MiškaMia MiškaMia komentáře u knih

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Rodinná sága, jak u paní Mornštajnové známe a očekáváme.
Začátek mě doslova dostal! Bosý hlavní hrdina vykročí z domu, po něčem slizkém uklouzne, při pádu rozpaží ruce, praští se do hlavy a umře. Mrtvý je i rozšlápnutý slimák. Parádní háček!
Hotýlek - místo děje a jeho rodinní příslušníci. Děda Leopold, záruka jistoty i v dobách chatrných na mezilidské vztahy, režim, jeho syn Václav a hlavně pak vnuk Václav - hlavní postavy a kulisy příběhu.
Vnuk Václav, člověk, který neváhá jít tou pro něj nejpřímější cestou, aby se ochránil, nehledě na okolnosti (ještě že už děda Leopold nežil!).
Trochu mi přišlo nadbytečné rozšiřovat do detailů dějové zázemí cirkusu - paralelně se odehrávajících příběhů v rodině manžela Marie.
Příběh je to čtivý, rozdělený do kapitol, které se soustředí vždy detailněji na jednu z postav.

05.09.2024 4 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Parádní čtení! Měla jsem pocit, jako bych na té vesnici sama byla a nezúčastněně sledovala děj. Věrné vykreslení nejen prostředí, ale hlavně postav, nekončící koloběh nicotných řevnivostí, závisti, snahy být nejlepší v omezeném slova smyslu. Nářečí umocňuje autenticitu. A nejen nářečí. Styl, dialogy, reakce.
To všechno je nezapomenutelný výlet "na dědinu".

20.07.2024 5 z 5

Kolem dokola Kolem dokola Lucie Hušková

Kniha mě absolutně pohltila. Autorka vykreslila obě hlavní postavy tak věrně, jako by se v oné situaci již sama někdy ocitla. Hlavně Zoja. S ní jsem hluboce prožívala její stavy. Oscilace nahoru a dolů, krátké momenty vysněného klidu střídala trýznivá, nekonečná období vracení se k nehodě. Kniha nešla odložit. Jsem ráda, že závěr nenaplnil nabízející se řešení, které by knihu potopilo.

20.07.2024 5 z 5