NikaMirka
![Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269796/vsechno-uplne-vsechno-c4b-269796.jpg?v=1562410817)
Zpracování knihy...za pět hvězd. Krátké kapitoly, kresby, doplňky v podobě komentářů a recenzí. Mě to nadchlo.
Nadchla mě i nemoc o které jsem zatím moc nevěděla, díky této knize jsem si o ní něco našla a díky tomu jsem si domyslela, že všechno nebude tak jak se zdá. Konec jsem ale oplakala. Kolik dětí trpí kvůli rodičům, a to nejen protože je rodiče týrají, ale také proto, že je rodiče až přespříliš milují a nechtějí je ztratit. Co je horší??
Pět hvězd dávám, ale i za to, že jsem na straně 247 objevila myšlenku, kterou jsem chtěla znát už léta, a ta zní:
Minulost se opakuje tím, že neustále opakujeme stejné chyby.
Těším se na film.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stalkeři Stalkeři](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302283/stalkeri-87d-302283.jpg?v=1468768717)
Kdosi mi řekl, že bych neměla číst Stalkera od Keplera sama doma, protože se budu bát, ale tuhle knihu je lepší snad nečíst nikde a nikdy :D, protože po první kapitole jsem byla strachy bez sebe. Úžasně napsaná kniha, dobře vyobrazuje, co jsou lidi schopní udělat pro peníze a dokonce co hůř. Že lidi jsou bestie a za peníze si chtějí dopřát vše, co můžou. Co bych knize vytkla jsou akční scény, takový americký styl -"zasadil mu pravý hák, ten mu dal ránu na solar, ta se otočila-skočila na něj". Chápu, že tam akce musí být, když jde hlavním hrdinům o život, ale tyhle scény byly fakt špatně napsané. Vůbec bych ale neřekla, že byl konec ukvapený. Hezky to sedělo, nic přehnaného, ani zbytečně natahovaného. A že zůstal otevřený? Jedině dobře, můžu se těšit na další pokračování :)...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři přání Tři přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299069/tri-prani-xj8-299069.jpg?v=1474034171)
Asi zatím nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla, a to jsem se na ni tak těšila. Kdybych ji četla jako první autorčino dílo, moc by mě nenadchla a do čtení další knihy bych se nevrhala s takovým nadšením. Bylo mi strašně líto Cat, a nesnášela jsem Gemmu za to, jaký zaujala k situaci postoj. Neunesla bych být součástí stížností na mou sestru, zatímco druhá s andělskou tváří by byla obtěžovaná chudinka. KURVA, vždyť v tom taky sehrála roli a velkou! Pro jednoho člověka neštěstí až moc, pro druhé až moc štěstí. A nejhorší na tom je, že život je takhle nefér! Někomu zasadí deset úderů za vteřinu, zatímco někomu ani jeden za celý rok, ještě mu připíše bonusové body! Chtěla jsem dát jen tři hvězdičky, ale když si čtu, kolik emocí to ve mně vzbudilo,zvyšuji na 4, protože zas tak bezduchá kniha nebyla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Nemyslim si, ze kniha je spatnou napodobeninou Zmizele, ba naopak. Je to povedena kniha presne v duchu Zmizele. Stejny styl vypraveni, stejne zamotane, zmatene, beznadejne a strhujici. Kniha mi lezela na stole nekolik tydnu, prave kvuli recenzim tady jsem se ji bala vzit do ruky, ale pak jsem ji precetla behem dne. Nelituji jejiho cteni a davam pet hvezd. Sice jsem take uhodla vraha v polovine knihy, ale chtela jsem vedet proc to udelal. Duvod nebyl nijak dramaticky, ale naprosto realny a pochopitelny. Kdyz neco cloveku preroste pres hlavu, nekdy uz jine vychodisko nevidi, jeste kdyz ma sklony k nasili a manipulaci. Rachel jsem litovala, ale taky chapala. Nekdy si clovek veci moc idealizuje, nez procitne a v zaveru je rad, ze se stalo co se stalo. Dokonala kniha, jako prvotina rozhodne vydarena!
