Oplak

Moja prvá kniha od p. van Gulika.
Sudca Ti je frajer! Pokojný, rozvážny a spravodlivý. Pred ním sa nič neskryje.

Moje prvé stretnutie s bojovníkmi stredoveku.
Ako malý som si ju čítal a listoval donekonečna, i kvôli krásnym zobrazeniam rytierov od p. Majora.

Útla knižka je pre tých, ktorí sa chcú s témou stalingradskej bitky všeobecne zoznámiť.
Mrzí ma, že v knihe sú informácie, o ktorých dnes už vieme, že sú dielom sovietskej propagandy (panfilovci), alebo sú nepreukázateľné (existencia majora Königa). Za to hviezda dole.
K tým panfilovcom:

Príbeh veľkej lásky.
Vždy ma prekvapí, akej obľube a vážnosti sa Hamšík v Neapole teší.
Z knihy som sa dozvedel o Marekovi veľa vecí (napríklad o skúške v Sparte Praha som dovtedy netušil). No nevadilo by mi, ak by som sa dozvedel ešte viac.
Pripomenul som si dnes už legendárny príbeh prestupu do Slovana Bratislava. Z klubu Jupie ho vykúpil jeho otec (predal auto a ešte si musel požičať).
Jediné mínus je, že kniha sa vôbec nevenuje reprezentácii.
Resumé: Fajn pohľad na jedného z najlepších futbalistov v histórii nášho futbalu.
P.S. Koľkí slovenskí reprezentanti sa môžu pochváliť tým, že o nich v zahraničí vyšla kniha?

Všetko podstatné o knihe už napísal Stenar. Páči sa mi jeho konštatovanie, že ide o "krmnou fantasy" pro pobavení. Presne o tom tento typ kníh je.
Moje druhé stretnutie so svetom Warhammeru. A priznám sa bez mučenia, že Gotrek a Felix mi prirástli k srdcu viac.
No som zvedavý na ďalší Malusov osud.
Poznámka:
Mám rád zvieratá, asi aj preto som si obľúbil nauglíra. Hneď by som jedného bral!
Nauglír - doslova "chladný". Druchijské jméno pro mohutné dravce podobné ještěrům, nalezené v jeskyních pod Hag Graefem. Lidmi byli považováni sa velké plazy, ale ve skutečnosti jsou to vzdálení příbuzní draků. Urození je používají jako jezdecká a lovecká zvířata.
* - Všechny překážky překoná. Nakonec bude opět volný. Byl schopen hodně obětovat a vytrpět dlouhé mučení, pokud ho dovede k jeho cílum. Taková je podstata druchii - brát si sílu z temnoty a přetvořit jí ve svou vlastní. -

Moje prvé stretnutie so svetom Warhammeru. A nie posledné.
Dobrodružstvá Gotreka Gurnissona (trpaslíka, hľadajúceho hrdinskú smrť) a Felixa Jaegera (muža, ktorý tú hrdinskú smrť má zaznamenať) ma bavili.
Nenáročná žánrovka.
P.S. S týmito dvoma vyrazím kamkoľvek. Ktovie, či by ma vzali za spoločníka. Možno, že ak zaplatím rundu...

Dva klasické príbehy komisára Julesa Maigreta, rovnocenného kolegu Sherlocka Holmesa či Herculea Poirota. Paríž bez neho by nebol tým, čím je s ním.
Novela Maigret a neochotní svedkovia ma zaujala viac ako prvý príbeh.
Poznámka netýkajúca sa knihy:
Veľmi sa mi páčili rozhlasové adaptácie komisára Maigreta s Rudolfem Hrušínským v hlavnej úlohe.
Ku komentáru od DivnýJanko niet čo dodať.

Kniha je napísaná vo forme spomienok starého muža, ktorého jediným životným cieľom bolo zničenie Ríma.
Muža, o ktorom rímsky historik Livius napísal: ,,Nebolo takej práce, pri ktorej by sa bol telesne unavil alebo zmalomyseľnel. Znášal rovnako trpezlivo horúčavu i mráz: často ho videli, ako spal, zakrútený do vojenského kabáta, uprostred svojich vojakov, ktorí stáli na prednej stráži. Bojoval vždy na čele svojich jazdcov a pešiakov. Prvý sa vrhal do boja, posledný opúšťal bojisko. "

Nie je to to najlepšie z pera Karla Maya. Občas mi to prišlo chaotické a neprehľadné. A Winnetoua tu je po hriechu málo.
* - Byl to Winnetou.
Jako by sme omlouval, řekl:
,,Kamenný wigwam, kde dnes budou odpočívat moji bílí bratři, je velký a pěkný, ale Apač má raději čerstvý vzduch a třpyt hvězd nad hlavou. Náčelník bude spát v trávě a přikryje se oblohou, jak to činí všichni synové jeho kmene od mládí." -