nattyjatty nattyjatty komentáře u knih

☰ menu

Ohněm a mečem Ohněm a mečem Henryk Sienkiewicz

Velmi silná kniha a jsem ráda, že jsem se k ní dostala až teď jako dospělá.

Je to totiž skvělá kniha, ale obávám se, že mladší čtenáři ji příliš neocení. Má místy velmi klidné tempo, i když se neustále něco děje. Pojednává o strašném historickém období a válce, ale...

ALE BYLA TO SKVĚLÁ KNIHA. Každá z postav měla svůj příběh a hloubku, četlo se to velmi dobře, jako bych se dívala na film. Děj byl také zajímavě vystavěný. Naprosto jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla, jak z hlediska autorovy práce s textem, tak z historického hlediska.

28.08.2024 5 z 5


Smečka Smečka * antologie

Smečka je sbírka hororových povídek a pro mě výlet do nových vod. Není to úplně můj žánr, ale znám další kousky z nakladatelství Golden Dog a zatím mě knihy pokaždé bavily.
Po grafické stránce se mi moc líbí obálka, koukala jsem na ni pěkně dlouho a užívala si detaily, které jsem na ní objevila, včetně knih, které mě doma ještě čekají k přečtení. Prostě má kniha u mě body už za ní, konečně něco, kde není nějaký zombík, nebo nahatá slečna.
Při čtení jsem byla upřímně překvapená, co všechno spadá pod horor. Slyšela jsem ukázku z audio knihy, kde se říká, že autoři, právě chtěli ukázat, co všechno je v tomto žánru možné a za mě se jim to povedlo.
Některé povídky byly pro mě naprosto skvělé, a mám dva autory, od kterých si chci přečíst víc. Některé byly na mně až moc drsné a, ano napíši až nechutné, ale chápu, že to tam patří a vím, čemu se specificky vyhnout.
Ale naprostá většina mě prostě bavila. Kdybyste mi neřekli, že je to v hororu, vůbec bych to nepoznala. Ano, je tam tajemno, mrazení, všechny ty kulisy, které k tomu patří, ale při čtení mě to, prostě jen bavilo a občas zatrnulo. Nic, z čeho bych nemohla spát, pokud se třeba obáváte toho, a proto se tomuto žánru, vyhýbáte.
Povídka, která mě ale naprosto uzemnila je Na konec cesty, jejíž autorkou je Kateřina Malec Houfková. To je tak smutně dokonalý příběh, že i kdyby se vám nelíbilo nic jiného, tohle za přečtení stojí.
Ale mně se samozřejmě líbilo povídek víc a věřím, že si tam každý najde to svoje.

09.08.2024 4 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

(SPOILER) Jedná se o čtvrtý díl série o soukromé detektivce Kate Marshallové a druhý, který jsem od autora četla.
Bryndza píše svižné, čtivé a policejně-detektivní postupy popisuje velmi zajímavě. Ďáblova cesta není výjimkou. Přestože rozuzlení tohoto případu nebylo velkým překvapením, nemohla jsem knihu odložit. Stejně jako v předchozích románech vytváří Bryndza svými popisy pocit, že jste prostě tam. Dokázala jsem si představit velmi živě většinu míst, kam nás zavedl.
Kate je bystrá, schopná, silná, ale i zranitelná ženská postava, a to i přes své dřívější životní potíže. Tristan, její někdejší výzkumný asistent, roste v cenného partnera. Tyto postavy mě baví. Jakože moc.
Přestože je kniha součástí série, myslím, že může dobře fungovat i samostatně. Tato série spolu s příběhy Eriky Fosterové od Bryndzy jsou obě na mém seznamu musíš prostě číst. Milovníkům dobrých detektivek doporučuji.

18.07.2024 5 z 5