monikaTnlS monikaTnlS komentáře u knih

☰ menu

Poutník Poutník Jan Konfršt

Kniha je splněným snem pro všechny, kteří kdy toužili dozvědět se více o životě člověka, jehož příchod jsme si vyprosili a k naší velké škodě pak v konci odmítli. Čtenář na jejích stránkách nenajde běžně šířenou verzi Ježíšova života – naopak, postavy a události se zde ukazují být jiné, než se traduje. Ježíš tu není nedosažitelná zbožštěná figura, ale vlastně obyčejný kluk, sice bezpochyby s mimořádnou silou osobnosti, ale přesto kluk, který se od narození musí „vyrovnávat s nepřízní svého okolí“, prochází obdobím zrání, prožívá nejistoty a vnitřní pochyby jako kdokoli z nás. Kniha boří mýtus o Ježíšově matce, o Jidášovi a další… Staví tak čtenáře před volbu, zda bude knihu považovat za „znesvěcení“ tradic, nebo zda otevře svou mysl a připustí mimo jiné i možnost, že podstatná součást Ježíšovy mise spočívala v poselství, že jsme v podstatě všichni na stejné lodi a že všichni můžeme být jako On.

Knihu napsal můj přítel Jan Konfršt, který je pro mě nejmoudřejším člověkem, kterého jsem kdy potkala a který mě naučil jedny z nejdůležitějších věcí pro život. Znám ho přes 20 let jako člověka schopného hluboce se ponořit do duchovních témat, ale zároveň vyznávajícího zdravý „selský“ rozum, stojícího oběma nohama na zemi. To se odráží i v Poutníkovi, kde jsem, zcela ponořená do vzpomínek Ježíšova bratra Jakuba, byla autorem pravidelně vracena do přítomného času rozhovoru na pozadí nočního lesa. Jakoby mi chtěl autor říci: „Ať se stalo v minulosti cokoli, důležité je to, co s tím uděláš teď.“

Knihu doplňují překrásné ilustrace výtvarnice Marie Valterové, které jsou i důvodem, proč autor pro knihu zvolil křídový papír.

Myslím, že z Poutníka může čtenář načerpat mnoho, a toto dílo je podle mě významným příspěvkem k tomu, aby lidstvo, pokud se podobná příležitost bude v budoucnu opakovat, neudělalo znovu stejnou chybu.

06.09.2024 5 z 5