasné.. ". Určitě bych k přečtení doporučil každému, kdo se rád zamýšlí nad vlastním bytím a chce se na chvíli zastavit... Vše je v literárně zdařilém kabátku.

16.10.2024 5 z 5

Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Dobře napsaný detektivní román, bohužel jsem mu nedokázal dlouho přijít na chuť.. vlastně mne opravdu bavil až při závěrečném rozuzlení. To ale neznamená, že je špatný, to vůbec ne. Je to klasika...a to doslova.. S vozem značky Packard se už pár desetiletí na cestách nikdo nesetká...v knize je.. Silácké řeči, kvádro, taková předválečná klasika. :-) Příběh je propletený, kniha patří do fondu kvalitní literatury, jen zub času se už podepisuje... Je to jako dívat se na film pro pamětníky, víme že je dobrý, ale už je tam trochu propast.

09.10.2024 3 z 5

Secret garden / Tajná zahrada Secret garden / Tajná zahrada Nick Gerrard

Hezký poutavý příběh o nalezení životní hodnoty a přátelství.

05.10.2024 5 z 5

JavaScript okamžitě JavaScript okamžitě Ara Pehlivanian

Dobré kniha, podrobná, se spoustou kódů. :-) Slova o naučení se "okamžitě" nebo "za víkend" je třeba asi brát trochu s rezervou, ale je to opravdu na maximum pro rychlé získání přehledu o JavaScriptu.

27.09.2024 5 z 5

Na ostří nože Na ostří nože John Connolly

Varování na obálce, že zde končí i mlčení jehňátek...nelhalo. Velmi drsný krimi thriller, asi až příliš. Příběh je velmi propracovaný, s velkým množstvím postav. V první části knihy se nehledá jen jedno vraždící monstrum. Do toho mafie, která taky hodně střílí, hromady mrtvol se jen kupí... chvíli mi to přišlo jako všichni proti všem.. Obraz možného reálného příběhu a vyšetřování to asi přímo není, ale kniha je opravdu dobře psaná a čtivá.

23.09.2024 4 z 5

V hlubinách vesmíru V hlubinách vesmíru Jiří Grygar

Kniha je spíše pro mladší čtenáře. Vybavil jsem si oblíbenou knihu Okna vesmíru dokořán...tato je v podobném duchu. Ale dostala se mi do ruky se zpožděním pár desítek let. :-) To mi ale nezabránilo si ji přečíst. Jasně, poznatky a vedení jsou dnes jinde, ale pořád je to hezké vesmírné čtení.

03.09.2024 5 z 5

Člověk na konci Člověk na konci Michael Crichton

Po delší době přečtená kniha stará pár desetiletí. Je to dost znát na stylu psaní, "pomalejší", díky tématu z oblasti lékařské vědy taky poměrně vědecké. Grafická znázornění a výstupy měření nejsou úplně obvyklá. Nejdříve mi to vše přišlo poněkud obsolentní, ale beru v úvahu dobu vzniku. Vlastně to bylo skvělé. Michael Crichton měl tady výborný odhad vývoje v této oblasti. Zárodky Al nebo operace na dálku odhadl s obdivuhodnou přesností. Útlá kniha mne nakonec bavila s blížícím se koncem více a více.

28.08.2024 5 z 5

Tvorba www stránek v HTML a CSS Tvorba www stránek v HTML a CSS Marek Laurenčík

Podrobně zpracovaná publikace pro zájemce o tvorbu www stránek a programování. Názorné příklady kódů, stylování webových stránek včetně základů PHP, MySQL a JavaScript. Velmi vhodné pro začínající programátory.

28.08.2024 5 z 5

Noční dům Noční dům Jo Nesbø

Kniha je pro mne potvrzením, že Jo Nesbø je opravdu dobrý spisovatel. Umí psát skutečně rozdílnými styly. Jsem rád, že namísto dalšího dílu série HH, která dříve nebo později může začít být "prefabrikátem" napsal tuto knihu... No.. a? Pro mne opravdu výborné čtení. První část byla asi nejlepší. Druhá a třetí část byly otázkou volby a řešením, jak knihu uzavřít, jak ten příběh vyřešit. Nevadilo by mi, kdyby byla hororová první část myšlena "vážně" a pokračovala dále ve stejném duchu. Ale nijak mi druhá a třetí část nevadily. Všechny tři části do sebe nakonec zapadají jako soukolí a každá má svůj hororový nádech.. Už se těším na nějakou další knihu. :-)

03.08.2024 5 z 5

Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Sbírka velmi dobrých povídek. Povídky mám stejně tak nějak raději. Tolik různých příběhů, vždy se těším, o čem bude další. Když si přitom průběžně říkám "Tak tohle byla nejlepší povídka" a pak průběžně znovu, je to dobré znamení. Nejvýše bych dal asi povídky Šroťák, Děti kukuřice a Římsu. Taky bych ale mohl zmínit povídky Jsem brána, Noční směna nebo Jahodové jaro. A vlastně bych mohl pokračovat, takže vesměs všechny. :-)) Slabinu jsem neviděl, žádná povídka nenudí. Strach, napětí, ale i vtip, to u tohoto druhu literatury očekávám a čtenáři se zde dostane...

