Norris komentáře u knih
Pan Kozlovsky napsal knihu s celkem reálným pohledem v takové podobě , jak situace tenkrát vypadala, bez nějakých emočních politických aspektů a bez cíle pošpinit dobré jméno pohraniční stráže za každou cenu, tak jako to dělal mistrně svého času pan Pejčoch a zřejmě i pan Navara, kdy pak tyto knihy od těchto autorů ztrácejí na reálné historické hodnotě . Ani já si neumím představit pohraničníka střílejícího na rodinu
s dětmi, nicméně o problamatiku PS se vlivem "profesionální deformace" velm i a dlouho zajímám a neznám v historii PSjediný takovýto případ, maximálně snad a to ještě možná zadržení s použitím varovných výstřelů do vzduchu jako výstrahy. Proti diverzantům, kolaborantům, zločincům či jen dobrodruhům, kteří se pak mnohokrát, když se jim útěk zdařil, ještě rádi vrátili, ano. Ale vždy měli možnost volby se rozhodnout. Mistrovské dílo, jakkoliv se můžou zdát některé útěky podobné a fádní.
V této knize Karel Šelepa vyjadřuje své dojmy z jeho šestitýdenního pobytu v nemocnici velmi silnou notou (citace z Kroniky Příbraz 1937)