Paldini

Čtivá kriminálka, u které je dobré vypnout mozek, protože jinak pozorný čtenář může prohlédnout ten děravý dějový cedník. V rámci prvních čtyřech Harry Holeovek jasně nejhorší díl.

Bohužel, čas se na knize podepsal. Povídky jsou napsány naivně s předvídatelnými pointami. Je to o to horší, že ve většině povídek, jsou hlavními hrdiny vědci, kteří nejsou schopni přijít na nějaký banální problém, jehož řešení celou dobu bije do očí.

Ze začátku Babička boženy Němcové, potom pohádka, následovaná Vymítačem ďábla. Jediné mínus vidím v tom, že určitě není správné bát se Boha a raději žít pokorně v utrpení, jak se nám to snaží mistr Gotthelf podsunout.

Cestovní průvodce po Florencii a částečně po Benátkách a Istanbulu, ale klasický bedekr bude vždycky lepší. Thrillerová stránka je strašně irituící. To nikdo neřekl Brownovi, že se vzrůstajícím počtem tajných chodeb se z detektivky stává fraška? To už věděl i páter Knox. Tady slouží množství tajných chodeb, kterými hrdinové unikají jen jako deux ex machina, aby autor mohl prodlužovat čekání na jednu z point, nad kterou by protočil panenky i Kaiser Soze. A fraška se opravdu stane fraškou, potenciální charismatický záporák principálem na volné noze, spojenec babičkou z vnukovy strany a čertík z krabičky zachráncem Světa. A nejhorší na tom je, že veškeré popsané pachtění všech zúčasněných nevede k pro mě uspokojujícímu konci.