31.07.2024 5 z 5

Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

Další ostré krimi, tentokrát dějově nejstarší, čtenář se dostane na začátek vytvoření vyšetřovacího tandemu Holger - Mia. Tentokrát mi to přišlo jen o něco méně vyšetřovací a více náhodné, trochu chaotické.. Finálové rozuzlení je z pohledu vyšetřování vlastně obrovská klika...

13.07.2024 4 z 5

Spokojené kaktusy Spokojené kaktusy John Pilbeam

Krásné ilustrace, podrobné informace, moc pěkné čtení o kaktusech.

04.07.2024 5 z 5

The old man and the sea / Stařec a moře The old man and the sea / Stařec a moře Ernest Hemingway

Velmi pěkná kniha o stáří, úbytku sil, neutuchající vytrvalosti a přátelství. Boj s rybou, ucta ucta k ní a následná marnost v dalších bojích na moři...

04.07.2024 5 z 5

Sonety Sonety William Shakespeare

Poslechnuto v podání Milana Friedla. Poezie k přemýšlení, vážné... Opravdu psané krásným jazykem. Téma lásky, stáří, pomíjivosti....

02.06.2024 5 z 5

Falešný prorok Falešný prorok Håkan Östlundh

Nečetl jsem předchozí knihu, odtud může pramenit nižší hodnocení, které knize dávám. Severská krimi / thriller, to je už pojem, byl jsem proto zvědavý - autora jsem neznal. Trvalo mi trochu déle začíst se, s příběhem jsem se úplně "nesžil", přestože kniha je psána dobře. Motivace pomstít se je silná a je páteří příběhu. Konec to pro dost mne napravil, byl napínavý (souboj, loď...).

23.05.2024 3 z 5

Králové šachového světa Králové šachového světa Jiří Podgorný

Kniha je výjimečná v popisu atmosféry utkání o šachový trůn, vztahů a osobností hráčů. Trochu mi připomíná knihy o fotbalových nebo hokejových mistrovstvích. Čtenář díky tomu získá přehled o šachové historii nejen v podobě záznamu partií.

05.05.2024 5 z 5

Ostrov Ostrov Samuel Bjørk (p)

Uběhlo pár let od přečtení poslední knihy od Samuela Bjørka. Hodně jsem se na knihu těšil. Opravdu nezklamala, vynikající krimi thriller, vyšetřování, žádné zbytečné rozpitvávání morbidností... Krimi skoro v klasickém duchu. U severských detektivek mi občas nesedí určitá překombinovanost a nečekaně zvraty, tady vyšetřování probíhá celkem uvěřitelně. Atmosféra graduje až do poslední stránky... Prostředí ostrovů a její reálií knize přidává na zajímavosti.

03.05.2024 5 z 5

Hororové povídky Hororové povídky Dan Angus (p)

Mám teď období, kdy si pomalu rozšiřuji sbírku audioknih. Vesměs o tituly, které bych spíše nechtěl číst jako knihu. To je ten případ. Proto ani žádné zklamání. Naopak. Poslechnu si rád (dramatický přednes, dobře "hororově" ozvučeno).

07.04.2024 2 z 5

Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Valčík na rozloučenou....a zároveň mé rozloučení s knihami Milana Kundery, žádnou další vydanou česky jsem už neobjevil. Hezky vše doma v knihovně. :-) Jednou se k tomu snad ještě vrátím, ale to potrvá. Je to dobré, maximální hodnocení dávám už tak nějak automaticky, krásná čeština, hluboké myšlenky oblečené do komična.... Kdopak asi je dcera popraveného komunisty? ("vyhnali je do hor"). Že by od Rudolfa Slánského? To bude možná jen náhodná symbolika, ale o tom právě knihy Kundery jsou. Z knihy si každý odnese něco jiného, každý v ni něco najde. Propletenec lidských osudů v několika dnech.

07.04.2024 5 z 5

Chvála pohybu Chvála pohybu Miroslav Horníček

Teprve před pár dny jsem si rozšířil sbírku o tuto knihu v audio verzi a už jsem si ji stihl pustit vícekrát. Je to hezké, milé a na poslech pohodové. Humor je nenásilný, laskavý..

15.03.2024 4 z 5