padola komentáře u knih
Námět mě oslovil, taky mi ta šmírovací ekonomika, ve které dnes žijeme, dost leze na nervy. Ale .. strááášně se to táhne. Je tam spousta odboček, dějových linií jak v brazilské telenovele .. Nedočetla jsem.
Klasický oddechový Viewegh, o mužích, kteří ho nedokázali udržet v kalhotách. 4 hvezdičky za to, že knížka má aspoň nějakou zápletku (i když poměrně průhlednou).
Velmi zajimavý dobový záznam. Seznamujeme se s partou kamarádů - "pražskou kavárnou" - a světem, ve kterém se pohybují. Kniha je možná trochu černobíla, nicméně zaznívá z ní (historicky známá) víra, že válka potrvá jen pár týdnů, upínání se k Rusku a myšlence spolupráce slovanských národů ("Velký slovanský svět, svět spravedlivý, z něhož budou vysychajíci zdroje evropské kultury čerpati nový míz.") A rovněž volání po socialismu jako spásném, spravedlivém, systému. Vyhlášení války dává řečem možnost změnit se v činy. Vojáci jsou odveleni - ale ne všichni chtejí bojovat za Rakousko.
Užila jsem si i dobový (zastaralý) jazyk. Těším se na druhý díl.
Zajímavé nahlednutí do osobního života velkých osobností.
Taky nechápu proč má tato kniha tak špatné hodnocení. Vždyť je to tak příjemné čtení! Jde o šifru mistra Leonarda zasazenou do Prahy, jenom zde chybí genius a psychopat, což je mně osobně spíše sympatické. Šifry se řeší ze zájmu o ně, ne proto, že nám někdo vyhrožuje.
Jenom docent dle mého odhadu není jazykovědec, ale spíš jazykový modul chat GPT. Za to jednu hvězdu dolů. Autor dle mého názoru zvolil jazykovědce proto, aby se s Arturem mohli potkávat v Celetné. Jinak si to neumím vysvětlit.
Děkuji autorovi za komentáře k roku 1968, udeřil hřebíček na hlavičku.
Roztomilá knížka! Dobrodružství dvou zvířecích kamarádů, psa a medvěda. Objevila jsem ji díky nahrávkám Českého rozhlasu.
Vtipná knížka pro všechny, co někdy řídili lidi nebo firmy nebo projekty ... nebo prostě cokoli. Určitě se v tom najdete a s mnohým budete nadšeně souhlasit. Pro nového manažera je to ale celkem nepřehledná sbírka anekdot z autorova profesního života.
PS - Osobně si myslím, že manažeři by měli chodit na manažerské kursy. Praxi nenahradí, ale to ani není jejich cílem. Jak se říká - teorie bez praxe je jalová, ale praxe bez teorie je slepá.
Miroslav Šlouf byl navzdory průměrné inteligenci, průměrnému vzdělání i průměrnému vzhledu po celá desetiletí jednou z nejdůležitějších osobností české politiky. Tato průměrnost – asi nepřekvapivě – čiší i z knihy. Autor se „lidovým“, místy buranským, slohem prošpikovaným sprostými slovy a celou řadou klišé, na téměř 230 stranách chválí. (“David Rath mě z vazby nechal pozdravovat a vzkázal mi: ‚Udělal jsem chybu. Škoda, že jsem se více neřídil tím, cos mi říkal.‘ “ :-))
Velká část knihy je věnována způsobu, jak sociální demokracie poprvé vyhrála volby a dále jak byl Miloš Zeman poprvé zvolen prezidentem. M. Šlouf rovněž na mnoha stránkách s hlubokým smutkem píše o „zradě“ Miloše Zemana po prezidentských volbách („ta urputnost a někdy až zloba, se kterou popíral, že mám cokoli společného s jeho cestou na Hrad, i když jsem ji vymyslel, prosadil, realizoval, vedl a také do jisté míry platil. A rozhodně to nebylo málo času, úsilí, energie a peněz... „)
M. Šlouf byl nazýván technokratem moci, což kniha rovněž potvrzuje. Pojmy jako osobní integrita či morální hodnoty jsou zjevně jedna velká neznámá. Když jsem se dozvěděla‚ že M. Šlouf upřímně nerozumí, proč tolik lidi nemá rádo Miloše Zemana, když přeci při volební kampani neudělal žádnou taktickou chybu, nebo že opoziční smlouva je důkazem politické vyspělosti Miloše Zemana a Václava Klause, „ať si pravdoláskařští novináři píší cokoli” – nevěděla jsem, zda už jsem v té části knihy, kdy si mám zoufat nad stavem české politiky.
„Politika není svinstvo, je to obraz mezilidských vztahů v celé společnost.“ S tím naopak nelze než souhlasit.
PS - kniha se jmenuje Jak se dobývá Hrad.
Napsané je to hezky, ale hlavní hrdinka je taková manipulátorka, že mi z toho bylo téměř fyzicky nevolno. Pasivní agrese z každé stránky téměř kape. Dočetla jsem jenom proto, že jsem ji dostala jako dárek.
Zajimavy namet, skoda, ze neni rozpracovany do poradneho romanu. Silna hadanka!