Misha11
![Kytice Kytice](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/588/kytice-5XM-588.jpg?v=1452861375)
Čtivá klasika, na české poměry dost slušná.
Kytici mám ráda, četla jsem mi mockrát a pokaždé mi, alespoň v některých pasážích některých balad, běhá mráz po zádech.
Krásné. Tajemné. Morbidní.
Takže pokud se tu najde někdo, kdo nečetl, tak šup do toho!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Máj Máj](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1151/maj-1151.jpg?v=1231002247)
Naprostá klasika, kterou mám moc ráda. Nedostala jsem se k této knížce skrze školní četbu, ale sama, někdy snad v deseti letech - líbil se mi obal knížky. :)
Od té doby jsem Máj přečetla mockrát a čím jsem starší, tím víc v této knize nacházím.
A ač je to poezie, kterou téměř vůbec nečtu, pokaždé si jeho čtení moc a moc užívám (pravidelně vždy na 1.máje).
Filmové zpracování jsem taktéž viděla /v rámci školní výuky/, příliš mě nevzalo, ale líbil se mi soundtrack od SL.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chlapec na dřevěné bedně Chlapec na dřevěné bedně](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182656/chlapec-na-drevene-bedne-pkn-182656.jpg?v=1499627565)
Pokud si přečtete informace na obalu knihy, tak víte, jak to skončí. U téhle knížky asi tolik nejde o děj, spíš o hloubku příběhu a zamyšlení se, ale stejně, ti z vás, kteří chtějí být napjatí, tak to nečtěte.
Mně se knížka líbila, skutečný příběh očima malého dítěte, které mnohdy ani nechápalo, o co že to jde. To nadšení z úplných maličkostí, které jsou pro nás naprosto běžné.
Ač to možná vyzní divně, já mám takovéhle knížky ráda. Zajímají mě, zajímá mě ta doba a jsem strašně ráda, když naleznu nějakou další knihu tohoto tématu.
Trošku mi vadilo to, že knížka měla velké řádkování a celkově vypadala jako nějaká knížka pro děti. Ale po chvíli jsem si zvykla a pak jsem se tak začetla, že jsem to vůbec nevnímala. :)
SPOILER (?)
A fotky a další informace o tom, jak autor a jeho rodina žili po válce byly zajímavé, stejně, jako prameny na konci knížky.
Konec případného SPOILERU
Takže pro ty z vás, které toho téma také zajímá a chcete se třeba dozvědět něco o Oskaru Schindlerovi, tak těm z vás knížku doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Město padlých andělů Město padlých andělů](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154238/nastroje-smrti-mesto-padlych-andelu-XWX-154238.jpg?v=1421595068)
Opět zajímavé, čtivé a (celkem) napínavé pokračování - ale slabší, oproti předcházejícím, to ano. Líbilo se mi, jak autorka rozvedla příběhy jiných postav, nebylo to už takové stereotypní a Simon mně osobně nevadí, mám ho celkem ráda. A mohlo tam být i více Aleka & Magnuse.
Každopádně konec mě hodně navnadil na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Město ze skla Město ze skla](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167988/nastroje-smrti-mesto-ze-skla-So4-167988.jpg?v=1421594974)
Obsahuje spoiler, možná.
Super pokračování - zatím asi nejlepší knížka ze všech. Město ze skla bylo moc dobře vymyšlené, příběh, jako vždy, nikde nevázl a zápletka se Sebástiánem byla dobrým oživením.
A konečně se vyřešila ta největší záhada, ten sestersko-bratrský vztah, což jsem ráda, měla jsem totiž obavy, aby se to netáhlo až do konce, což se naštěstí nestalo. :)
Tato série je prostě skvělá, sarkasmem přetékající a plná (mně) příjemných postav.
Doporučuji! :)
,,Já tě miluju a budu tě milovat, dokud budu žít, a jestli existuje život po životě, budu tě milovat i v něm." J.
A asi tak nějak já miluju tuhle sérii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Město z popela Město z popela](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41465/nastroje-smrti-mesto-z-popela-rqt-41465.jpg?v=1434793844)
Kvalitní, čtivé, originální a napínavé pokračování mnou milované série. Všechno je skvěle promyšlené, vše do sebe zapadá. A humor, ten mohu vyzdvihnout hlavně.
Já můžu jen a jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zmizelá Zmizelá](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166298/zmizela-UBe-166298.jpg?v=1427489344)
V následujících řádkách jsou (možná částečné) spoilery.
Tak se mi do rukou dostal bestseller od Flynn, prokousávám se stránkami, zívám nad blbostí deníkové Amy, nad neschopností Nicka si klepu na čelo a hele - jsem u druhé části. Mám to teď odložit, nebo budu pokračovat? No dobře, zkusím to. A hle - knížka se začíná rozjíždět!