P.S. Verte nalepkam. Stale je vic knih s nalepkama, ktere jsou uzasne, nez tech s nalepkama, ktere za nic nestoji :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Beze stopy Beze stopy](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143795/beze-stopy-9FK-143795.jpg?v=1424898579)
Kniha má zajímavé rozuzlení. Děj byl ovšem v určitých chvílích hodně předvidatelný. Jísté pasáže, které nepřekvapily, občas připomínaly červenou knihovnu, nebo jiný romantický román, který měl detektivní zápletku, jako psychologický thriller bych to už vůbec neoznačovala. O jednu hlavní hrdinku se pralo nějak moc chlapů, jako by ani jiná ženská neexistovala :). Ale za konec dávám čtyři hvězdičky, ten byl na knížce nejlepší, to jsem dokonce zapomněla i na ty "nečekaně předvidatelné" okamžiky v příběhu :).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chlapec ve stínu Chlapec ve stínu](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251641/chlapec-ve-stinu-251641.jpg?v=1433579119)
Dávám plný počet hvězd, a to hlavně za to, že se jednalo o úplně jiný druh detektivky než na jaký jsem zvyklá. Dokonce se mi líbila i neřest hlavního protagonisty, i když se jednalo o tak závažnou závislost. Konečně se ale nejednalo o "chlast", jak je v severských románech zvykem, přešli jsme na tvrdší kalibr :D:D... Konec mohl být možná kratší, ale i tak...dobré čtení
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Důvod dýchat Důvod dýchat](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265126/duvod-dychat-265126.jpg?v=1442689390)
Nemohu jinak než souhlasit s Efeméra...mě příběh až zas tak nenadchnul. Pokud se člověk stal obětí násilí, tak ví, že scény popsané v knize nejsou pravdivé, ale vykonstruované a nevěří jim. Spisovatelka vynaložila opravdu velkou snahu na to, aby čtenáře šokovala a zapůsobila na jeho city, a proto se mnou drastické scény nic nedělaly, kdyby ubrala a dodala popsaným scénám týrání i důvod, bylo by to věrohodnější. Nemohu opomenout i často opakované pocity hrdinky, měla jsem dojem, že Emma byla vlastně pořád rudá :) a panikou zachvácená, jako by jiné emoce ani neprožívala :(. A její zachránce Evan?? Nějak na mě nepůsobil věrohodně. Stejně jako dialogy, které se v knize vedly :(. A poslední s čím musím souhlasit- přespávání u kamarádky??? Když ji doma teta týrala?? A sama vlastně kamarádku osloví, aby u ní Emma spala?? Nesmysl. Všichni dobře vědí, že ten kdo týrá oběť hlídá, aby necekla o tom, co se děje ani slovo, takže se ji snaží od okolí co nejvíc oddělit a distancovat! Další díly nečtu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Černý úsvit Černý úsvit](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245503/cerny-usvit-UpQ-245503.jpg?v=1563020835)
Souhlasím s "Jasmina", že druhý díl byl asi nejlepší. Na druhou stranu nemohu říct, že by mě třetí díl nenadchl. Četl se mi o něco hůř než druhý a první díl, ale to mě nezastaví, abych nedala pět hvězdiček. Kniha byla dobře propracovaná, kdo je vrah mě napadlo hned jak vstoupil na scénu a i když jsem pochybovala, ke konci se ukázalo, že mé tušení bylo správné :). Přesto mě uchvátil děj i příběh samotný, stejně jako vyobrazení společnosti ve Švédsku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ptáčník Ptáčník](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25390/ptacnik-yG7-25390.jpg?v=1539529693)
