Pasadenka komentáře u knih
Slovo úvodem
Mé hodnocení vychází z toho, že se jedná o rodokapsoví díl dlouhé série, která na sebe přímo navazuje. Hodnotím tedy epizodu podle toho, jak se odkloňuje ze standardu, který je za mě 4 hvězdičky. Jedná se o naprostou žánrovou klasiku. Kdo má rád, ten si začte, kdo nemá, bude ohrnovat nos. :)
Slovo úvodem
Z knížky, která se zdála zajímavá, i když ano přiznávám, pro děti se stala jedna z mích nejoblíbenějších sérií. Angel je jednoduše naprosté zlatíčko a je maximálně roztomilá. Konečně dětská knížka, která stojí za to. I když se nesnaží být vůbec mimo svou věkovou hranici, dokáží si v ní najít to své i některé starší ročníky, a to rozhodně nebývá zvykem. A tedy zcela neobjektivně 5 hvězdiček! Škoda posledního dílu. :(
Malá, nenápadná knížka a snad o to víc opravdovější. Těžko říct, jestli by si někdy našla širší publikum. Nicméně pro mě to byl z části návrat do dětství a autorka mi skrze sebe zprostředkovala hned několik myšlenek, které rozhodně stáli za to. Jen je škoda, že tak příjemné a zároveň zajímavé příběhy tak lehce zapadnou. Rozhodně doporučuji. :)
Navzdory opravdu, ale opravdu příšerné obálce knížka skončila v mích spárech. A dobře mi tak. Nebylo to vůbec špatné. Oproti zahraniční literatuře o běhání bylo velice osvěžující číst knížku o někom, kdo spadá do stejného kulturního okruhu. Také se mi líbí, že Deny se nestydí otevřeně přiznat, že na knížce nedělal sám. Je to běžec a programátor, žádný spisovatel a myslím, že udělal dobře.
Struktura textu i zvolená narace byla velice příjemná. Vše odsýpalo, jak mělo, a v knížce se čtenář doví vše, co by chtěl vědět o Denyho dětství, dospívání, dospělém životě i jeho postoji k sportu, ke kterému byl od mala veden, leč šel tak jako tak vlastní cestou.
Musím říct, že mě to moc mile překvapilo – a i hodně bavilo. Opravdu super! A když se pustil ještě do knížek zahraničních autorů a přidal svůj kritický pohled na možná malinko nezaslouženě opěvované sportovce, bylo to moc príma. Jo, tohle mi sedlo. :)
Druhý svazek mi přišel ještě lepší než první. Když člověk ví, co má čekat, tak mě alespoň nic nepřekvapilo. Hlavní příběh byl docela drsný a bavil mě. U těch kratších to bylo proměnlivé, ale to jasně vychází z toho, že buď je nápad dobrý nebo ne. Na pár stránkách není šance se rozepsat. Takže za mě pořád drží RaM standard a věrně se to blíží k seriálu. ♥
Slovo úvodem
Nějak ta kvalita osciluje. :) Tento díl je zas slabší, nicméně posunuje děj o kus dál a zápletka se vyostřuje. Za mě opět taková povinnost, abychom se dostaly do zajímavějších pasáží. :)
Slovo úvodem
Opět jeden z lepších dílů. Dostáváme se do boje krystalů a slizu. Jak bizarní a zároveň osvěžující. To mě na těchto brakových knížkách tolik baví. Docela zajímavá myšlenka, jen škoda, že není prostor nato ji rozvést. Nicméně dobrý díl. :)
Slovo úvodem
Mnohem lepší. Vyostřují se vztahy mezi lidmi, dojde k velké bitvě i obrovské ztrátě. A za roztomilé zvířátko, které určitě ještě odehraje svou roli dávám 5 *. :P
Slovo úvodem
Tady to je slabší díl. Opět jen taková nutnost, aby se vyostřili vztahy.
Slovo úvodem
Docela zajímavé navázání nové mimozemské rasy. Začíná se budovat napětí jak venku tak doma.
Slovo úvodem
Nevím, jestli je to změnou autora, ale epizoda mi přišla slabší a víceméně je jen odrazovým můstkem k další zápletce.
Literárně docela průměr, tematicky lehce nadprůměr. Historický popis toho, jak se Matterhorn zdolával s přesahem do osobní roviny je celkem zdařilí. Bohužel se autor, mě na škodu, až příliš drží při zemi, a příběh navzdory výšce, kterou musejí protagonisté zdolat, je docela plochý.