Takže mi ta první část nebyla k ničemu, skvěle do sebe všechno zapadá, všechno je vysvětleno a já se klaním před inteligencí Amy (Gillian) - tohle je vážně něco. Neskutečně vymyšlený příběh - ač roztahaný na spoustu stránek, stojí za přečtení. A ten konec, ten nechám raději bez rozsáhlého komentáře - vážně mě to štve, jako ano, ten konec se k tomu hodí, ale takhle trápit nás čtenáře? :D
Filmové zpracování je za mě také skvělé, snad o něco vtipnější, než knížka, ale opravdu povedené! Nechci nějak moc spoilerovat - určitě si knížku přečtěte nebo se alespoň koukněte na film :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72995/denik-anny-frankove-eKC-72995.jpg?v=1537258665)
Krasný styl psaní, slovní zásoba, která je na tak mladou slečnu dosti obdivuhodná a příběh, který je zajímavý a zajisté chytne a nepustí. Tedy alespoň u mě to tak bylo, od knížky jsem se nemohla odtrhnout. S Annou jsem se smála i brečela, obdivovala jsem statečnost její i jejích spolubydlících v zadním domě. To jak Anna neztrácela naději, doufala, to jak byli vždy všichni nadšení, když se dozvěděli něco pozitivního o průběhu války. Byla by z ní určitě skvělá spisovatelka. A je škoda, že byli prozrazeni až ke konci války, když vydrželi tak dlouho! Kéž by tato kniha byla povinnou četbou na ZŠ.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Letopisy Narnie – komplet Letopisy Narnie – komplet](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49884/letopisy-narnie-letopisy-narnie-HFo-49884.gif?v=1424188717)
Celou Narnii jsem přečetla několikrát, byla to moje úplně první série, začala jsem s ní jakmile jsem se naučila číst. Pohádky, které se čtou samy. Ještě teď čas od času knížky projdu, když je špatná nálada, stačí mi otevřít knížky svého dětství a hned je lépe.
S Tolkienem a jeho knihami to já srovnávat nemůžu. Tolkien je pro mě prostě jiný level, jeho knihy jsou jiné a celkově takové..propracovanější, promyšlenější. Tato fantasy série je určitě super pro malé děti - ty na ni, nejspíš, nikdy nezapomenou. Ty starší to asi tak nechytne.
Knížky jsou rozhodně lepší než filmy. Nevím, možná je to tou atmosférou, když jako malé dítě čtete něco takového - pro vás úplně nového, nebo prostě tím, že pocity z té knížky se nedají vyjádřit filmem, ať se kdo chce snaží jak chce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lady Fuckingham Lady Fuckingham](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3636/lady-fuckingham-tFh-3636.png?v=1626943634)
Ať už ji Wilde napsal nebo ne, já si ji přečetla právě z důvodu jeho jména na obálce. Co do příběhu hodnocena být nemůže, žádný neobsahuje. Jinak? Napsaná jiným úhlem pohledu na tehdejší dobu. Překladatel má můj obdiv, za ty nervy, které ho to muselo stát a taky za neskutečnou slovní zásobu. Je to vtipná knížka a pokud váháte, zda si ji přečíst, zkuste to, přinejhorším ji prostě odložíte no.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mrazivé ticho Mrazivé ticho](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143970/mrazive-ticho-Jcg-143970.jpg?v=1418766650)
Psychologické, docela napínavé a originální. Mně se knížka hodně líbila, vrah byl poměrně jednoduše odhadnutelný, ale prostředí se mi zamlouvalo, stejně jako hlavní postava Jan, který mi byl sympatický. Obálka je také moc hezká a rozhodně se těším na další autorovy knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stmívání Stmívání](https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/678/stmivani-dSt-678.jpg?v=1586439802)
Sáhla jsem po Stmívání jako po oddechovce, se kterou nestrávím mnoho večerů. Vzhledem k tomu, že jsem viděla celou Twilight ságu, tak mi bylo jasné, že mi kniha nijak neučaruje a neohromí mě, když vím, jak vše dopadne. Kniha je napsaná jednoduše, možná až primitivně, tudíž pokud potřebujete vypnout, je to jedna z možností. Stejně, mě nejvíc štvala Bella, je mi extrémně nesympatická, přijde mi až příliš zabraná do sebe a naivní. To mi knihu protiví. Vzdychání nad Edwardovou dokonalostí bylo občas až moc otravné. Ale pořád lepší než film, který je pro mě nepovedenou katastrofou.