Detektiv normalni? Ten by snad mel byt, kdyz honi vrahy. Zlocinec normalni? To by me zajimalo, co dle nekterych lidi znamena tedy nenormalni? Amatersky pristup detektivu? Spis bohuzel zavist a podlost nekterych detektivu. Proste zase nektere komentare nesouhlasi. Kniha je ctiva od zacatku do konce. Neni mozne ji nedocist, a to je znamka toho, ze jak napsana slova, tak pribeh je kvalitni. Libi se mi jak si Mo hraje s postavami, jeji knihy vypravi i jejich osudy, ktere jsou tak bravurne zakomponovane v celem deji, ze nejsou na obtiz. Rozhodne je dobre zacit postupne. Cely zivot hlavnich postav se pak rozviji jako ruze a na konci serie nema clovek pocit, ze mu nekde porad neco unika. Za me pet hvezdicek a jdu na dalsi dil :-).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, která se třpytila Dívka, která se třpytila](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241862/divka-ktera-se-trpytila-6fU-241862.jpg?v=1428352985)
Tak teda musím říct VELKÉ ZKLAMÁNÍ. Což o to, příběh by to byl docela dobrý, kdyby byl psán jinak. Věty zbytečně složité, špatně se mi četly a občas mi nezapadaly do celku. Musela jsem některé číst dvakrát, někdy celé odstavce, přesto jsem měla pocit, že se ztrácím. Možná, kdybych vydržela a neukončila čtení v polovině knihy, začaly by věci do sebe zapadat , ale spíš ne. Přeskakování od oběti k vrahovi a zpět, v takovém stylu v jakém to bylo psané, mi prostě nevyhovovalo. Za mě pouze dvě hvězdičky, za název a nápad!
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Miluji detektivky, napětí, strhující děj...bohužel, jak jsem se obávala, J.K. Rowlling věděla proč použila pseudonym a bylo by lepší, kdyby nikdy nikdo neprozradil, kdo se pod pseudonymem skrývá. Pokud bych měla za to, že to psal Robert Galbraith, napsala bych, nezáživná, průměrná detektivka. Takhle ale hodnotím Harry Potter vs. Volání kukačky a zjišťuji, že hůř napsanou detektivku jsem nikdy nečetla! Nebo, že by to byla detektivka pro děti? Styl, jakým je děj a postavy popisovaný je až moc odlehčený. Žádný super příběh, nápad, postavy...pouze jedna mrtvá a pár zhrzelých, kteří mají problémy v soukromém životě, jako spusta obyčejných lidí. Myslím, že pokud J.K. Rowling zůstane u psaní příběhů pro děti, udělá daleko líp. Za mě dvě hvězdičky a to jen za jméno autora a za to, že mi spisovatelka přirostla k srdci neuvěřitelnou fantazií, kterou uplatnila u Harryho Pottera.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Chirurg Chirurg](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50416/chirurg-wU4-50416.jpeg?v=1575485596)
Neuvěřitelná to záležitost. Jsem naprosto nadšená stylem autorčina psaní. Jsem okouzlená tím, jak dokáže příběh čtenáře vtáhnout, chytit, šokovat, vyděsit a přesto, něco stále nutí číst a číst, dokud nejste u poslední strany. Teď jsem knihu odložila a právě sahám po druhém dílu, který je volným pokračováním pod názvem Učedník. Začínám dost silně uvažovat nad tím, že od dalšího dílu si knihy začínám kupovat! Pokud se někdo chystá na četbu doporučuji opravdu začít od prvního dílu a pokračovat dál, děj na sebe sice nenavazuje, ale ošidit se o tak dobrou četbu a požitek by byl hřích.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oživovatel Oživovatel](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220375/reviver-ozivovatel-aEV-220375.jpg?v=1418199918)
Musím souhlasit s názorem, že kniha je úplně o něčem jiném, než jsem očekávala. Má hezkou myšlenku co se týče oživování mrtvých, ovšem zbytek je ještě víc sci-fi než sci-fi. Do půlky knihy se člověk probírá psychologií, když to začne být zajímavé a zdá se, že by se to mohlo začít ubírat dobrým směrem začne se objevovat chemie a ke konci už je to dokonce i démonologie :(. Zamotaný a nesmyslný, až moc překombinovaný a úplně ujetý co se týče konce. První polovinou knihy jsem se prokousávala těžko, protože kromě hezky zachycené myšlenky o využití oživování, se tam nic zásadního nedělo, žádný převratný objev, mrtvola...prostě nic! Druhá polovina knihy byla již čtivější, ale konec to totálně zabil se svou propleteností dobra a zla, "Skupiny" a "Jednoty" a dalšími blbostmi.
