monarichter monarichter komentáře u knih

☰ menu

Kopírák Kopírák Sam Holland

Moc zajímavý nápad, ale vraha jsem bohužel odhalila skoro okamžitě.

12.10.2024 4 z 5


Ticho ve tmě Ticho ve tmě Darcy Coates

Pro mě osobně asi nejslabší díl celé série. Spíše než záchrana světa byla hlavním tématem celé knížky láska mezi dvěma hlavními postavami. Osobně mi chyběl pořádný spád a akce. Ale ve finále jsem si celou sérii užila a ráda si ji někdy přečtu znovu.

02.05.2023 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Po přečtení téhle knihy se ve mně mele strašně moc pocitů. Knihu mám doma snad už od jejího vydání v roce 2016, ale dostala jsem se k ní až teď. A rozhodně nelituju.

Začátek je poněkud táhlý, popravdě jsem se musela občas i nutit, abych vůbec pokračovala. To, co ale následovalo po zahájení výstupu na pohoří Tribeč, bych absolutně nečekala. Celý příběh vás v tu chvíli naprosto vtáhne a na jeho konci nevíte, co jste to právě přečetli. Nenechává vás, neustále budete nuceni přemýšlet, jestli to všechno, co jste přečetli byl výplod čisté fantazie obyčejného pomatence nebo realita. Není to žádná duchařina, bubáky nebo nadpřirozené bytosti opravdu nečekejte. Tahle kniha ve vás vyvolá trochu jiný strach. Strach z neznámého. Samozřejmě jsou zde situace, které nejsou, alespoň z mého pohledu, úplně reálné. Nebo lépe řečeno, dají se jednoduše vysvětlit. Ale z jiných vám naopak půjde hlava kolem a budete zaměstnávat mozek tak naplno, abyste došli k nějakému vysvětlení, až se vám z hlavy bude "kouřit".

Nakonec můžu říct, že kniha pro mě byla velkým zážitkem a budu nad ní přemýšlet ještě dlouho.

15.02.2023


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Po Vypravěčce jsem pokukovala už nějakou dobu, ale nějak jsem se nemohla rozhodnout, jestli si ji mám nebo nemám koupit. Nakonec vyhrála zvědavost a já si Vypravěčku přece jen pořídila. Na čtení jsem se těšila, kniha skýtala mnoho ohlasů, ať už pozitivních, nebo negativních (i když těch pozitivních bylo víc). Vypravěčka je opravdu nádherná kniha, plná krásných citátů a myšlenek. Po přečtení se mi téma této knihy, zabít či nezabít, zavrtalo do hlavy a já přemýšlela, jak bych se v takové situaci, v jaké se Sage objevila, zachovala já. Nejvíc mě zasáhlo povídání babičky, nechtělo se mi věřit, že by byli lidé schopní tak odporných věcí, jako těch, kterých se dopouštěli lidé v Osvětimi. Josefa/Reinera mi bylo z jedné strany líto, ale z druhé, a možná i větší, jsem k němu cítila to stejné, co Sage - nenávist. I přesto mě tahle knížka nahlodala, tak dokonale, že ještě teď, zhruba týden po tom, co jsem knihu dočetla, přemýšlím, jestli bych byla schopná Josefa, za to, co udělal, zabít. Možná bych ho nedokázala ani poslat do vězení.. Co víc mohu říct k Vypravěčce? Tahle kniha je krásná, je silná a je skvěle napsaná. Rozhodně nad ní budu přemýšlet ještě dlouho.. Jedna z nejlepších knih, které jsem, kdy četla.

"Ztráta je víc než smrt a žal je proměnlivá bytost ovlivňující emoce."

18.09.2017