A přidávám se k ostatním, ačkoli nejsem krajním fanouškem této ságy, taky mě štve, že lidé, kteří knihu ani nečetli hned píšou, jak je hrozná. Jen proto, že viděli nepovedený film.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rituál Rituál](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25391/ritual-NsH-25391.jpg?v=1419841552)
Začátek byl strašně zdlouhavý, nudný..Potom děj nabral celkem rychlý spád, ale pořád to nebylo ono. Za mě nic moc, sice je to první kniha od této autorky, ale podle recenzí jsem čekala více. Rozhodně jí ale ještě dám šanci s Panenkou a Ptáčníkem.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Knížka se mi celkem líbí, teď s odstupem času stále víc a víc. Sice sem se musela více soustředit, ale proč ne? Klasika, kterou má přečtenou skoro každý. Uřčitě se k ní ještě někdy vrátím. A film? Byl dobrý, celkem se i podobal knize, což oceňuji. Propracované detaily, záběry krásné Anglie, to se prostě neokouká, stejně, jako pan Darcy a spousta zápletek, jenž spojují knihu i film.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bezpečný přístav Bezpečný přístav](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129448/bezpecny-pristav-643ae6d4b7553.png?v=1681581781)
Mnou první přečtená kniha od Sparkse, ihned jsem se do ní začetla. Romantický příběh, okořeněný trochou brutality, napětí a s (pro mě) naprosto nepředvídatelným koncem. Autorova schopnost popsat povahy jednotlivých postav je opravdu bravurní. A že lepší romantické knihy píší ženy? Sparks toho tvrzení vyvrací. Určitě se těším i na další jeho knihy, které se mi dostanou do rukou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stále půlnoc Stále půlnoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193462/alex-morrowova-stale-pulnoc-Dnc-193462.jpg?v=1420637131)
Kniha mě vůbec nezaujala, téměř se nedala číst, byla taková obyčejná, o ničem. Musela sem se hodně přemáhat, abych knihu dočetla, konec byl taky dost o ničem, jako celý děj, takže za mě NE. Od autorky sem čekala víc a myslím, že od ní už další knihy číst nebudu, přijde mi to opravdu jako ztráta času.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Pulz Pulz](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145075/pulz-145075.jpg?v=1357983054)
Kniha zase dějěm podobná těm ostatním o Quinnovi, napínavá, místy brutální, jen ten konec byl takový nijaký, nepropracovaný, což je škoda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mistr X Mistr X](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59882/mistr-x-59882.jpg?v=1295215894)
Kniha je vcelku napínavá, ale mám pocit, že všechny knihy od Lutze s Quinnem jsou si až moc podobné..tudíž pokud čtete několikátou knihu, už to není moc ono.. Ale zase to není kniha, kterou bych po pár stránkách odložila, s tím, že se nedá číst. Jsou i lepší, ale proč ne, jako oddechovka.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Inferno Inferno](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151700/robert-langdon-inferno-bmH-151700.jpg?v=1419455736)
Moje prvotina od Browna. Neměla jsem velká očekávání, knihy které zasahují až takhle do historie mě nikdy moc nebraly.. Ale tahle kniha to tak trochu změnila.
Začátek byl překvapení, potom to tak nějak opadlo, bylo to celkem nijaké a děj maličko pokulhával, no a ta asi poslední čtvrtina? Děj nabral spád, který jsem nečekala. Všechno se vysvětlilo, ačkoli je to kniha s hlubším významem a nutí nás se zamyslet. Popravdě, problém zalidnění není zase až tak vzdálený dnešní skutečnosti a Brown vše podává tak mistrovským způsobem, že by mě dějepis možná i začal bavit, mít knížky s jeho jménem na spodní straně úvodního listu! :)
Rozhodně to nebyla moje poslední kniha od tohoto autora a asi ani Inferno jsem nečetla naposledy. Takže doporučuji k přečtení, všem co už s Brownem mají i nemají zkušenost.
![Utrpení neviňátek Utrpení neviňátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83504/utrpeni-nevinatek-8dn-83504.jpg?v=1418767623)
Mnou druhá přečtená kniha od Saula, po Nemilovaných jsem si řekla, že si od tohoto autora prečtu i jinou knihu a do ruky mi přišlo právě Utrpení neviňátek. Saul mě zase dostal. Poutavý děj, od kterého se prostě nedá jen tak odejít, silný a celkem i uvěřitelný příběh protkaný rodinnou legendou, která vzbuzuje respekt u celé generace. V průběhu se ukazuje, že ne každý je tak nevinný, jak působí. A ten závěr? Správně horový, ale nečekaný. Aspoň to bylo napínavé až do samého konce.
Super čtivo na dovolenou.