Přitom, kdyby to bylo napsáno jednodušeji, nebylo tam tolik pojmů a kombinací, dalo by to na hezký příběh. Za mě dvě hvězdičky a to jen za nápad. V případě dalších dílu už ale v četbě pokračovat nebudu, bude to už jen nakombinovaná slátanina již nakombinovaného v prvním díle, takže by to byla ztráta času, kterou můžu věnovat jiné knize.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Sex ve městě Sex ve městě](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33525/sex-ve-meste-33525.jpg?v=1271329634)
Nechápala jsme, proč každý knihu kritizuje, ale jen co jsem přečetla první kapitolu, musela jsem dát všem za pravdu. Film a kniha nemají nic společného. Dostala jsem se ke třetí kapitole a ODKLÁDÁM! Nemá cenu se vůbec dál knihou prokousávat, protože jak již bylo řečeno, je to nic neříkající, bez zápetky, hloupé a nezáživné. Jednotlivé kapitoly jsou rozsekané do podkapitol (zřejmě novinových sloupků, které jsou slepené do kapitol), které vůbec nenavazují, takže člověk má pocit, že v jedné kapitole skáče z místa na místo, ale nedostal se z bodu A do bodu B spíš se rovnou dostal do bodu D nebo E a pak se vrací zpět na začátek. Seriál a film by byl za deset hvězdiček z pěti, ale kniha bez seriálu a filmů za mínus devět, protot dávám jednu hvězdičku, jako poděkování za to, že díky knize vznikl tak úžasný a skvělý seriál.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Sběratel očí Sběratel očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188400/sberatel-oci-172-188400.jpg?v=1421517253)
Nejprve mě hodně zarazilo, že kniha je psaná od poslední kapitoly do první...ale dle autora to je v pořádku a na to, proč tomu tak je, se dojde v průběhu knihy a opravdu tomu tak je...obávala jsem se, že knihu nebudu moct číst, proto, že jde o únos dětí a dokonce tam jsou i kapitoly, kdy se jedná o popis celé situace z pohledu dítěte...nebylo to ale zas tak hrozné a knihu jsem přečetla..děj je dost zapotany, ale člověk se v něm neztrácí, do poslední chvíle člověk neví, kdo je pachatelem a zda bude dopaden a závěr knihy pro mě byl šokující...brečela jsem dojetím, protože se děti našly, zároveň ve mě vše křičelo u druhé (předposlední kapitoly), že to nemůže být pravda a konec nemůže začít novým během času o život, víc nenapíšu, to bych pak mohla zrovna prozradit konec a to by nebylo fér :D...určitě si musím přečíst další díl "Lovec očí", který je právě v prodeji...knihu doporučuji, i když nedává žádný podnět k zamyšlení, je to prostě detektivka, dávám pět hvězdiček,
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chvíle před koncem Chvíle před koncem](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87654/chvile-pred-koncem-c9o-87654.jpg?v=1394313995)
Přesně takhle si představuji, jak to chodí mezi americkou mládeží.
Buď je člověk oblíbený nebo loser...a ti mezi tím?? T
To jsou lidé, kteří se chtějí zavděčit těm na výsluní a udělají proto cokolo i když to může zničit život někomu jinému a znamená to, že nebudou mít vlastní názory ani vlastní já a budou jen stádově opakovat, co už někdo udělal před nimi.
Přesně takhle si představuji i to, jak to chodí mezi bohatými mladými američany, rozmazlenými tím, že mohou téměř vše a jsou "nepotrestatelní" a přesně takhle si dokážu představit, že by se Sam zachovala, protože byla spousta jiných možností, jak situaci řešit a co napravit, ale jako teenager s tím nemohla mít zkušenost...