Co bylo zajímavé, tak to bylo vyprávění obtíží, jenž prvovýstup se sebou nesl. Komerční část, která se postupně zvyšovala mi zas přišla až příliš odbytá. :( Celkově mě knížka až tak nebavila, i když J-A Carrel, je dobrý hrdina. :)
I mě po přečtení přepadla touha po návštěvě Matterhornu, ale stud mě přinutil přehodnotit mé odhodlání. Některé místa by měli zůstat jen v rukách přírody a měli by je navštívit jen jednotlivci, pro které je to ohromná výzva i nevšední poslání. Já v tomto případě spadám do stáda hloupých turistů, kteří by toto výjimečné místo jen pošpinili. :) Spokojím se s fotkou. :)
Ze začátku kniha působí zvláštně, jak kdyby ji psal S. King. Dokonce mě několikrát napadla podobnost s Tím. Ale To tam nebylo. Celkem mě překvapilo, kam se příběh ubíral – za to vděčím svému ignorantství a nečtení anotace. Stačilo mi jméno autora. :) Knížka je podle mě určena spíše dětem – náctiletým, kteří se dozví něco o svátku všech svatých a jeho obdobách napříč místy a časem. Téma určitě dobré a kdyby se mi knížka dostala do rukou na základní škole, určitě by mě bavila více. Takto mi v hlavní příběhové lince chybělo pojivo, které by příběh propojil skrz na skrz a dal mu další rozměr. Místo toho to bylo víceméně jen banální vyprávění, na jehož základech autor prezentoval zajímavé fakty. A to mi bohužel na dobrý čtenářský zážitek rozhodně nestačilo. :(
Reacher, Jack Reacher. Jenom Jack. Ano, přiznávám, hodně mě tato série míjela a nebít filmu, tak by tomu nejspíš hodně dlouze bylo pořád. Naštěstí se vesmírné nitky propojili a ke mně se dostal 18 díl série. I když to není úplně můj styl, postřehy, které autor přenáší skrze Jackova ústa jsou ohromující. Nejde o to, že by byli nějak filozoficky hluboké, spíš nutí čtenáře otevřít mysl.
Samotný příběh je standardní kvality. Nejedná se o nikterak složitou zápletku, ani rozuzlení není nějak překvapivé. Čím mě autor rozsekal, tak to byl Billy Bob a jeho bankomat. Člověk, co něco takového napíše si u mě zaslouží nejvyšší ocenění. ❤ Postupné dávkování informací dokázalo dobře utáhnout moji pozornost. Zvraty na konci kapitol mě však příšerně otravovali. Ale to jsou jen malé kaňky na jinak drsně tvrdém a rázném příběhu.
Nejdřív mě knížka bavila, pak nudila – a nakonec mě těšilo ji dočíst. Tak nějak rozporuplně vnímám i samotného Jeffa B, „řezníka ze Seattlu“. Opět má hodně společného s dalšími miliardáři ze spojených států, kteří mají a ovládají svou technologickou firmu. Autor se zaměřuje jak na Amazon, tak na Jeffův život. Některé období jsou zajímavé, jiné nudné. Je to pro mě zajímavý vhled, jelikož doma máme několik Alex, které nám slouží. Proto mě mrzelo, že kniha se Alexi vůbec nedotkla, je příliš „stará“.
Nemyslím si, ale že by to byla knížka pro každého. Bezos není moc sympatický, ni hezký a nedaří se mu kolem sebe vytvářet auru technologického mága, jako byl Jobs, nebo Musk. Nicméně Amazon si ukrajuje čím dál větší podíl na světě a pro ty, co je to zajímá, je to lehký vhled do problematiky.
Pokračování, och jak mě jen trápíš. Druhý díl, změna stylu, změna hrdiny a vůbec mi to nesedlo. Psychologie postav je zde košatější, stejně jako jejich variace. Nicméně příběhová linka je zde absolutně tristní. Tedy zprvu. Na konci to však nebylo již tak špatné. Když se vše hezky zamotalo do klubíčka a vyšel z celé knížky docela solidní příběh. Opět ale platí to samé co u prvního dílu. Autorův styl mi moc nesedí, i když myšlenky mi sedí, až moc, jestli je to srozumitelné. :)
Přečteno na jeden zátah. :) I když mi ne všechny aspekty knížky připadali vhodně napsané, Amy, nebo Claudia, jak si říká v této sérii, mě utáhla na vějičku. Koncil byl pro mě velké zadostučinění, jen kdyby byl delší. Závěreční díl, mě celkově zklamal, protože byl hrozně rychle ukončen. Celkově se vývoj postav šíleně uspíšil a zjednodušil. Celé ukončení zápletky bylo takové jalové, jen aby to nějak rychle skončilo. Ale na druhou stranu; po emoční stránce mě to moc bavilo. Všechny ty verze těch samých lidí, hledání podstaty toho, kým jsme a co je v nás zakódované, a co jsme schopni ovlivnit, bylo nohy podlamující. Taková kostka cukru pro mravence. Celkově série ve mně zanechala dobrý dojem a jemný pocit prázdnoty z toho, že příběh, který jsme s postavami zažili, skončil. A to je dobře. :)