Kniha dává opravdu spoustu podnětů k zamyšlení, a vyjadřuje krásnou myšlenku a podstatu života..."Nikdo z nás neví,kolik máme času. Možná moře a možná taky už jen poslední sekundu, minutu nebo hodinu, nejsme nesmrtelní a proto bychom si měli vážit nejen lidí,ale i věcí a měli bychom si vychutnat každou minutu života, jako by to byla ta poslední."
Knize dávám pět hvězdiček, protože předčila mé představy a protože to není jen příběh, který přečtete jedním dechem, ale jen co zavřete knihu, pomalu nevíte o čem byla. Tato kniha v mé mysli bude ještě nějakou chvíli...Doporučuji všem přečíst první kapitolu, která je trochu nechutná a bezduchá jen proto, aby další kapitoly ukázaly, jak hluboký význam tato kniha má.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tam, kde ji našli Tam, kde ji našli](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314303/tam-kde-ji-nasli-HTK-314303.jpg?v=1482356100)
Nesouhlasím s tím, že by v ději bylo moc postav, jedná se jen o "tři" rodiny proboha, to není zase tak moc. Hlavní postavy dvě a půl ženy, které v podstatě nemají nic společného, až na tragédii, která je spojuje. Nevidím nic, kde bych se měla ztratit v ději. Jednoduchá zápletka, která nešokuje, protože takové věci se běžně dějí - i když by neměly. Molly jsem chápala, Barb nesnášela, typická americká, "rádoby" dokonalá manželka a žena a Sandy? Tu jsem litovala, i když by o to nestála.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pět Pět](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225958/beatrice-kaspary-pet-pYM-225958.jpg?v=1421619057)
Knihu jsem nedočetla. Nevím proč, ale něco mi na ni úplně nesedělo. Možná jsem ji také nečetla ve správnou dobu. Zatím ji odkládám na neurčito :), a nehodnotím, protože pro většinu lidí tady byla dobrou volbou. Nerada bych kazila průměr.
![Relax pro vyčerpané Relax pro vyčerpané](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306359/relax-pro-vycerpane-2b2-306359.jpg?v=1478508708)
Jednoznačně za pět hvězd. Hezky napsaná kniha pro všechny, kdo ustrnuli na cestě životem v minulosti, a příliš se děsí budoucnosti. Kniha mi pomohla pochopit, jak moc řeším to, co stejně vyřešit nemohu, a jak málo si užívám toho, co mi život nabízí právě teď. Kniha, ke které se vrátím znovu, takže bude brzy v mé knihovně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vdova Vdova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302100/vdova-4gu-302100.jpg?v=1466782193)
Souhlasím se všemi, kdo uvedli, že příběh je pořád na stejné vlně, a že F.Barton natahuje děj jako "žvejku" (to přirovnání fakt sedí). Ale...zas takový brak, že bych hodnotila za dvě to není, a tématem to nemůžu hodnotit ani za tři. Líbí se mi výdrž policisty, který se v případu ztratí. Zároveň mě odpuzuje s jakým klidem člověk dokáže páchat zvěrstva a ještě si to dokáže omluvit a ospravedlnit. Nejvíc mi ale nešlo do hlavy, jak někdo může hrát spořádanou manželku i poté, co tuší to co tuší a ukáže se pravdou. Musím dát za pravdu matce malé holčičky "co je to za zrůdu?" která to ví a nic neudělá? Další velice dobrou tématikou je otázka našeho pohybu na internetu, toho jak si člověk myslí, že je anonymní a může si dovolit vše...a nejhorší je ta neopatrnost, používání sociálních sítí,sdílení nejintimnějších a důvěrných informací, tak lehce zneužitelných. Zamyslel se někdo, kolik z nás má doma děti a kolik z nás má pod kontrolou, co na netu dělají? A jsou to jen děti? Nezavíráme oči před činy našich blízkých, jen proto, že si myslíme, že je milujeme a bez nich bychom to nezvládli?? Je to omluvitelné? Důvod proč dát čtyři hvězdy.